HOQUEI SOBRE GEL

¿El primer campió japonès de la història del Barça?

  • Sho Sarusawa, davanter de la secció d’hoquei sobre gel, aspira a ser el primer nipó a coronar-se com a blaugrana

  • El Barça no guanya la Lliga des que el 2009 va tombar el Puigcerdà, vigent campió i el seu rival a la final

  • La lluita pel títol, que havia de començar aquest dissabte, es retarda al 10 d’abril per la Covid

¿El primer campió japonès de la història del Barça?
3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Que un japonès es coronés amb el Barça semblava cosa d’historieta de manga. Oliver Atom ho va aconseguir a ‘Captain Tsubasa’, marcant un gol de xilena a un equip entrenat per Van Gaal i en el qual tenia de companys Xavi, Puyol i Rivaldo. La veritat és que fora de la ficció pocs nipons han lluït l’escut blaugrana.

Take Kubo, sorgit del Barça Academy Fukuoka, ha sigut el més mediàtic, tot i que la sanció de la FIFA li va fer fer les maletes sent aleví. El 2019 el Barça va preferir gastar-se els diners en Gustavo Maia (enèsim dubtós fitxatge brasiler) abans que repescar l’ex del planter, que va acabar fitxant pel Madrid. Aquell estiu arribaria Hiroki Abe, que juga en el filial. Amb el primer equip no ha debutat en partit oficial, tot i que va disputar 14 minuts en un amistós a Cartagena. El club només té constància que en els seus 121 anys hi hagi hagut un japonès al primer equip en alguna de les seccions: Sho Sarusawa. Aquest davanter de l’equip d’hoquei sobre gel blaugrana aspira a ser el primer nipó que guanya un títol en categoria absoluta amb el Barça. Ho aconseguirà si conquista la Lliga a la final que l’enfrontarà al Puigcerdà i que s’havia d’iniciar aquest dissabte però començarà el 10 d’abril per casos de Covid en el defensor del títol.

La setmana passada Sho va marcar un golàs per l’escaire en la victòria 4-2 contra el Jaca que ficava el Barça en una final de lliga que no trepitjava des del 2011. El Barça no guanya la Lliga des del 2009, quan va derrotar el Puigcerdà. 12 anys després es tornaran a trobar en una final al millor de cinc partits, amb factor pista per als blaugranes, que van acabar líders en la fase regular.

Va arribar a Barcelona l’abril de 2019 per la feina de la seva dona. Sho havia jugat a futbol i hoquei sobre gel des dels 7 anys fins als 15, edat en la qual es va quedar amb el disc i l’estic. L’hoquei sobre gel al Japó és un esport tan minoritari com a Espanya. Les seves seleccions ocupen el número 24 i 31 en el rànquing mundial i mai han lluitat per les medalles en Mundials i Jocs Olímpics. Sho va jugar en equips amateurs del seu país, una cosa que va voler continuar fent quan es va traslladar a Catalunya. Així que va contactar amb el Barça per Facebook. «Puc jugar a hoquei sobre gel?». Al juny va fer una prova i l’entrenador li va dir que sí, que comptava amb ell per iniciar el curs al setembre. Quan va explicar als seus que jugaria en el mateix club que Messi, van al·lucinar. «Els meus amics i la meva família es van sorprendre molt però estan supercontents», comenta amb un ampli somriure.

La revenja

Notícies relacionades

«Durant la primera temporada la comunicació amb els companys no era senzilla, però gradualment vaig ser capaç d’entendre’ls cada vegada més. A més el llenguatge de l’hoquei és igual al Japó i aquí, per la qual cosa no hi ha cap problema durant el joc». El Puigcerdà es va creuar en el seu camí a les semifinals i, després d’eliminar els blaugranes amb un gol d’or en la pròrroga del tercer partit, es va proclamar campió d’LNHH 12 anys després al doblegar a la final el Txuri Urdin. «L’any passat ens van vèncer a les semifinals i aquesta vegada hem de guanyar. Ara el nostre equip està en millors condicions», reflexiona el davanter asiàtic, que, als seus 30 anys, és el més veterà del jove equip que dirigeix Einar Meyerson, un conjunt amb una mitjana d’edat de 22.

Somni de pioner

Quan torni al Japó, a més de tornar a exercir com a comercial de màquines de gimnàs, li agradaria entrenar nens i joves i poder explicar-los que va fer història al Barça. «Estic una mica nerviós però tinc moltes ganes de jugar. Estaria molt content de ser el primer japonès a guanyar un títol amb el Barça».

Temes:

Japó Barça