MESURES DEVASTADORES

L'esport català demana una rectificació del Govern en la desescalada

La UFEC s'irrita amb la Generalitat perquè «no ha complert la seva paraula» i posa el sector en perill

La Generalitat augmenta de 20 a 25 milions d'euros els ajuts per a una indústria que s'ofega

marcosl55836681 barcelona 11 11 2020 deportes  protesta concentraci n de las201117195132

marcosl55836681 barcelona 11 11 2020 deportes protesta concentraci n de las201117195132 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sorpresa per la desinformació. I sorpresa perquè l’esport català no ha sigut consultat en la nova desescalada que permet només els entrenaments sense marge per a la competició federada, exigint una rectificació de la Generalitat per evitar «uns efectes devastadors» en la indústria.

«Una vegada més estem molt decebuts amb el Govern. Un Govern que no ha complert la seva paraula», sosté Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), recordant que l’esport és «essencial i segur», basant-se en estudis científics que indiquen que «només un 0,28 dels contagis es donen en l’àmbit esportiu».

«Es posa en perill el sector econòmic esportiu i també la salut física i mental de la població», explica Esteva

Però les portes de les instal·lacions continuaran tancades almenys fins al gener. Mentrestant, s’acumulen xifres que delaten la magnitud de la crisi pandèmica que sacseja el teixit esportiu del país. S’han deixat d’ingressar gairebé 1.300 milions d’euros en una indústria que fa mesos que «va entrar en l’uci», com explica Esteva.

L’esport català es va manifestar la setmana passada a la plaça de Sant Jaume. I la Generalitat va convocar el sector a una reunió que s’havia de produir entre dilluns i dimarts. Reunió que no s’ha produït. «Les decisions que s’han filtrat per la premsa són devastadores per al món de l’esport», argumenta el dirigent.

Ajuts que no arriben

Hi ha 85.000 persones vinculades al teixit esportiu de Catalunya. I tres de cada vuit persones ja han perdut la seva feina, i la resta queda exposada a una precarietat tremenda. Per molt que el Govern de la Generalitat hagi augmentat de 20 a 25 milions d’euros, una vegada s’ha aprovat el decret llei per atorgar «ajuts extraordinaris i d’emergència».

S’han deixat d’ingressar gairebé 1.300 milions d’euros per la pandèmia

Però la queixa de la UFEC és que cap d’aquests ajuts, ja promesos des del mes d’abril passat, han arribat a la indústria, que està ofegada. Malgrat que Esteva recalca, una vegada i una altra, que l’esport es queda sense aire econòmic. Hi ha 9.000 clubs a Catalunya que lluiten, ja de manera desesperada, per la supervivència.

Però el problema, com recorda el dirigent, és que quan siguin realment efectius aquests ajuts del Govern serà massa tard per a molts clubs, que desapareixeran fins i tot abans de rebre un sol euro.

Notícies relacionades

«Es posa en perill el sector econòmic esportiu. I també la salut física i mental de la població», explica Esteva, que recorda que cada mes que passa, es deixen d’ingressar gairebé 210 milions d’euros. I famílies que viuen de l’esport perden el seu lloc de treball.

Cada mes que l’esport està tancat no arriben aquests 210 milions, per això esperar fins a la quarta fase, com ha determinat la Generalitat, és massa tard. Per això, no perden l’esperança d’un canvi. «Creiem i esperem una rectificació del Govern ja que sabem que aquestes mesures no són definitives».