UN ESDEVENIMENT OBERT A LA CIUTAT

París-2024 volen ser els Jocs Olímpics de la revenja

  • «Volem uns Jocs participatius, oberts i populars», assenyala el tricampió olímpic de piragüisme Tony Estanguet, ànima de l’organització francesa

  • L’alcaldessa espanyola de París, Anne Hidalgo, vol que la seva ciutat s’impliqui, tant a nivell de llocs icònics com de participació ciutadana, en l’esdeveniment

París-2024 volen ser els Jocs Olímpics de la revenja

EFE / IAN LANGSDON

4
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

França, París, ja ha agafat el relleu de la torturada ciutat de Tòquio, que, com va reconèixer el gran Sebastian Coe, president de World Athletics, «ha donat un exemple espectacular al món i, per tant, li haurem d’estar eternament agraïts per l’esforç que han fet a l’organitzar uns Jocs Olímpics en aquestes duríssimes condicions i que fossin un èxit».

És evident que el moviment olímpic, de la mà del COI, però, fonamentalment, de la mà de França, liderada pel seu president Emmanuel Macron, present a Tòquio-2020, i de l’alcaldessa espanyola de París, Anne Hidalgo, volen convertir-se, a partir d’avui, en la gran esperança perquè París-2024 siguin els Jocs Olímpics de tots, oberts, igualitaris, ‘low cost’ i, sobretot, moderns, participatius i molt, molt, de la ciutat, de la seva gent, al més pur estil de Barcelona-92, organització en la que els propis francesos reconeixen haver-se inspirat i informat.

Jocs Olímpics ‘low cost’

París-2024, que seran inaugurats el cap de setmana després que conclogui el Tour, ha decidit que els pròxims seran els Jocs Olímpics de la igualtat i la diversitat. Amb 4.585 milions de dòlars de pressupost, després d’haver reduït recentment 300 milions de despeses i, per tant, molt lluny dels de Londres-2012 amb 14.950 milions de dòlars i dels 15.840 milions de Tòquio-2020, la Ciutat de la Llum, que en aquells dies celebrarà el Centenari dels seus primers Jocs el 1924, vol que tota la ciutat i, molt especialment, els seus llocs més populars, icònics, turístics i més visitats formin part del calendari olímpic i, sobretot, visquin amb intensitat aquest esdeveniment esportiu, econòmic i social.

París-2024 comptarà amb 10.500 atletes, 592 menys que Tòquio-2020 i, per primera vegada, tal i com va reconèixer Thomas Bach, president del COI, el desembre passat, «la participació serà exactament la mateixa en homes i dones». En aquest sentit, París-2024 s’ha proposat, no només amb les noves disciplines com el surf, la competició del qual se celebrarà a Tahití, l’illa més gran de la Polinèsia francesa, a 15.700 quilòmetres de París, escalada, monopatí o el nou breakdance, acostar el programa olímpic al públic més jove.

Hi haurà moltes sorpreses

Aquests seran els sisens Jocs Olímpics que organitza França ja que als tres parisencs d’estiu s’han d’afegir els hivernals de Chamonix-1924, Grenoble-1968 i Abertville1992. Ningú vol, de moment, revelar els grans secrets i sorpreses que prepara París-2024, però tothom sap que la ciutat sencera serà un gran escenari. No fa gaire, el triple medallista olímpic en piragüisme, Tony Estanguet, ànima de l’organització, va haver de dissimular quan una televisió li va preguntar si era cert que podríem arribar a veure, en la cerimònia inaugural, desfilar les delegacions olímpiques pels Camps Elisis.

El que sí que és cert és que l’equip d’Estanguet i la dinàmica i simpàtica Hidalgo volen que París sencer visqui, durant 15 dies, la màgia olímpica i la gent, parisencs i visitants, disfrutin, per fi (se suposa), d’uns Jocs alliberats ja de la pandèmia. Per això llocs emblemàtics com la Tour Eiffel, que ja està sent protagonista com a pal de la bandera olímpica, els mateixos Camps Elisis, Versalles, el Louvre, Els Invàlids, Trocadero, l’illa de Saint Louis i, fins i tot, l’abocador que allotjarà la competició de BTT, llueixin amb la llum de la capital francesa.

No és descartable, cosa que seria realment única i inigualable, que l’organització acabi convertint en realitat un somni, en principi, virtual, de celebrar la final icònica dels 100 metres llisos sobre un tartan flotant sobre les aigües del riu Sena, imatge i muntatge que molts ja han vist i elogiat. És evident que París-2024 ha entrat ja en la fase de decisió i en el moment de descartar o posar a prova moltes de les seves idees, totes destinades a reforçar la il·lusió i l’objectiu que els seus Jocs Olímpics es converteixin en l’autèntica revenja, sobretot a nivell de públic, participació i complicitat que, per desgràcia, no ha pogut tenir la competició japonesa.

Marató popular

Notícies relacionades

En aquest sentit, la idea que sí que s’ha decidit portar a la pràctica i que és, sens dubte, una altra demostració de la decidida intenció parisenca d’involucrar tothom en la seva festa és la celebració de diverses maratons populars paral·leles a la marató olímpica de l’últim dia de competició, amb participació de milers i milers d’atletes aficionats al llarg de diversos circuits.

«Amb aquest esdeveniment, una marató popular massiva, paral·lela a la que decidirà les medalles olímpiques, París convida la gent de tot França i visitants a inspirar-se de la mentalitat atlètica i els valors olímpics i integrar-los en la vida quotidiana», assenyala una font de l’organització francesa. «Per permetre que la quantitat més gran possible de gent pugui compartir aquesta experiència única i excel·lent, oferirem diferents formats de curses per a tothom, ja siguin atletes populars experimentats o principiants, amb o sense discapacitats, joves o no tan joves».