Duel d’altura

Doncic, el fenomen que meravella i amenaça Espanya

El genial jugador d’Eslovènia es creua amb la selecció de Scariolo amb el primer lloc del grup en joc i un encreuament més fàcil a quarts

Doncic, el fenomen que meravella i amenaça Espanya

Kiyoshi Ota / Efe

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

N’hi ha hagut prou amb un parell de partits perquè Luka Doncic revolucioni l’escenari olímpic de la mateixa forma que va fer a l’arribar a l’NBA. La seva exhibició davant l’Argentina en el seu debut en uns Jocs (48 punts, la segona millor marca anotadora de la història) i també contra el Japó (25 punts i 33 de valoració) han capgirat les opcions d’Eslovènia a les cases d’apostes. Si abans que comencés el torneig, Espanya apareixia només per darrere els Estats Units, ara és l’equip de Doncic el que cotitza a l’alça i ha desplaçat la selecció.

Davant aquest fenomen que meravella i espanta a parts iguals se les haurà aquest diumenge l’equip de Sergio Scariolo en un partit carregat de transcendència (10.20 hores), tot i que les dues seleccions ja tinguin segura la plaça per als quarts de final. En joc hi haurà el primer lloc del grup i escapar d’una eliminatòria que, amb el nou sistema de competició, complicaria el futur. La derrota contra Eslovènia deixaria un 50% de possibilitats de creuar-se amb els Estats Units, el gran favorit, i un 25% davant França o Austràlia. En canvi, el triomf situaria com a possibles rivals Itàlia, Alemanya o la República Txeca.

«El que més m’impacta no són tant els números de Doncic, sinó la sensació que amb ell semblen imbatibles. Luka no ha perdut cap partit amb la selecció. És un guanyador que arrossega un equip bo. Serà interessant», reflexiona Scariolo, el tècnic espanyol sobre l’impacte del geni de Ljubljana en el joc.

Intocable des de l’Eurobasket

Des de la seva irrupció imparable a l’Eurobasket del 2017, en què Espanya va caure de forma sorprenent amb rotunditat contra Eslovènia en semifinals (72-92), Doncic ha portat el seu país a un títol europeu, guanyar la classificació per a Tòquio davant Lituània a la seva pista, i confirmar-se com un indiscutible aspirant a medalla en aquests Jocs.

Quan va aterrar a la lliga nord-americana fa tres anys, hi havia la consciència que era un talent natural, cridat a ser una estrella. Però aquesta és una pantalla passada. Doncic s’ha postulat en les dues últimes temporades pel títol de MVP i ja han començat a sorgir les comparacions amb les grans llegendes. «Als 22 anys, ja és molt millor del que jo vaig ser mai», assegura Dirk Nowitzki, que ha tutelat el seu aterratge als Mavericks.

El seleccionador argentí Sergio Hernández tampoc va escatimar elogis després de l’exhibició que va oferir contra el seu equip: «Ja ho vaig dir fa dos anys i ho repeteixo. Ara per mi és el millor jugador del món, inclosa l’NBA».

Pols amb Ricky

Notícies relacionades

L’aura del fenomen eslovè no ha parat de créixer, fins al punt que molts veuen en ell el jugador més determinant del bàsquet actual i el fet que estigui encara en la memòria la dolorosa derrota de l’Europeu del 2017 (Dragic, el jugador de Miami era l’estrella d’aquella selecció, tot i que Doncic va acabar amb 11 punts, 12 rebots i 8 assistències) i que s’hagi d’enfrontar a alguns dels seus excompanys només afegeix més morbo a l’últim partit d’aquesta primera fase.

«Està sent el jugador més determinant del torneig i tenim una gran feina per davant per frenar-lo a ell i a tot Eslovènia, que no serà fàcil. Però una selecció no és només un jugador, tot i que és veritat que té una influència en el joc molt gran», valora Ricky Rubio, un dels jugadors de la selecció que també és a un nivell descomunal (23 punts i 6,5 assistències de mitjana davant els 36,5 punts i 6 assistències de Doncic) i amb qui segurament s’aparellarà, tot i que ningú descarta que aquesta feina recaigui en un especialista defensiu com Claver o fins i tot Abalde per les seves condicions físiques.