entrevista

Contador: «Un Tour o una Vuelta de tres setmanes perdrien la seva essència»

L'únic ciclista espanyol guanyador de Tour, Giro i Vuelta analitza l'actualitat des del seu confinament a casa

zentauroepp44887209 contador180903121000

zentauroepp44887209 contador180903121000

3
Es llegeix en minuts
Carlos de Torres (Efe)

Alberto Contador (Madrid, 36 anys), únic ciclista espanyol guanyador de les tres grans per etapes, considera que retallar etapes al Tour, Giro i Vuelta aniria contra l’essència d’aquest tipus de proves i creu que el Tour seria la carrera més beneficiada en cas de sotmetre’s a la revisió de dates pel coronavirus «perquè és la més important i tothom hi vol anar».

En una d’entrevista amb Efe des del seu domicili, on guarda la quarantena mentre dirigeix entrenaments ‘online’, comenta l’actualitat al món del ciclisme i creu que «Froome seria dels més interessats a disputar el Tour, per allò d’aconseguir la seva cinquena victòria».

¿Com porta la quarantena un esportista habituat a la llibertat?  La quarantena la porto bé, tot i que et priva de llibertat. Tinc el lleuger avantatge de tenir cert hàbit, ja que quan anava a concentracions, per exemple al Teide, sortia a l’exterior a rodar, però la resta del temps estava reclòs. Això fa que per a mi sigui més suportable. Això sí, trobes a faltar estar en contacte amb la família i els amics. Vivim una situació única en la història, en aquests temps que ens ha tocat viure. És evident que aquesta pandèmia trastoca plans personals i professionals, però no queda més remei que assumir-ho.

¿Què fa per passar el temps? El més destacat o especial és que faig classes ‘online’ amb els aficionats. Això fa més suportables aquestes hores. Els dimarts, dijous i diumenges a les 7 de la tarda dirigeixo classes en directe. Solc fer les sèries i el mateix treball específic que duia a terme per preparar el Tour, Giro i Vuelta. Aquesta activitat et manté en contacte amb la gent, que al seu torn pot desconnectar una estona d’aquest problema que ens afecta.

Alberto Contador, amb Chris Froome, en una etapa del Giro / AFP

El Tour ara mateix està en l’aire, ¿creu que s’ha de disputar? El Tour és una incògnita. Hem vist que s’han ajornat els Jocs Olímpics, i el Tour està en perill, ningú pot anticipar què pot passar. L’organització fa els seus plans, però haurien de tenir un pla B, C i fins i tot D. No se sap què passarà. Cal anar molt amb de compte, ja que hi pot haver un rebrot. Potser a França ho poden tenir controlat, però és que al Tour hi va gent de moltes nacionalitats».

¿Vostè què creu que s’hauria de fer? Per tenir més seguretat es podria ajornar, però el calendari està molt atapeït i s’ajustarà encara més si se suspèn. El Tour és la carrera més important i es pot permetre qualsevol altra data perquè la gent hi aniria igualment, aquest és l’avantatge que té respecte a altres carreres. Si hi ha suspensions, la situació seria caòtica per a patrocinadors, equips, ciclistes...

¿S’imagina un Tour a porta tancada, sense públic? És molt complicat imaginar-se un Tour sense públic. Gestionar aquest tancament en 200 quilòmetres o a cinc ports és gairebé impossible de controlar. Sense públic, el paisatge es veuria igual per TV, però faltaria la calor del públic.

Després caldria contemplar els interessos econòmics i esportius. Els retorns publicitaris arriben per la TV, aquí no hi veig gran problema, però els corredors volen que se celebri. Un d’interessat a córrer seria Froome, per allò de lluitar pel cinquè Tour, i els joves també, perquè veuen que compleixen un any més i el que volen és córrer. Hi ha interessos diversos, però tots coincidim que aquesta pandèmia perjudica tothom i el que més importa és la salut.

Notícies relacionades

¿Què opina de la possibilitat de retallar les tres setmanes de competició en les grans voltes? No m’atreu gens aquesta idea. Una carrera gran premia el ciclista que assimila bé els esforços, que té capacitat de recuperació, i les diferències se solen marcar la tercera setmana de carrera. Es tracta de l’essència de la carrera, si no és així, tot seria diferent, seria una altra cosa.

¿Com va la seva experiència com a comentarista de televisió? Molt bona, em vaig sentir a gust des del principi, però cada vegada em sento més còmode i intento millorar. Disfruto molt comentant i així mato el cuc del ciclisme actiu, a l’estar en contacte amb la competició, els equips i els corredors.