Futbol en temps de coronavirus

Partizan, 1999, el precedent que pot donar la Lliga al Barça

L'equip de Belgrad va ser proclamat campió per la UEFA després que els bombardejos sobre Sèrbia obliguessin a suspendre la competició a falta de 10 jornades

zentauroepp52810957 deportes200316181507

zentauroepp52810957 deportes200316181507

2
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 20 de març de 1999, l’Estrella Roja i el Partizan de Belgrad es van enfrontar a l’estadi Rajko Mitic, el petit Maracanà de la capital sèrbia. L’anomenat derbi etern, expressió d’una de les rivalitats ciutadanes més enverinades i violentes del futbol europeu, en aquella ocasió semblava clarament inclinat del costat de l’Estrella Roja, que abans del descans guanyava còmodament per 2-0, però els visitants van aconseguir igualar el duel (2-2) i, amb això, es van mantenir al capdavant de l’anomenada Primera Divisió de la República Federal de Iugoslàvia (que agrupava els clubs de Sèrbia i Montenegro) amb dos punts d’avantatge sobre el segon classificat, l’FK Obilic, a falta de 10 jornades per al final del campionat.

Quatre dies després, començaven els bombardejos de l’OTAN sobre el país balcànic.

Aquella temporada ja no es van jugar més partits, tot i que la competició no es va donar oficialment per suspesa fins al 14 de maig, gairebé dos mesos després. I encara hauria de passar un altre mes perquè la UEFA, atenent un requeriment de la federació iugoslava, anunciés, el 12 de juny, que el Partizan era el nou campió de Lliga, amb la qual cosa el club de Belgrad afegia al seu palmarès el 16è títol de la seva història (des d’aleshores n’ha guanyat 11 més).

Amenaces, pistoles i segrestos

La decisió de la UEFA de donar-li el campionat al Partizan amb prou feines va trobar resistència. Entre altres raons, perquè les relacions entre el màxim organisme del futbol continental i l’Obilic, campió la temporada anterior i segon a la taula en el moment de la suspensió, eren pitjor que pèssimes. Controlat pel sanguinari mafiós i líder paramilitar Zeljko Raznatovic, més conegut com a Arkan, l’FK Obilic havia estat a punt de ser exclòs de les competicions europees el 1998 a causa de les denúncies sobre els mètodes del seu president patibulari (amenaces a jugadors rivals a punta de pistola, pressions als àrbitres, segrest d’un futbolista que es resistia a fitxar pel club...) i la UEFA va acabar prohibint a Arkan, a qui el Tribunal Penal Internacional investigava per crims de guerra, l’entrada als estadis de futbol, inclòs el del seu club.

Notícies relacionades

La victòria del Partizan a la Lliga 1998-99 és, fins ara, l’únic cas del futbol europeu d’un campió proclamat després de la interrupció prematura de la competició. I és el precedent que ara invoquen davant la UEFA els clubs que ocupen el liderat de les seves respectives lligues (entre els quals, el FC Barcelona) per demanar que els concedeixin el títol de forma automàtica en cas que es decideixi suspendre definitivament el campionat.

Per cert, i a títol de curiositat: un dels equips que està en aquesta situació és el Legia de Varsòvia, líder de la lliga polonesa, entrenat pel serbi Aleksandar Vukovic, que jugava com a migcampista defensiu del Partizan de Belgrad que va quedar campió a falta de 10 jornades després d’empatar amb l’Estrella Roja.