L’escàndol més gran de la gimnàstica dels EUA

Històrica indemnització de 380 milions de dòlars a les víctimes del cas Nassar

  • La sentència posa fi a més de tres anys de batalla legal pels abusos de l’exmetge de l’equip nord-americà a 330 atletes

  • La compensació, coberta per la Federació de Gimnàstica i el Comitè Olímpic dels EUA, és la més és alta pagada per un cas d’abusos

Històrica indemnització de 380 milions de dòlars a les víctimes del cas Nassar
2
Es llegeix en minuts

Les gimnastes que van patir abusos de l’exmetge de l’equip de gimnàstica dels Estats Units Larry Nassar van arribar a un acord judicial que les indemnitzarà amb 380 milions de dòlars. L’escàndol més gran de la història de l’esport nord-americà va arribant al seu final després de la batalla legal que des de fa tres anys enfronta milers d’atletes, entre elles Simone Biles, contra qui va ser membre del seu cos tècnic.

Després d’un gran embolic judicial en el qual alguns agents de l’FBI van mirar d’amagar informació i encobrir les denúncies de les esportistes perquè Nassar no anés a la presó, el cas va fer un gir inesperat a la recerca de justícia. Quan es van revelar els abusos als mitjans, Nassar va ser detingut i sentenciat a 300 anys de presó el 2018 després d’un llarg judici en què van intervenir moltes de les víctimes, com la campiona Simone Biles, Aly Raisman o McKayla Maroney.

La compensació, coberta per les companyies d’assegurances de USA Gymnastics i del Comitè Olímpic i Paralímpic, abonarà la major part dels 380 milions de dòlars, tot i que la segona organització ha acceptat pagar 34 milions de la seva butxaca i farà un préstec de 6 milions a la federació. És la quantitat més gran pagada per un cas d’abusos de la història i se’n beneficiaran més de 330 atletes de l’equip de gimnàstica americà.

Nassar compleix una cadena perpètua

El contingut del pacte entre les gimnastes, d’una banda, i USA Gymnastics (la federació), el Comitè Olímpic i Paralímpic dels EUA i les seves companyies d’assegurances, d’una altra, es va conèixer en una sessió a la Cort de Fallides del Districte Sud de l’estat d’Indiana. Nassar compleix una condemna d’entre 40 i 175 anys, sumada a una altra de 60 anys per pornografia infantil, una cadena perpètua de facto.

La gimnasta Rachael Denhollander, ha sigut la primera víctima a pronunciar-se i explica que la decisió ajudarà moltes d’elles a tancar l’horrible capítol en les seves vides. «Ara pot començar la feina dura de reforma i reconstrucció. Si hi ha o no justícia i es fa un canvi, depèn del que passi després».

Continua el conflicte amb la federació

Notícies relacionades

El diari ‘The New York Times’ va explicar que l’acord ajudarà la federació a sortir de la fallida amb els seus nous dirigents, a més de posar fi a l’allau de plets als quals s’enfronta i parar el procés iniciat pel Comitè Olímpic de retirar-li la certificació com a organització olímpica.

L’advocat que representa les víctimes va asseverar que l’acord és històric, però que encara no arriba a la seva fi la batalla contra els funcionaris que no van fer la investigació de manera adequada, ja que hi va haver manipulació en la informació del cas i les víctimes volen més responsabilitats dins de la federació.