ENCARA NO HA DEBUTAT EN CHAMPIONS

El ball de Neymar

El davanter espera ser titular davant del Madrid al Bernabéu, malgrat els retrets de Tuchel a la seva actitud

El brasiler només ha disputat el 48% de partits amb el Paris SG des que va arribar a l'estiu del 2017

marcosl51038591 psg s neymar  second right  is replaced by teammate kylian m191125184932

marcosl51038591 psg s neymar second right is replaced by teammate kylian m191125184932 / Michel Euler

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

Juga Neymar. I això, per si mateix, ja és tota una notícia. Juga Neymar al Bernabéu, tret que Tuchel, el tècnic del Paris SG, l’assegui a la banqueta visualitzant el divorci latent que existeix entre tots dos. Debutaria el brasiler, just ara que s’està acabant la fase de grups, a la Champions. S’estrena l’astre després d’un estiu tumultuós on no va amagar el seu desig de tornar al Camp Nou. Desig interromput, però no conclòs.

Desig que va deixar ferides tant a París, el club francès sap que potser sigui un any de propina i punt, com a Barcelona, on les vaques sagrades de l’equip l’esperaven amb els braços oberts. Però mai va arribar. Reapareix Neymar a Europa i davant del renascut Madrid de Zidane després de perdre’s els quatre primers partits de la lligueta (dos per sanció i dos més per lesió).

Torna, a més, coincidint amb el ball sense fi sobre el seu futur. Un ball que no s’atura, per molt que el mercat estigui tancat, tot i que s’acosta cada vegada més el període hivernal de fitxatges. Però ja es comencen a mostrar els primers símptomes de la fractura que sacseja el Parc dels Prínceps.

«¿Què puc fer-hi? No soc el seu pare o la policia» (Tuchel)

Aquesta mateixa setmana, Tuchel ja va donar mostres de cansament.Neymar va anar a la Caixa Màgica de Madrid la setmana passada convidat per Piqué, un dels seus grans amics, per assistir a la Copa Davis. Un viatge que, òbviament, no va agradar gens al tècnic del PSG.

A Tuchel no li va agradar gens que l’estrella viatgés a Madrid per assistir a la Copa Davis

«¿Què hi puc fer?», es va preguntar l’entrenador alemany donant els primers símptomes de rendició, incapaç de seguir el ritme de ‘Ney’. «No soc el seu pare o la policia. ¿Si m’agrada aquest vol? No, en absolut», va assentir després responent a la pregunta que certifica el desacord amb l’estrella.

Parlava Tuchel abans del triomf sobre el Lilla (2-0, amb gols d’Icardi i Di María) del cap de setmana passat. El partit en el qual va tornar, precisament, Neymar després d’estar cinc setmanes i mitja de baixa per una lesió que va patir amb la selecció brasilera. Va tornar l’astre, va ser substituït (m. 64), a més, per Mbappé, a qui va abraçar abans d’anar-se’n directament al vestidor sense quedar-se a veure la gairebé mitja hora que quedava amb els seus companys.

«No el vaig veure perquè estava concentrat en un canvi tàctic», va argumentar després Tuchel per minimitzar el gest del davanter, que viu una tercera temporada a París plena de problemes. Primer per la sanció que li va imposar la UEFA, després per les lesions. No hi ha manera que Neymar tingui la continuïtat que tant necessita.

Quan ha jugat, ha sigut decisiu. Com sempre. Ha firmat 55 gols i ha regalat 26 assistències en els 64 partits que ha disputat amb la samarreta del PSG des de l’estiu del 2017 quan va sacsejar el Barça amb la seva marxa. Una marxa de què encara no s’ha reposat el club blaugrana, que ha malversat els diners rebuts (222 milions d’euros) en jugadors que no rendeixen (Dembélé i Griezmann) i un altre, que ni tan sols hi és: Coutinho se’n va anar a Munic per emprendre la seva nova vida de cedit amb el Bayern.

La prioritat parisenca és Mbappé

Neymar, tot i que sigui per altres raons, li passa el mateix al Parc dels Prínceps. El veritable problema és que juga poc. Tan sols ha estat al camp en 64 dels 131 partits possibles. O sigui, un trist 48%.

Notícies relacionades

I el PSG ja comença a assumir que Neymar, als seus 27 anys, no és la pedra filosofal sobre la qual construirà el seu futur. Està per davant Mbappé, amb qui ja estan negociant la renovació, temorós el club parisenc que els grans equips europeus (Madrid, Barça, City, Bayern) ideïn els seus plans immediats entorn d’aquesta jove figura. «No m’agrada pensar en el futur d’Mbappé fora del Paris SG», va assegurar Tuchel al Santiago Bernabéu, conscient que ha de mimar i preservar la seva joia favorita, que suma nou gols i quatre assistències en els seus 12 partits amb el PSG aquest curs.

Neymar, mentrestant, malenconiós i trist perquè és on no vol ser, li toca recuperar el temps perdut en una temporada complicada. Tuchel té ara mateix més armes en atac amb l’arribada de l’eficaç Icardi (10 gols en 11 partits) unit a l’esplendorosa versió de Di Maria, que ho ha jugat tot amb números espectaculars: nou gols i nou assistències en els 19 partits. O balla Ney aviat amb la pilota o aquests mesos a París se li faran molt més complexos.