FIGURA EMERGENT

Lidón Muñoz, deu vegades campiona

La nedadora del CN Sant Andreu dispara la seva confiança per aconseguir la mínima de Tòquio després de penjar-se 10 medalles d'or en el Campionat d'Espanya de piscina curta

lmendiola55935332 illustration  lid n mu oz from cn san andreu during the lxiv201126114039

lmendiola55935332 illustration lid n mu oz from cn san andreu during the lxiv201126114039 / AFP7 via Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola

La natació espanyola no és només Mireia Belmonte. O Jessica Vall. Hi ha altres figures que intenten aconseguir el seu espai en un esport exigent i sacrificat, que enganxa i apassiona, però d’escàs impacte mediàtic i que difícilment serveix per guanyar-se la vida. Entre aquest grup destaca Lidón Muñoz (3 de desembre del 95, Castelló), que el cap de setmana passat va acaparar els focus en el Campionat d’Espanya de natació en piscina de 25 metres.  Poques vegades és possible disfrutar d’un domini tan aclaparador, com el que va mostrar la velocista valenciana a la piscina Gaetà Huguet de Castelló. Lidón va fer un ple de 10 ors en les cinc proves individuals en què va participar (50 i 100 lliure, 50 esquena, 50 papallona i 100 estils) i també en els cinc relleus en els quals va prendre part com a integrant de l’intocable equip que va presentar el CN Sant Andreu.

«Va ser una bogeria fer el ple, tot i que en els 50 esquena va ser un or compartit, però era un repte que tenia a la ment», revela Lidón Muñoz en conversa amb El Periódico. «Fa un parell d’anys, em vaig penjar vuit ors i dues plates (en 200 lliure i 50 papallona) i vaig pensar: ‘és una cosa que he d’aconseguir alguna vegada’. Així que vam mirar el calendari de proves per planificar-ho amb els meus entrenadors (Jordi Jou i Juanmi Rando). Després he tingut la sort de comptar amb un equip de relleus com el del Sant Andreu per aconseguir-ho», assegura la velocista castellonenca, que a la seva estel·lar actuació, va unir un rècord d’Espanya en 100 estils (1.00.43), i un altre de compartit amb el relleu del 4x50 estils juntament amb Àfrica Zamorano, Jessica Vall i Alba Guillamón (1.48.26), una marca que es remuntava a Istanbul 2009 i que el seu tècnic, Jordi Jou, va qualificar com «un objectiu que feia cinc anys que buscaven en el club».

Experiència internacional

En el seu cas, l’èxit va tenir el component addicional que la seva exhibició es va produir a casa seva, a la piscina on va començar a destacar abans d’establir-se a Barcelona. «Soc feliç perquè fos aquest campionat, tot i que no les tenia totes que es pogués celebrar. No hi va haver públic, però vaig sentir el recolzament de la gent», explica la nedadora del Sant Andreu, que ha tingut la sort de continuar entrenant i competint en aquests últims tres mesos, com a integrant d’un dels equips de l’ISL (International Swimming League) una competició emergent que intenta professionalitzar al màxim l’esport i atraure públic i patrocinadors.

Lidón Muñoz posa amb les 10 medalles que va conquistar a Castelló / rfen

Per segon any, Lidón Muñoz ha competit en l’equip Aqua Centurions de Federica Pellegrini i creu que en els seus resultats ha sigut fonamental l’experiència d’haver competit a nivell internacional. «Ha sigut una gran vivència de la qual ha après molt. Nedar amb els millors és una oportunitat increïble. Et trobes durant un mes en una situació en la qual has de donar el 100%, amb gent amb qui no pots fallar, i és una manera de forçar-te i això et fa millor...», explica aquesta estudiant de Medicina, a l’Hospital Germans Trias i Pujol, ja en el sisè curs.

Notícies relacionades

El campionat d’Espanya, a més, ha sigut una bona posada a punt, admet, per afrontar un dels moments més importants de la temporada. La piscina olímpica de Castelló acollirà els dies 5 i 6 de desembre la primera opció que tindran els nedadors espanyols d’aconseguir la mínima olímpica i classificar-se per als Jocs de Tòquio. Aquesta primera cita s’havia de celebrar en un criteri internacional a Rotterdam, però finalment els responsables de la Federació ho han descartat per la pandèmia.

«Estem fent bé el treball i només queden alguns ajustos, com el pas de la piscina de 25 a 50, en aquestes dues setmanes per afrontar un dels objectius principals», explica Lidón, que se sent preparada per assaltar les mínimes olímpiques en els 50 (24.77 segons) i 100 lliure (54.38 segons), no gaire llunyanes a les seves marques personals (24.82 i 54.33) que puguin assegurar-li la seva presència en els seus primers Jocs. «Tinc moltes ganes de tancar els ulls i disfrutar. No em plantejo res més. He après en aquest temps a no pensar més enllà, perquè no hi ha res segur».

Temes:

Natació