MOGUDA EN LA SELECCIÓ

La federació prescindeix de Robert Moreno i aposta per la tornada de Luis Enrique

El tècnic català va conèixer la notícia després del partit davant Romania i la va comunicar entre llàgrimes als jugadors

marcosl50974463 spain   november 18   l r  caoch roberto moreno of spain  se191118230925

marcosl50974463 spain november 18 l r caoch roberto moreno of spain se191118230925 / Soccrates Images

3
Es llegeix en minuts
Alejandro García
Alejandro García

Periodista

ver +

L’etapa de Robert Moreno com a seleccionador nacional arriba a la seva fi. La seva situació d’interinitat es va manifestar per tots els implicats des de l’inici i la possibilitat que Luis Enrique torni s’ha mantingut sempre viva, mentre la Federació no ha buscat un substitut permanent fins que ha pres el camí directe per fer-se efectiva.

El pas del temps i el bon rendiment de l’equip van anar diluint la idea que un relleu a la banqueta espanyola abans de l’Eurocopa era factible, però Robert Moreno va entrar al càrrec de manera imprevista, per causes de força major, i sortirà després de cancel·lar la roda de premsa posterior al partit davant Romania. 

Tempesta d’especulacions

Luis Enrique sempre ha tingut les portes obertes per tornar al càrrec, Robert Moreno està lluny d’aferrar-se a la butaca com un polític ranci, per aquest motiu la tornada de l’asturià a la banqueta de la selecció només passa pel moment en què decidís fer el pas i aquest moment sembla haver arribat.

Robert Moreno, en el partit davant Romania.

«Les portes d’aquesta federació, com no pot ser de cap altra manera, sempre estaran obertes per al nostre amic», va assenyalar Rubiales el dia de la renúncia de Luis Enrique, malgrat la incertesa que va envoltar el moment, la idea que pot tornar no ha deixat de planejar sobre la selecció. Robert Moreno també va dir, sense titubejar, que «faria un pas al costat encantat»quan el que era el seu superior decidís tornar al càrrec i, davant dels esdeveniments de les últimes hores, sembla que aquesta opció va guanyant enters.

La tempesta d’especulacions la va desencadenar els problemes de Luis Rubiales, president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), per ratificar Robert Moreno a la banqueta espanyola de cara a l’Eurocopa després de guanyar Malta (7-0). El mandatari federatiu va parlar en una zona mixta normalment destinada a jugadors, enmig d’una batalla de declaracions amb Tebas, president de La Liga; però va acabar parlant del seu entrenador aparentment conscient que hi pot haver novetats, amb aquest aura de misteri amb què envolta bona part de les seves intervencions. 

Res a desmentir

La falta d’una ràpida reacció per sortir al pas de les informacions que copen els mitjans de comunicació amb la imminència del retorn de Luis Enrique, iniciada amb Deportes Cuatro i la Cadena Cope, va confirmar que no hi havia res a desmentir. Conclosa la fase de classificació amb èxit (Espanya serà cap de sèrie en el sorteig i jugarà els tres partits de la primera fase a Bilbao), a set mesos de l’Eurocopa i encara amb alguns amistosos pel camí, el moment per al canvi sembla ideal i la incompareixença de Moreno va acabar de reafirmar les especulacions. 

Robert Moreno i Luis Enrique en una imatge del 2016 després de conquistar la Lliga el Barça / MARTA PÉREZ (EFE)

Fa cinc mesos que Luis Enrique va haver de deixar el càrrec de seleccionador espanyol, el motiu va ser un problema familiar que es va mantenir en la intimitat fins al fatal desenllaç, amb l’anunci de la mort de la seva filla Xana fa una mica més de dos mesos. 

Baixa obligada

El tècnic asturià va agafar-se una baixa obligada i el va substituir el seu amic i company Robert Moreno, que fins aquell moment havia format part del seu cos tècnic i mai abans havia exercit com a primer entrenador. 

Notícies relacionades

Esportivament, el treball de Robert Moreno pot ser tan qüestionable com ho era el de Luis Enrique, els dos amb resultats satisfactoris, amb alguns moments de joc esperançador, però també amb sofriment davant segons quines situacions complexes. La construcció d’un bloc de Robert Moreno va encaminada i creixent, alhora que la tornada de Luis Enrique no garanteix l’èxit, però l’asturià va ser l’aposta original de la Federació i, després dels mesos de baixa, es veu fins i tot normal que desitgi reprendre-la. 

No deixa de ser cridaner que el relleu es pot produir després del millor partit de l’era de Robert Moreno (sis partits, quatre victòries i dos empats), amb bon joc i una bona ració de gols davant un dels rivals més competitius que pot oferir el grup de classificació, tot i així, encara molt lluny del nivell d’exigència de les grans cites que té a l’estiu a la selecció.