FRANÇA 83 - EUA 76

El ‘dream team’ dels EUA cau ontra França i perd el seu primer partit olímpic en 17 anys

  • Els nord-americans confirmen les males sensacions de la preparació i veuen truncada contra el seu botxí en l’últim Mundial una ratxa de 24 victòries seguides als Jocs.

El ‘dream team’ dels EUA cau ontra França i perd el seu primer partit olímpic en 17 anys

FIBA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els EUA van veure com s’acabava la seva ratxa de 24 victòries i 17 anys invictes en sòl olímpic. Si en la preparació van caure contra Nigèria i Austràlia i van suar tinta per doblegar Espanya, els campions el 2008, 2012 i 2016 han tornat a posar en evidència les seves debilitats i han caigut contra França (83-76), el seu botxí en l’últim Mundial. 

Kevin Durant, l’únic amb experiència olímpica a més de Draymond Green, ha sigut també l’únic que ha vist cistella d’inici amb facilitat, però s’ha carregat ràpidament amb quatre faltes. I sense el seu líder a la pista i amb el terreny bloquejat per Poirier i Gobert l’atac nord-americà ha col·lapsat. Els triples que se li han resistit a França (1/11 d’inici) han començat a entrar per canviar el guió: un de Nando de Colo ha donat el primer avantatge gal (55-54) i un altre de l’exblaugrana i ara madridista Heurtel ha permès als bleus entrar a l’últim quart amb sis punts de renda.

Amb Holiday no n’hi ha prou

Els dubtes començaven a assaltar els pupils d’un Gregg Popovich que ho veia cada vegada menys clar. Però allà ha emergit Jrue Holiday. L’escorta dels Bucks, que havia volat directe Tòquio després d’haver guanyat l’anell de l’NBA, ha sortit al rescat. Pressionant en defensa i exercint de desembussador en atac ha encadenat 12 dels 13 punts dels EUA per donar aire al seu equip, però no ha pogut exorcitzar el fantasma de l’últim Mundial.

Un triple de Fournier (màxim anotador del partit amb 28 punts) ha tornat l’avantatge a França, que ha certificat des dels tirs lliures la gesta olímpica. Caldrà veure com digereix ara el gran favorit haver patit la primera derrota en uns Jocs des que l’Argentina va acabar amb el mite del dream team a les semifinals d’Atenes 2004. Després d’aquella patacada Mike Krzyzewski va assumir la direcció de l’equip i, després d’encadenar tres ors, va passar el testimoni a Popovich. El llegendari entrenador dels Spurs va acceptar el repte amb Steve Kerr, tècnic dels Warriors, com a assistent. Entre tots dos sumen 13 anells de l’NBA (cinc ‘Pops’ i tres Kerr, que en va guanyar cinc més com a jugador). Però de moment el seu pas per la selecció no està sent especialment victoriós. 

Notícies relacionades

Al Mundial no van pujar ni al podi després de caure contra una França que els ha tornat a amargar en l’estrena olímpica. «No entenc la sorpresa. Això és arrogància, com si creguessis que se suposa que els nord-americans han de llançar la pilota i guanyar», ha comentat Popovich. «El bàsquet és un esport internacional, hi ha molts bons equips al grup, no hauria de sorprendre. Equips com el francès, l’australià, l’espanyol... La bretxa de talent s’ha reduït. França ha treballat bé, han sigut consistents a les dues bandes de la pista, és tan simple com això». 

Kerr no ha pogut convèncer la seva estrella, Stephen Curry, per viatjar junts a Tòquio. Lebron James, Anthony Davis, Kawhi Leonard, James Harden, Chris Paul, entre d’altres, també han declinat apuntar-se a la cita olímpica després d’un any intens. Només Khris Middleton, campió de l’NBA amb Holiday, repeteix respecte al Mundial. I, malgrat que Durant sigui l’única superestrella, que ningú subestimi el talent de jugadors com Booker, Lillard o Tatum.