FC BARCELONA 3 – 0 ELX CF

L’Elx va aguantar el Barça fins que Messi ho va voler

L’Elx va aguantar el Barça fins que Messi ho va voler

L’equip blaugrana va despertar a la segona part agafat, de nou, a l’argentí, autor de dos dels tres gols

5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Fins que Messi ho va voler. Cansat com està el capità de tot el que passa al seu voltant, va decidir alterar l’ombrívol paisatge d’un Barça moribund. No només perquè va rubricar els dos gols inicials, sinó perquè va elegir Braithwaite, l’anònim nou blaugrana, com a company, amb Trincao gargotejant regats genials, que acabaven sempre de mala manera. Després d’una vergonyosa primera part, va arribar la reacció en la segona per liquidar, ara sí, amb l’autoritat que se li exigia un xoc que convidava a la depressió més absoluta.

Va tenir la dignitat, almenys, de reaccionar en la segona part, coincidint amb el canvi de sistema de Koeman, irritat com estava el tècnic pel desastre protagonitzat pels seus jugadors. Fins que Messi ho va voler. Amb una accelerada que li va permetre al Barça salvar una altra mala nit.

Era el partit de cada setmana. Avorrit, trist, solitàriament trist. Va començar com sempre. ¿Com? Amb un groller error defensiu del Barça que va deixar tres jugadors de l’Elx, ¡sí, tres!, dins de l’àrea de Ter Stegen amb possibilitat de rematar tranquil·lament. Al final, va disparar Lucas Boyé per sobre del travesser provocant l’ensurt de cada tarda/nit. Malgrat les rotacions ordenades per Koeman, res va canviar. Tot continuava igual. Igual de trist i igual d’avorrit. No hi ha manera que el Barça sigui alegre, dinàmic, atrevit i profund. 

Tot oblidat

No hi eren Lenglet ni Dembélé. Ni rastre de Griezmann. Però el joc era plomís, eternament plomís perquè no hi havia regat ni desequilibri. Només un joc pla, lamentablement pla. L’Elx vivia amb assossec com la nit s’apoderava d’un fantasmagòric Camp Nou on els badalls es podien sentir amb absoluta claredat.

Trincao va començar amb energia i va generar perill. Seves van ser les dues primeres ocasions de gol. I les úniques en els primers 45 minuts. Fins i tot Messi va quedar contagiat d’aquest ritme ple de desídia on el Barça danyava la seva mirada amb el desastrós futbol que practicava. O intentava. En realitat, no feia res de res. El capità va marxar al vestidor sense haver tirat ni una sola vegada a porta. ¿Braithwaite? Porta el nou a la samarreta, però ningú ho diria perquè ni va trepitjar l’àrea de l’Elx, obligat a tantes tasques (seguir el lateral, aparèixer com a davanter centre, pressionar...) que no en fa cap bé.

Després, això sí, el davanter danès es va redimir en la segona part, col·locat per Koeman al centre de l’atac, repartint assistències de gol. A Messi, amb un gran cop de taló, en l’1-0 i després a Jordi Alba, en el 3-0, amb un precís cop de cap de Braithwaite. Semblava que anaven caminant. I és que anaven caminant. De sobte, tot el que es construir en les setmanes anteriors ha acabat oblidat. No és qüestió de sistema ni tan sols de pissarra.

Koeman havia demanat que els veterans traguessin «les castanyes del foc». Les vaques sagrades no van aixecar la veu. Es van quedar muts. Tampoc els joves mentre era absolutament desesperant i vergonyós el joc d’un equip en un estadi buit i sense ànima. Com el propi Barça, erràtic i perdut fins a l’extrem que ha perdut la dignitat. No defensa el seu nom ni el que va ser al seu dia.

Agitar l’equip

Es va oblidar de jugar a futbol. Perduts l’esperit i el vigor després de 10 dies tràgics (Sevilla, París SG i Cadis), no es va trobar en una patètica primera meitat. Tant caos va provocar que Koeman, que va intentar sense èxit agitar un grup insípid que desprèn un aire burocràtic i funcionarial que l’allunya, cada dia que passa, de la seva gent. Com si no vingués de gust ja veure el Barça. O el que es diu que és el Barça. 

L’Elx, que no es va tancar tant enrere com el Cadis, ni patia. No hi havia cap passió en els blaugranes. Ni rebel·lia. Ni símptomes de sentir l’ofici que practiquen des que eren nens a la recerca d’un somni. Després, es van desmentir a si mateixos.

Van tirar, tot s’ha de dir, 45 minuts a les escombraries. Tal qual. No, no és cap exageració. Primera mesura de Koeman. Va treure Pjanic, pla i irrellevant com tots, i va col·locar Dembélé al camp. Va abandonar el 4-3-3 singular que va fer servir a la primera meitat i va col·locar dos extrems oberts (Trincao per la dreta, Dembélé per l’esquerra) deixant Frenkie de Jong i Pedri com a migcentre.

Primer xut , primer gol

Als tres minuts de la represa, va arribar el gol de Messi. Primer xut a porta del capità, primer punt, amb la necessària aportació de Braithwaite, ara ja sí col·locat com a pur nou. Després de la bronca durant el descans, com era obligació del tècnic, alguna cosa havia de canviar a la segona part. De sobte, van deixar de caminar. I van córrer.

Amb una mica de velocitat va semblar que volaven. Però era una falsa impressió. Almenys, tenien la voluntat de competir conscients que la Lliga se’ls escapava, com ja se’ls va escapar davant el Cadis. Partit de gossos el que va firmar el Barça, on Koeman va desfer el camí col·locant després Busquets, a qui també havia donat descans inicial, per rescatar el 4-3-3, amb Dembélé canviant de banda: de l’esquerra a la dreta.

A partir d’aquest moment, amb Pedri –capaç de recuperar fins a nou pilotes– governant el partit amb tanta autoritat que va intervenir en l’origen de dos dels tres gols, va aparèixer la calma que necessitava el Barça. I Koeman. En 25 minuts, tres gols i xoc liquidat. Sevilla espera, primer al Sánchez Pizjuán; després al Camp Nou. Amb la Lliga i la Copa en joc. Això seran paraules majors.

Fitxa tècnica del Barça – Elx (3-0)

BARCELONA: Ter Stegen (5); Mingueza (6), Piqué (6), Umtiti (5), Alba (7); De Jong (7), Pjanic (5), Pedri (8); Trincão (6), Messi (8), Braithwaite (7).

Tècnic: Ronald Koeman (6)

Canvis: Dembélé (5) per Pjanic (m. 46); Busquets (6) per Trincao (m. 66); Griezmann (5) per Braithwaite (m. 76); Lenglet (5) per Piqué (m. 76); Dest (6) per Alba (m. 76).

ELX: Edgar Badía (6); Barragán (5 ), Verdú ( 5), Josema (4 ), J. Mojica ( 5); Cifuentes (5), Raúl Guti (4), Mfulu (5 ) Rigoni ( 4); Lucas Boyé (4), Pere Milla (6).

Tècnic: Fran Escribá (5).

Canvis: Fidel (4) per Cifuentes (m. 60); Tete Morente (4) per Rigoni (m. 60); Nino (5) per Lucas Boye (m. 72); Carrillo (5) per Pere Milla (m. 72); Luismi (sc) per Mfulu (m. 81).

GOLS: 1-0 (m. 47), Messi; 2-0 (m. 69), Messi. 3-0 (m. 73), Alba.

ÀRBITRE: Díaz de Mera (6), castellanomanxec.  

Notícies relacionades

TARGETES: No n’hi va haver.

ESTADI: Camp Nou.

Actualitzar

Fa 1156 dies

Hasta aquí la narración en directo del FC Barcelona - Elche. En breves instantes podréis disfrutar de la crónica del encuentro. Gracias por seguirlo con nosotros y hasta la próxima.

Fa 1156 dies

 FC BARCELONA 3 - 0 ELCHE CF

Partido serio del Barça que acaba decidiendo Leo Messi. A destacar también la actuación de Braithwaite con dos asistencias.

Fa 1156 dies

MIN 87. Se muere el partido ya en el Camp Nou.

Fa 1156 dies

MIN 84. Se detiene el partido. Entran las asitencias a atender a Umtiti.

Fa 1156 dies

MIN 81. ¡AL PALO GRIEZMANN! Sigue negado el francés.

Fa 1156 dies

MIN 80. ¡RECTA FINAL DEL ENCUENTRO!

Fa 1156 dies

MIN 75. Cambios en el Barça. Se retiran Braithwaite, Piqué y Alba. Entran Dest, Griezmann y Lenglet.

Fa 1156 dies

MIN 72. ¡GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Nueva asistencia de Braithwaite y gol de Jordi Alba para la sentencia.

Fa 1156 dies

MIN 72. Más cambios del Elche. Se retiran Lucas Boyé y Pere Milla. Entran Guido Carrillo y Nino.

Fa 1156 dies

MIN 70. Y ahora, jugada del Elche neutralizada por Ter Stegen.

Fa 1156 dies

MIN 68. ¡GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Jugada de De Jong estratosférica y asistencia para que Messi se vaya de dos y anote picadita.

Fa 1156 dies

MIN 67. Duerme el partido el Barça a través del balón. Incapaces de generar peligro.

Fa 1156 dies

MIN 64. Falta de Trincao sobre Mojica.

Fa 1156 dies

MIN 59. Cambios en el Elche. Se van Cifuentes y Rigoni, entran Fidel y Tete Morente.

Fa 1156 dies

MIN 57. La toca con calma el Barça ante la presión del Elche.

Fa 1156 dies

MIN 56. Contragolpe ilicitano pero buen repliegue del Barça.

Fa 1156 dies

MIN 50. Messi busca el segundo pero Verdú tapona su disparo. El argentino ha empezado con energía la segunda mitad. Ha despertado a un Barça discreto.

Fa 1156 dies

Con este gol Messi suma 17 tantos en la Liga y ya es pichichi por delante de Suárez.

Fa 1156 dies

MIN. 47. ¡GOOOOOOL DE MESSI! El astro argentino recibe un balón de Braithwaite y abre la lata en el Camp Nou.

Fa 1156 dies

MIN 46. EMPIEZA LA SEGUNDA PARTE. Koeman hace el primer cambio en el Barça: Dembélé entra por Pjanic. Griezmann se prepara para entrar pronto.

Fa 1156 dies

Fa 1156 dies

MIN 45+1. Centro de Pedri que ataja el meta del Elche sin excesivas complicaciones.

Fa 1156 dies

MIN 43. Disparo de Pere Milla que despeja Ter Stegen con algún apuro.

Fa 1156 dies

MIN 40. No acaba de llegar con peligro el Barça, que acumula el 66% de la posesión.

Fa 1156 dies

MIN 38. Braithwaite recibe una falta de Verdú. Ocasión para el Barça que acaba en nada.

Fa 1156 dies

MIN 36. Falta de Trincao sobre Mojica. El exjugador del Girona se queda tendido con dolor en el ojo.

Fa 1156 dies

MIN 33. Disparo lejano de Raúl Guti que se va directamente fuera.

Fa 1156 dies

MIN 32. Buen trabajo defensivo de Umtiti. Pero será córner para el Elche.

Fa 1156 dies

MIN 31. Fuera de juego de Braithwaite, que le dice que no al colegiado.

Fa 1156 dies

MIN 29. ¡PERDONA EL BARÇA! Centro de Messi y testarazo de De Jong que se estrella en Edgar.

Fa 1156 dies

MIN 28. Falta sobre Pjanic a 10 metros de la frontal.

Fa 1156 dies

MIN 27. Se quejaba Mingueza de un golpe pero se recupera sin problemas.

Fa 1156 dies

MIN 26. Pérdida en campo contrario y vuelve a construir el Elche.

Fa 1156 dies

MIN 25. La toca ahora el Elche ante un Barça que presiona sin éxito.

Fa 1156 dies

MIN 24. Buena presión de Mingueza en campo contrario.

Fa 1156 dies

MIN 22. Nueva buena llegada del Barça y córner para los de Koeman.

Fa 1156 dies

MIN 19. ¡LA TIENE EL BARÇA! Jugadón de Trincao en el interior del área y paradón de Edgar Badía. Hizo lo más difícil el portugués.

Fa 1156 dies

MIN 18. Contragolpe del Barça y pérdida de Messi. Se acelera el ritmo del partido.

Fa 1156 dies

MIN 17. ¡OTRA PARA EL ELCHE! Contragolpe rapidísimo y disparo de Rigoni que desvía Ter Stegen.

Fa 1156 dies

MIN 16. Manos de De Jong al controlar el balón en campo contrario.

Fa 1156 dies

MIN 14. Monólogo estéril del Barça, que no logra superar la línea de tres cuartos del campo.

Fa 1156 dies

MIN 12. Primer córner del partido. Será a favor del Elche.

Fa 1156 dies

MIN 10. Centro de Mingueza al área que atrapa Edgar sin problemas.

Fa 1156 dies

MIN 9. Reclama penalti el Barça por la caída de Pedri en el interior del área pero no lo señala el colegiado.

Fa 1156 dies

MIN 7. Nuevo contragolpe del Elche. Ahora, bien neutralizado por el Barça.

Fa 1156 dies

MIN 6. Posesión larga y de lado a lado del Barça, que no logra sobrepasar la defensa ilicitana.

Fa 1156 dies

MIN 4. ¡LA TIENE EL ELCHE! Robo en el centro del campo y contragolpe que Lucas Boyé, solo en el interior del área, envía fuera por encima de la meta de Ter Stegen.

Fa 1156 dies

MIN 2. Adelanta líneas el Elche, que defiende en el centro del campo con un claro 4-4-2.

Fa 1156 dies

MIN 1. Primera acción del partido. Disparo de Trincao desde el interior del área que atrapa Edgar Badía.

Fa 1156 dies

¡Arranca el partido!

Fa 1156 dies

¡10 minutos para que arranque el encuentro!

Fa 1156 dies

Fran Escribà: "Vamos a confiar en minimizar sus virtudes. Puede rotar jugadores. Eso puede ser un factor sorpresa, con gente fresca. Y gira en torno al mejor jugador del mundo. Intentaremos cortocircuitar las jugadas con Messi”

Fa 1156 dies

Fran Escribà: “Hemos visionado partidos de equipos que juegan de manera similar a nosotros. Como el Valencia, que empató 2-2. De todos sacan conclusiones. Nuestra idea no es defender tan cerca de nuestra portería como el Cádiz, que sacó un punto con defensa fuerte. Queremos defender más lejos del área. Aunque sabemos que vamos a pasar momentos de apuro”

Fa 1156 dies

Fran Escribà: “Uno no ve al Barcelona encadenando tres partidos con tanta dificultad, por su nivel. Y les duele. Uno espera una reacción. El partido del otro día frente al Cádiz tiene una mala lectura por el empate de penalti, pero tendría que haber resuelto antes. Es difícil que el Barcelona encadene tres malos resultados, pero nuestra obligación es intentar encadenar dos buenos”.

Fa 1156 dies

Fran Escribà, entrenador del Elche CF: “Ganar en el Camp Nou es muy difícil. Es normal la estadística negativa ante grandes equipos. Pero con independencia de venir de una victoria y ellos de un empate que no esperaban, las opciones pasan por ser un equipo compacto. Vamos a tener que defender más que atacar. En teoría, tenemos menos opciones que en otros partidos. El Barça es superior, pero debemos competir. Por qué no pensar que podemos sacar algo positivo”.

Fa 1156 dies

Koeman: "Es un momento en el que nos jugamos mucho. Hay que buscar energía, que la hemos tenido en los últimos partidos. Me siento decepcionado por los puntos perdidos en casa, pero hay que seguir con nuestra trayectoria. Si fallamos más, llegará el momento de quedarnos sin posiblidades de ganar algo"

Fa 1156 dies

Koeman: "Sabemos cómo es la gente, es normal. Creo que el resultado de París y el del otro día nos hicieron daño. Creo que la gente, los capitanes, el vestuario, tienen que crear un ambiente de que vamos a por todas".

Fa 1156 dies

Koeman: "Creo que damos muchas oportunidades a los jóvenes. Tampoco es un momento tan importante de la temporada, para coger más gente por abajo. Siempre pienso en los jóvenes, en darles oportunidades, pero para sacar las castañas del fuego necesitamos a los experimentados. Pero ya tenemos a muchos jóvenes, hay gente de 18 o 19 años en el equipo. Buscaremos un equipo con frescura, hay jugadores cansados".

Fa 1156 dies

Koeman sobre Lenglet:"Son decisiones que hay que tomar como entrenador. Claro que un jugador tiene que estar convencido y tiene que demostrar confianza en sí mismo. También depende del estado físico y mental de cada jugador. No sólo por Lenglet. Hay que buscar al mejor para el partido de mañana".

Fa 1156 dies

Koeman sobre sus delanteros: "Hay que valorar las oportunidades que han tenido. Antoine tuvo mucha efectividad el mes pasado. Ousmane tuvo tres o cuatro ocasiones, dos oportunidades grandes en donde hay que marcar uno. Nos falta efectividad de medio campo hacia arriba por parte de varios jugadores"

Fa 1156 dies

Koeman: "Mi trabajo es explicarle a los jugadores en qué fallamos. No me gusta criticar en la prensa, dentro sí. Hacia fuera hay que proteger a los jugadores, tener una buena comunicación. Dentro, se puede hablar claramente".

Fa 1156 dies

Koeman sobre por qué no cierran los partidos: "Puede ser por un poco de miedo cuando sólo tenemos un gol de ventaja en el marcador porque ya nos ha pasado antes. Tengo que decir que hemos tenido muy mala suerte. Tampoco es justo. Siempre hay un momento en el que parece que nuestros contrarios, con muy poco, nos marcan. Nosotros con mucha posesión, muchas oportunidades, pero al final queda 1-1"

Fa 1156 dies

Koeman sobre si faltan líderes en el equipo: "Creo que los hay. Desde atrás, con Piqué, Sergi Roberto, Alba, Busquets, Leo arriba... hay suficiente personalidad. Estos tienen que marcar el camino porque son gente de calidad y de mucha personalidad. Es importante demostrar a los jóvenes por qué camino vamos".

Fa 1156 dies

Koeman sobre los errores defensivos: "A veces, dependen de la concentración. Si no cierras el partido, es más difícil. Hay cosas que mejorar. Tenemos que aceptarlo. Hablamos de ello y el equipo es suficientemente bueno para tener una buena racha de resultados. Seguimos vivos. Tenemos que estar más concentrados"

Fa 1156 dies

El conjunto catalán afronta el encuentro tras la debacle europea ante el PSG y el empate en el último minuto ante el Cádiz. El conjunto ilicitano, en cambio, llega revivido tras el primer triunfo de la era Fran Escribà.

Fa 1156 dies

10 DÍAS TRÁGICOS

Detrás del penalti cometido por Lenglet, tras una sucesión de errores defensivos en cadena durante 48 segundos fatales, se esconden muchos problemas. Van más allá de que el central francés despejara antes el pie de Rubén Sobrino, el delantero del Cádiz, que la pelota. Nada más señalarse la pena máxima, Jordi Alba se tiró al césped para retratar la desesperación del Barça de Koeman, que ha rubricado 10 días trágicos comprometiendo su futuro en esta extraña temporada, pendientes todos del futuro de Messi. Si es que Messi tiene futuro en el Camp Nou. 

Fa 1156 dies

El Elche puede hacer revivir la amarga y fresca experiencia del domingo ante el Cádiz, cuando el Barça se suicidó cediendo un empate a dos minutos del final pese a que había dispuesto de numerosas ocasiones para tener asegurada la victoria. Volverá a enfrentarse a un rival que se encierra atrás, necesitado como está de puntos para huir del descenso. El ánimo barcelonista anda por los suelos y Ronald Koeman pide a sus futbolistas que no decaigan en el esfuerzo, vivo el equipo aún en todas las competiciones.

Fa 1156 dies

ILUSIÓN ILICITANA

El retorno de Fidel Chaves, ausente por lesión en las últimas semanas, y la ilusión por el estreno con triunfo (1-0) contra el Eibar, tras 16 encuentros encadenados sin conocerlo, de Fran Escribá en su retorno al banquillo ilicitano alimentan la moral blanquiverde para este duelo.

Fa 1156 dies

El objetivo del conjunto azulgrana es claro: vencer, recuperar sensaciones y volver a ocupar la tercera plaza de la tabla. Y es que, tras el tropiezo ante el Cádiz, el Sevilla aprovechó para arrebatarles esa tercera posición. De ganar hoy, además, se colocarían a cinco puntos del Atlético de Madrid, al que le falta un partido.

Fa 1156 dies

El Elche, por su parte, sale con: Edgar Badía; Barragán, Verdú, Josema, Mojica; Cifuentes, Mfulu, Raúl Guti, Rigoni; Pere Milla, Lucas Boyé.

Fa 1156 dies

¡ONCES CONFIRMADOS!

El Barça sale con: Ter Stegen; Mingueza, Piqué, Umtiti, Jordi Alba; Pjanic, De Jong, Pedri; Trincao, Messi y Braithwaite.

Fa 1156 dies

Buenas tardes y bienvenidos a la narración en directo del FC Barcelona - Elche CF. El conjunto de Ronald Koeman busca olvidarse de los últimos dos tropiezos en un encuentro correspondiente a la jornada 1 del campeonato.

Carregar més