crisi mundial

Aquests són els tornejos esportius afectats pel coronavirus a la Xina

Anul·lades diverses competicions i cancel·lats diferents viatges a causa de la quarantena establerta per les autoritats del país

PARIS, FRANCE - JUNE 13: Shuang Wang of China is challenged by Noko Matlou of South Africa during the 2019 FIFA Women’s World Cup France group B match between South Africa and China PR at Parc des Princes on June 13, 2019 in Paris, France. (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)

PARIS, FRANCE - JUNE 13: Shuang Wang of China is challenged by Noko Matlou of South Africa during the 2019 FIFA Women’s World Cup France group B match between South Africa and China PR at Parc des Princes on June 13, 2019 in Paris, France. (Photo by Richard Heathcote/Getty Images) / Richard Heathcote (Getty Images)

6
Es llegeix en minuts

Diverses competicions ja han sigut anul·lades a la Xina i diversos viatges han sigut cancel·lats a causa tant de l’alarma general que ha ocasionat l’epidèmia com de les mesures de quarantena establertes per les autoritats del país per frenar la malaltia. [¿Què és el coronavirus? Símptomes, contagi i prevenció.]

Així, es va anul·lar el preolímpic de bàsquet femení, en el qual participa Espanya, i que s’havia de disputar a la ciutat de Wuhan, la més afectada pel coronavirus. Aquesta competició es va traslladar a Belgrad. De la mateixa manera, es va cancel·lar la disputa de la Volta Ciclista a Hainan. Tot i ser una cursa allunyada quilomètricament del focus de la malaltia, l’organització va sol·licitar a la Unió Ciclista Internacional (UCI) l’ajornament de la prova per a una altra data a determinar a causa del virus.

El caos causat al calendari esportiu per l’epidèmia s’estén als països veïns amb la cancel·lació dels tornejos de golf femení a Singapur i Tailàndia

El cas del futbol

Així mateix, quatre jugadores de la selecció nacional de futbol femení de la Xina, incloent-hi la seva estrella Wang Shuang, es perdran els partits de la fase de grups de la classificació asiàtica per als Jocs Olímpics de Tòquio a causa que han de passar la quarantena pel brot de coronavirus de Wuhan, segons va informar aquest dimecres la federació xinesa (CFA).

Segons aquest organisme, Wang ShuangYao Wei i Lu Yueyun, oriündes de Wuhan (capital de la província centreoriental de Hubei i epicentre del brot), i Li Mengwen, de la regió oriental de Zhejiang (la segona província més afectada), «no podran unir-se a l’equip (per viatjar) a Austràlia a causa del control de l’epidèmia». Tot i que no presenten símptomes, les regles imposades per les autoritats xineses obliguen les quatre jugadores a guardar quarantena domèstica per descartar que s’hagin encomanat del coronavirus.

La temporada de la Superlliga xinesa, que hauria de començar el 22 de febrer, s’ha posposat amb l’objectiu de «protegir els jugadors i el públic», segons va dir la federació. 

Respecte a la lliga de Campions d’Àsia, les reunions que involucren els equips xinesos en la principal competència, es van proposar a principis d’abril, amb l’excepció de Beijing Guoan

La Confederació Asiàtica (AFC) encara no ha pres cap decisió per als partits de classificació de l’equip de la Xina per a la Copa Mundial programada per al 26 i 31 de març contra les Maldives i Guam. A més, les reunions que involucren Hong Kong i Guam han quedat suspeses. 

Tots han donat negatiu

Les 21 futbolistes que van viatjar a Austràlia i el cos tècnic han donat negatiu en les proves per comprovar si el virus era present en els seus organismes, i ja han arribat al país oceànic. L’equip trobarà a faltar especialment Wang, de 25 anys i guardonada amb el premi a la millor futbolista xinesa durant els últims tres anys. Actualment juga al Wuhan Jiangda de la Superlliga xinesa, tot i que durant la temporada 2018-2019 va jugar al París Saint-Germain francès.

Originalment, els partits del grup B d’aquest classificatori –en què la Xina s’enfrontarà a Austràlia, Taiwan i Tailàndia– havien de ser disputats precisament a Wuhan, però el brot va fer que la CFA i la Confederació Asiàtica de Futbol (AFC) decidissin traslladar els partits, que es jugaran entre el 3 i el 9 de febrer, a Sydney (Austràlia).

Els dos equips que quedin primers en cadascun dels dos grups passaran a una ronda eliminatòria en què es decidirà què dues nacions acudeixen al costat de l’amfitriona, Japó, als Jocs de Tòquio.

El cas de l’esquí

De la mateixa manera, les proves d’esquí alpí de la Copa del Món d’esquí alpí programats entre el 15 i el 16 de febrer a Yanqing (Xina) han sigut també anul·lades, segons ha anunciat aquest dimecres la Federació Internacional (FIS).

«A causa de l’epidèmia i la contínua propagació del nou coronavirus, la FIS i l’Associació Xinesa d’Esquí van decidir conjuntament cancel·lar les pròximes proves masculines de la Copa del Món programades per al 15 i 16 de febrer del 2020 a Yanqing», afirma la FIS en un comunicat. Aquesta prova seria el primer esdeveniment a la Xina abans dels Jocs Olímpics d’Hivern del 2022 programats a Pequín.

Finalment, els partits que les seleccions femenines de la Xina i Bèlgica havien de jugar els pròxims 8 i 9 de febrer a la localitat xinesa de Changzhou han quedat ajornats davant de la incertesa generada al país per aquest brot de pneumònia. La Federació Internacional d’Hoquei (FIH) va confirmar l’ajornament, adoptat d’acord amb les federacions de Bèlgica i la Xina, que només participa en la competició amb la seva selecció femenina.

Respecte a la Copa del Món masculina, a la muntanya Xiaohaituo, a 50 km del nord de Pequín, s’hi havia d’organitzar una prova d’esquí alpí per a la Copa del Món del 12 al 16 de febrer, i l’escenari s’ha hagut de traslladar a Saalbach-Hinterglemm (Àustria). 

El cas del golf

Els tornejos de Pataya, que estaven programats per començar el 20 de febrer, i el torneig de Singapur programat una setmana després, han sigut cancel·lats pel circuit de golf femení de l’Amèrica del Nord. Amb la cancel·lació de l’etapa a l’illa de Hainan a finals de gener, el circuit femení es veu privat dels seus tres esdeveniments asiàtics al començament de la temporada. 

Atletisme

Mons d’interior: programats del 13 al 15 de març a Nanjing (Xina), s’han posposat fins al 2021. Per la seva banda, la Federació Asiàtica d’Atletisme ha cancel·lat els campionats continentals d’interior programats per al 12 i 13 de febrer a Hangzhou (Xina). 

Ciclisme  

La Unió Internacional de Ciclisme (UCI) ha cancel·lat l’esdeveniment de l’UCI ProSeries, el segon nivell de ciclisme internacional, que estava programat del 23 de febrer a l’1 de març a l’illa xinesa de Hainan. 

Boxa

El torneig programat a Wuhan del 3 al 14 de febrer ha sigut posposat a Amman (Jordània) del 3 a l’11 de març. 

eSports

Riot Games, editor de League of Legends, ha posposat la represa de l’LPL 2020 (League of Legends Pro League) xinesa, programada per al 5 de febrer. 

Respecte a la Lliga Overwatch, les reunions que s’havien de fer a la Xina al febrer i al març no tindran lloc allà. Els organitzadors no han decidit encara on i quan es reprogramaran els partits programats. 

Natació

L’escenari xinès per a la sèrie Mundial de Busseig, programada del 7 al 9 de març a Pequín, ha sigut cancel·lat per la Federació Internacional de Natació. Per la part de la natació sincronitzada, la sèrie mundial programada per a Suzhou del 23 al 25 d’abril també s’ha cancel·lat. 

El cas de la fórmula 1

El Gran Premi de la Xina, programat per a Shangai del 17 al 19 d’abril i que atreu desenes de milers de fanàtics, és monitorat de prop per la Federació Internacional de l’Automòbil, però de moment es manté

Respecte a la fórmula E: el Sanya ePrix, que s’anava a disputar el 21 de març a l’illa del sud de Hainan, ha sigut cancel·lat. 

Bàdminton

El torneig programat del 25 de febrer a l’1 de març a Lingshui s’ha posposat després de la retirada de diversos jugadors. 

Alguns campionats asiàtics programats a Wuhan del 21 al 26 d’abril s’han suspès, però la Federació Internacional encara no ha pres una decisió. 

El cas de la lluita

El torneig de classificació de lluita lliure asiàtica, que estava programat del 27 al 29 de març, no tindrà lloc a Xi’an com estava previst. La nova ciutat encara està per determinar.

Preocupació a Tòquio

Notícies relacionades

També va anunciar que estudiarà de conjuntament les dues possibles opcions perquè els dos tornejos es disputin posteriorment si és possible. «Mentrestant, per a futurs partits a la Xina, la FIH continuarà monitorant l’evolució de la situació d’acord a les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut. A més, la Federació Xinesa està en contacte regular amb les autoritats locals», va indicar la FIH en un comunicat.  

Alguns membres del comitè organitzador dels pròxims Jocs Olímpics, que se celebren aquest estiu a Tòquio, van mostrar la seva preocupació per l’epidèmia, a causa de la proximitat geogràfica amb la Xina.

Temes:

Coronavirus