Crisi al futbol

Un mercat de fitxatges gairebé sense fitxatges

Els problemes econòmics derivats de la pandèmia han reduït dràsticament el poder adquisitiu d’uns clubs que amb prou feines han reforçat les plantilles

Un mercat de fitxatges gairebé sense fitxatges
3
Es llegeix en minuts
Alejandro García
Alejandro García

Periodista

ver +

Les previsions per al mercat de fitxatges d’hivern, que es va tancar ahir a les 12 de la nit, no eren encoratjadores per a gairebé cap equip i, com en temps de guerra, qualsevol forat és trinxera, cadascú s’ha anat arreglant amb allò que ha pogut, sense inversions milionàries, només amb pedaços aquí i allà, amb cessions, pagaments posposats i un canvi de model.

Tots els clubs han afrontat els traspassos hivernals ofegats per la crisi econòmica sobrevinguda a causa de la pandèmia de coronavirus, els grans noms del futbol europeu no s’han mogut i els clubs més rics s’han ocupat a alliberar salaris de les seves multimilionàries plantilles.

Ambició continguda

La proliferació de cessions ha vertebrat el mercat, començant per la bateria de sortides del Reial Madrid. Odegaard i Jovic, dues de les apostes que no han funcionat amb Zidane, han sortit a préstec a l’Arsenal de Mikel Arteta, el noruec, i de tornada a Frankfurt per tornar a golejar amb l’Eintracht el serbi. 

En la llista de transferències hivernals del Barça no hi ha més moviments que la cessió d’Aleñá al Getafe, sense fitxatges, com al Madrid. No obstant, el líder de la Lliga, un Atlètic de Madrid llançat cap al títol, va haver d’anar al mercat després del comiat de l’equip de Diego Costa i la solució és, a falta que jugui, aparentment satisfactòria: el davanter francès Moussa Dembélé, de 24 anys, en préstec des de l’Olympique de Lió. 

Un altre equip que vol aprofitar la falta d’inversió generalitzada per fer un pas endavant és el Sevilla. Tot i que ha reforçat un rival amb la sortida de Carlos Fernández, ha sumat a les seves files a Alejandro Gómez, el Papu, un jugador sobrat de qualitat que ve de rendir al màxim nivell en l’Atalanta. Ha pagat poc més de 5 milions per l’argentí, que arriba al Sánchez Pizjuán amb 32 anys. 

La venda del davanter andalús a la Reial Societat, a canvi de 10 milions d’euros, és el traspàs més costós executat a Espanya. Carlos Fernández arriba per reforçar l’equip d’Alguacil, que ha cedit Willian José al Wolverhampton anglès, amb un atacant que no estava tenint minuts amb Lopetegui després d’un prometedor any a Granada. 

Europa en crisi

A la resta d’Europa, la situació no és millor que en la de la lliga espanyola. A més de moviments més cridaners que transcendents, com l’arribada de Mesut Ozil al Fenerbahce turc, Khedira a l’Hertha o Jesé a Las Palmas; l’absència de fama mundial entre els noms que integren la llista dels fitxatges més cars del mes de gener posa de manifest la poca activitat en els registres de les grans lligues europees. 

Notícies relacionades

Els poc més de 23 milions d’euros que el West Ham ha pagat al Brentford pel francoalgerià Saïd Benrahma marquen el límit de despesa en un futbolista, una xifra inconcebible en els anys previs a la pandèmia. Sense anar més lluny, el Manchester United va pagar 50 milions per Bruno Fernandes en l’últim mercat hivernal, el mateix en el qual l’Espanyol va invertir en Raúl de Tomás gairebé tant com el fitxatge més costós d’aquest any (22.5 milions d’euros). A més, el West Ham ha arreglat els seus comptes amb la venda de Haller a l’Ajax per 22,5 milions d’euros, la segona transferència més alta de l’hivern. 

Canvi de model

No han arribat a 15 els traspassos valorats en més de 10 milions euros, tots de jugadors menors de 26 anys. S’han acabat les inversions d’urgència per amortitzar la temporada actual. Per força, els clubs han adoptat un nou model d’inversió: entre els sis fitxatges més cars de l’hivern, quatre han sigut de futbolistes de menys de 21 anys pagats a l’entorn dels 20 milions d’euros. El més car i el més transcendent d’aquesta llista és un moviment entre franquícies de Red Bull, que ha portat el gran talent hongarès Dominik Szoboszlai de Salzburg a Leipzig per competir en la Bundesliga alemanya. A més, el Manchester United ha pagat 20 milions per un extrem de 18 anys de l’Atalanta, Amad Diallo; i la Juventus 18 milions pel centrecampista del Gènova Nicolò Rovella, de 19 anys.