trobada a lausana

El COI frena les alarmes: «Els Jocs de Tòquio començaran el 24 de juliol»

L'organisme expressa el seu «total compromís amb l'èxit» de l'esdeveniment i es desmarca de qualsevol «especulació»

rpaniagua52609720 tokyo  japan     file    a car driver seen in front of the l200303202444

rpaniagua52609720 tokyo japan file a car driver seen in front of the l200303202444 / KIMIMASA MAYAMA

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Existia molta expectació amb la decisió que prendria el Comitè Olímpic Internacional (COI) després de la seva reunió d’urgència celebrada aquest dimarts a Lausana. La ministra olímpica del Japó, Seiko Hashimoto, va afegir encara més incertesa al assegurar que l’organisme només exigia que la cita se celebrés durant el 2020, per la qual cosa no es descartava «un ajornament» durant l’any. Falsa alarma. El COI va sortir al pas amb contundència i va remarcar el seu «total compromís» perquè la cita es desenvolupi segons el previst malgrat l’amenaça del coronavirus.

Un home amb mascareta passeja per Tòquio, seu dels pròxims JJOO / AP / Eugene Hoshiko

Dick Pound, el membre més longeu del COI, va assegurar la setmana passada que l’organisme prendria un termini de tres mesos per anunciar la seva decisió definitiva sobre l’esdeveniment que s’ha de disputar del 24 de juliol al 9 d’agost. «És una gran, gran, gran decisió i no la pots prendre fins que tinguis dades fiables», va apuntar el dirigent canadenc, que va descartar per complet una modificació de les dates o un canvi de seu. [Seguiu tota l’actualitat sobre el coronavirus | Últimes notícies en DIRECTE].

«No hi afegiré més combustible»

La valoració de Hashimoto durant aquest dimarts, obrint la porta a una possible suspensió dels Jocs fins al desembre, va generar certa polèmica, però el COI va acabar amb qualsevol tipus de suspicàcies.  «Els preparatius i el procés continuen amb normalitat. No afegiré més combustible al foc de l’especulació», va dir el president Thomas Bach. «Seria una tragèdia per als esportistes que s’haguessin de cancel·lar els Jocs. La incertesa està creixent amb aquest tema», va apuntar Max Hartung, president de l’Associació Alemanya d’Atletes. 

Thomas Bach, president del COI, aquest dimarts a Lausana / EFE

«M’agradaria donar-vos una bona història, però no hi ha motius perquè els Jocs no comencin el 24 de juliol com està previst», va remarcar el portaveu olímpic Mark Adams a la seu del COI a Lausana. «Tots els consells que rebem de l’ONU i l’OMS són de tranquil·litat. Ni tan sols es considera una pandèmia. Els Jocs seguiran endavant i començaran el 24 de juliol. La resta és especulació».

Assegurança especial

Notícies relacionades

El COI va agrair la seva ajuda a l’OMS i va elogiar els esforços d’esportistes, federacions, comitès nacionals i governs per adaptar-se als canvis al calendari esportiu, sobretot en els tornejos classificatoris per a Tòquio.  L’expansió del coronavirus va portar l’organisme a formar un grup de treball específic per a aquest tema a mitjans de febrer. 

En el pitjor dels casos, el de la improbable cancel·lació, hi ha una assegurança especial amb l’objectiu de reduir els possibles danys econòmics. Aquesta pòlissa, que entraria en vigor sota certs successos inesperats, com desastres naturals, pandèmies o atacs terroristes, permetria cobrir els costos operatius, els drets de transmissió i les pèrdues ocasionades per al COI.