Espanya acomiada l’Europeu amb les finals d’África Zamorano i Joanllu Pons

RFEN

2
Luis Mendiola

Les tres medalles d’Hugo González, or en la prova d’estils, plata en 100 esquena i bronze en 50 esquena, marquen el balanç d’Espanya en els Europeus de natació que van concloure ahir a Budapest, amb el cinquè lloc d’África Zamorano a la final dels 200 esquena i el setè lloc de Joanllu Pons en la de 400 estils.

No és un mal balanç el collit per l’equip espanyol camí dels Jocs de Tòquio, amb 11 nedadors en finals i quatre rècords d’Espanya (els d’Hugo González en 100 esquena i 200 estils, el de Cèsar Castro en els 200 lliure, així com el de relleu d’estils femení), però l’eclosió a nivell internacional del mallorquí Hugo González, als 22 anys, ho ha eclipsat tot i prepara el relleu en el lideratge de la natació espanyola que ha arrossegat gairebé en solitari en l’última dècada Mireia Belmonte, absent en aquest campionat pels seus problemes d’espatlla.

África Zamorano va ser cinquena a la final dels 200 esquena, on es va imposar la gran favorita, la italiana Margherita Panziera (2.06.08). La nedadora del CN Sant Andreu va firmar un temps de 2.09.76, tretze centèsimes menys que en les semifinals. «Estic molt contenta perquè l’objectiu era disfrutar de la final, sense pensar una marca o una posició i el fet d’estar a prop de la meva millor marca en un Europeu abans d’uns Jocs és un senyal», va apuntar.

Rècord d’Espanya en relleus

Joanllus Pons no va poder repetir el bronze que va conquerir fa tres anys a Glasgow i va ser setè en una final de 400 estils amb moltíssim nivell, en la qual es va imposar el rus Ilya Borodin, nou campió d’Europa amb un temps de 4.10.02, nou rècord del món júnior dels Europeus de Budapest.

El nedador balear, finalista a Rio i quart als Mundials de Gwuanju el 2019, va firmar un crono de 4.16.75 minuts, lluny de les opcions del podi. «Estic content de com ho he fet a les eliminatòries, però no tant a la final. Se m’ha ennuegat una mica», va acceptar Pons. «Ha sigut una final molt ràpida. M’agradaria haver competit més. Caldrà analitzar-ho per veure què s’ha de millorar de cara als Jocs».

El quartet femení format per África Zamorano, Jessica Vall, Aina Hierro i Lidón Muñoz, per la seva banda, va establir un nou rècord d’Espanya en el relleu 4x100 estils (4:02.38), que, no obstant, no els va servir per entrar a la final.