FUTBOL

Brasil o Argentina, Neymar o Messi, la final més esperada de la Copa Amèrica

Brasil o Argentina, Neymar o Messi, la final més esperada de la Copa Amèrica

EFE

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Brasil o Argentina. Una de les dues seleccions es quedarà amb la Copa Amèrica. Neymar o Messi: un d’ells es coronarà com el millor jugador del certamen. El xoc entre les dues seleccions més poderoses de l’Amèrica Llatina ha sortit de l’estadi Maracaná de Rio de Janeiro per inserir-se a l’arena de les disputes regionals entre els dos països. «Vull dir-li especialment al president de l’Argentina que l’única rivalitat entre nosaltres passarà dissabte», va dir l’ultradretà Jair Bolsonaro durant una tensa reunió sobre el futur del Mercosur, la zona de lliure comerç que brasilers i argentins comparteixen amb l’Uruguai i el Paraguai. «I jo avançaré el resultat: cinc a zero», li va dir a Alberto Fernández.

Les federacions de l’Argentina i el Brasil no es posen d’acord amb els números: cada una li atorga la supremacia a la seva respectiva selecció. La FIFA indica, no obstant, que els pentacampions del món han guanyat en 42 ocasions, mentre que els argentins s’han imposat en 39. Han empatat en 26 ocasions.

Els equips que dirigeixen Tité i Lionel Scaloni van a la recerca del seu títol regional 10 i 15, respectivament. Neymar i Messi, excompanys a Barcelona, tindran d’altra banda el quart duel a nivell elecció. El deu de la canarinha va participar en els triomfs del 2014 i el 2016. El capità argentí havia guanyat els dos primers partits: un amistós el 2010 i l’espectacular hat trick del 2012. A nivell d’equips, la Pulga acredita aquella victòria fulminant del Barça davant el Santos a la final del Mundial de Clubs, el 2011. En aquella partit a terra japonès, el Barça va aclaparar els paulistes. Messi va tenir un rendiment excepcional i, a més, va anotar dos gols.

Els somnis postergats

L’Argentina no guanya una Copa Amèrica des de 1993. La premsa esportiva ha imposat la certesa que sortir victoriosos de Maracaná significarà alguna cosa més que un títol: «El que semblava un torneig més, que es jugava gairebé pel caprici del calendari i perquè ja estava organitzat, enmig d’una pandèmia, sense públic als estadis i mirat gairebé de costat per tots, es pot convertir en el torneig que curi (gairebé) totes les ferides», va dir el diari Olé. Guanyar la Copa més anòmala de la seva història tindrà la funció de bàlsam emocional després d’haver perdut el Mundial davant Alemanya en el mateix Maracaná, i dos finals de la Copa Amèrica, el 2015 i el 2016.

La Copa Amèrica l’havien d’organitzar Colòmbia i l’Argentina. La crisi política i sanitària d’aquests països van obligar a canviar de seu molt de pressa. Bolsonaro va trobar en la possibilitat d’organitzar-la una manera que no es parli de la investigació parlamentària sobre el seu qüestionat paper en la lluita contra la Covid-19, que ha matat més de 530.000 persones. Recolzar per Messi

Notícies relacionades

la Covid-19, que ha matat més de 530.000 persones.Recolzar per MessiAl Brasil ha succeït una cosa excepcional: per primera vegada en la història futbolística que lliga les dues seleccions, hi ha brasilers que volen que Messi aconsegueixi a Rio de Janeiro el campionat que li falta a la seva poblada vitrina. No recolzen l’Argentina sinó Messi. Juca Kfouri és un dels periodistes esportius més importants del Brasil. Autor del llibre Confieso que perdí, ha sigut testimoni de les participacions del combinat verd i groc durant els últims 50 anys. Amic personal de Sócrates, aquella glòria del Brasil en els mundials de 1982 i 1986, va posar en joc tot el pes de la seva autoritat per anunciar a la seva columna de Folha de São Paulo que, sota les actuals circumstàncies, el seu cor canviarà de bàndol malgrat que «la superioritat brasilera és innegable» davant el seu contendent. «Com que estimem odiar els argentins i els argentins odien estimar els brasilers, siguem justos: serà bonic veure Messi aixecar el trofeu».

Ningú es va atrevir a qüestionar en veu alta Kfouri. No li va ocórrer el mateix a Fabiola Andrade, comentarista de SporTV, un programa de la Cadena Globo. «Abans de ser apedregada en una plaça pública, deixin que els hi expliqui: estimo el Brasil, m’encanta viure aquí, però no crec que la nacionalitat defineixi el caràcter d’una persona. Tinc amics argentins, però no recolzaré l’Argentina per ells. Recolzaré l’Argentina perquè estimo el futbol i Messi», va escriure a les seves xarxes socials. Andrade va haver de suportar improperis de tot tipus, especialment masclistes per considerar que «seria just» que la Copa se l’emportés «el millor del món». Neymar no pot creure el que passa. «Mai he atacat ni atacaré si el Brasil està jugant per alguna cosa, sigui quin sigui l’esport, un concurs de models, l’Oscar...».