Olimpisme

Els Jocs de Tòquio 2020 no rebran espectadors de fora del Japó

L’organització es veurà obligada a tornar l’import de les 600.000 entrades venudes

Els Jocs de Tòquio 2020 no rebran espectadors de fora del Japó
2
Es llegeix en minuts

Els organitzadors dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio 2020 van anunciar aquest dissabte que l’esdeveniment es desenvoluparà sense la presència d’espectadors de fora del Japó com a mesura per contenir la propagació de la pandèmia de Covid-19.

La decisió va ser confirmada per la ministra nipona a càrrec dels Jocs Olímpics, Tamayo Marukawa, al terme d’una reunió amb els presidents del comitè organitzador de Tòquio 2020, el Comitè Olímpic Internacional (COI), el Comitè Paralímpic Internacional (CPI) i la governadora de Tòquio, Yuriko Koike.

«En la reunió d’avui s’ha decidit abandonar l’opció de rebre visitants de l’estranger», va declarar Marukawa davant les càmeres de televisió minuts abans que la presidenta de Tòquio 2020, Seiko Hashimoto, comparegués en una roda de premsa.

Els viatges internacionals segueixen restringits i «actualment la situació de la Covid-19 al Japó i en altres països continua sent desafiadora» i no està clar si les autoritats japoneses permetran l’entrada de turistes per a l’estiu, va explicar Hashimoto.

Respecte per la decisió

La decisió, que el COI i l’IPC «respecten i accepten completament», va assenyalar Hashimoto, «contribuirà a garantir uns Jocs Olímpics segurs per a tots els atletes i altres participants, i també per al poble japonès».

Les autoritats japoneses consideren que permetre l’entrada de visitants de l’estranger podria augmentar el risc de propagació pel territori de noves variants de la Covid més contagioses.

La presidenta de Tòquio 2020 va reconèixer que els pròxims Jocs de la capital nipona «seran completament diferents als del passat», però va assegurar que el sentiment i l’expectació seran els mateixos. «Per als que no puguin unir-se als Jocs, buscarem maneres de connectar-los amb els atletes, tot i que no puguin ser-hi en persona,» va dir.

Com a esportista i exatleta olímpica, Hashimoto es va manifestar afligida per una decisió que, no obstant, considera «inevitable».

El president del COI, Thomas Bach, «ha mostrat decepció per aquesta decisió, però ha dit que la salut és el primer i ha mostrat comprensió», va relatar la japonesa sobre la seva reacció.

Tot i que els organitzadors han decidit descartar per complet l’assistència d’espectadors de l’estranger, existeix la possibilitat que certes persones involucrades en l’organització puguin arribar a entrar al país, va afegir Hashimoto sense oferir més detalls.

Això inclouria unes 8.000 persones que havien sigut seleccionats per participar com a voluntaris en l’esdeveniment esportiu.

Reembors d’entrades

La responsable dels Jocs de Tòquio va assegurar que aquells que van comprar entrades per assistir a l’esdeveniment rebran el seu reembors. Fins al moment s’havien venut fora del Japó unes 600.000 entrades per als Jocs Olímpics i unes 30.000 per als Paralímpics, va detallar Hashimoto.

Notícies relacionades

Al ser preguntada sobre si es contempla compensar per altres despeses de viatge els qui ja havien planificat la seva visita al Japó per a l’esdeveniment, la presidenta de Tòquio 2020 va dir que això està fora de la seva competència.

Els organitzadors dels pròxims Jocs Olímpics tenen previst adoptar a l’abril una decisió sobre la presència d’espectadors als estadis o quines seran les limitacions.