mesures urgents

Pla Marshall per a l'esport català

La iniciativa pretén assegurar la viabilitat del sector per la crisi del coronavirus

jcarmengol45873721 barcelona 12 11 2018 deportes entrevista con gerard esteva  181114195259

jcarmengol45873721 barcelona 12 11 2018 deportes entrevista con gerard esteva 181114195259 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ha presentat aquest dimecres els detalls del Pla Marshall per a l’Esport, que contempla la modificació d’impostos a favor de la supervivència d’entitats esportives sense ànim de lucre i l’avanç en el pagament de subvencions, entre altres mesures.

Els detalls d’aquest pla de finançament a fons perdut, l’objectiu del qual és assegurar la viabilitat del sector, els ha ofert el president de la UFEC, Gerard Esteva, en una roda de premsa telemàtica en què també han participat el president de la Federació Catalana de Natació, Enric Bertrán, i la presidenta de la Federació Catalana de Voleibol, Maribel Zamora.

La totalitat d’aquest Pla Marshall, segons ha explicat Esteva, s’ha escrit partint dels resultats d’un estudi sobre l’impacte econòmic de la crisi del coronavirus al sector, elaborat per la consultora Price Waterhouse Cooper (PwC) i amb el qual la Generalitat treballarà les pròximes setmanes. Les propostes de la UFEC, que han sigut consensuades amb la resta de comunitats autònomes, giren entorn de quatre eixos principals: digitalització, fiscalitat, ocupació i finançament.

Pilar fonamental 

El president de la UFEC ha destacat la importància de l’aspecte financer, que ha catalogat de «pilar fonamentalíssim», i ha detallat que en aquest eix s’inclou l’avanç del pagament del 50 % de les subvencions a les entitats sense ànim de lucre que més ho necessitin. També, una ajuda de 25 milions d’euros per garantir el futur del sector a Catalunya, en què s’inclouran les subvencions ja pressupostades per la Generalitat (15 milions d’euros) i un fons d’ajuts addicional de 10 milions més.

Notícies relacionades

Pel que fa a l’àmbit fiscal, el pla proposa la modificació de tres impostos per facilitar la supervivència de les entitats sense ànim de lucre: l’IVA, que consideren que hauria de tornar al valor superreduït del 4 %; l’impost de societats, el pagament del qual volen eliminar per a les entitats que no facturin més de 100.000 euros, i l’IRPF, per al qual reivindiquen reduccions per a persones encarregades de gestionar instal·lacions i clubs.

Gestió telemàtica 

D’altra banda, la unió de federacions contempla mesures de digitalització, per facilitar la gestió de forma telemàtica i incloure els ‘e-sports’ en l’àmbit federatiu, i d’ocupació, per tenir reconeixements específics per als contractes de formació. Tota aquesta iniciativa, que va començar a gestar-se aquest dilluns en una reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra; la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i el secretari general de l’Esport de Catalunya, Gerard Figueras, es posarà a disposició de la resta de comunitats autònomes i organismes esportius en l’àmbit nacional. «Treballarem aquestes propostes de forma conjunta amb la Generalitat i les diputacions, que les veuen amb molt bons ulls. Creiem que seran acollides de forma favorable també en l’àmbit nacional», ha conclòs Esteva