OPERACIÓ POLICIAL

La banda que robava als futbolistes tornava a Albània després d'actuar

Els membres de l'organització desarticulada operaven en cicles d'un mes per ocultar el seu rastre

undefined41078242 real madrid s brazilian midfielder casemiro heads the ball a171125183541

undefined41078242 real madrid s brazilian midfielder casemiro heads the ball a171125183541 / GABRIEL BOUYS

1
Es llegeix en minuts
EFE

La banda albanesa desarticulada per la Guàrdia Civil sospitosa d’assaltar cases de diversos futbolistes del Reial Madrid i l’Atlètic de Madrid actuava en cicles d’un mes per ocultar el seu rastre: arribava a Espanya per espai d’uns 30 dies, cometia nombrosos robatoris i tornava a Albània o a un tercer país.

L’institut armat dona per desmantellada l’organització, especialitzada en el robatori a vivendes habitades, amb la detenció de quatre persones –tres albanesos i un espanyol– i l’esclariment de 14 robatoris en urbanitzacions de luxe de Castella i Lleó, Astúries i la Comunitat de Madrid, tot i que s’investiga la seva participació en altres fets similars.

A més de fer «campanyes de robatoris d’un mes», detalla la Guàrdia Civil en un comunicat en el qual fa balanç del’operació executada la passada setmana, la banda transformava cada pocs dies les joies i els objectes robats en or impossible de rastrejar a través d’un perista de Madrid (A. J. B.), que figura entre els detinguts tot i que és ja en llibertat amb càrrecs.

Assalt a José Luis Moreno

El capitost del grup ja era conegut per la utilitzaciód’extrema violència a les seves accions, com l’assalt a la vivenda del productor José Luis Moreno el 2007, pel qual ja va ser detingut.

En l’operació, denominada Habitat Rinia i desenvolupada en col·laboració amb Europol, s’han intervingut multitud d’efectes robats: joies, diners en efectiu, material electrònic i vuit vehicles d’alta gamma, utilitzats en els successius assalts després de canviar-los les matrícules.

La investigació va començar arran del’increment  de robatoris a l’interior de vivendes amb habitants al seu interior en diferents punts de la geografia espanyola, que van generar gran alarma social.

Els agents es van centrar en diversos individus albanesos, molt itinerants i amb gran destresa a l’hora de perpetrar les seves accions. Van comprovar les grans mesures de seguretat que adoptava el grup en mers desplaçaments rutinaris i les vigilàncies que efectuava sobre vivendes que podrien ser el seu objectiu.

Organitzats en cèl·lules

Notícies relacionades

Cada vegada que tornaven a Espanya utilitzaven diferents domicilis i vehicles, la qual cosa dificultava la tasca dels investigadors. Els albanesos integrants del grup interactuaven a més entre si en forma de cèl·lules: es rellevaven en la comissió dels diferents robatoris i així s’asseguraven la continuïtat operativa del grup en cas que algun d’ells fos detingut.

L’operació s’ha fet sota la direcció del Jutjat d’Instrucció número 2 d’Alcobendas (Madrid), que ha decretatl’ingrés a la presó dels tres detinguts d’origen albanès: M. Z., S. Z. i J. A. S’ha dictat a més una ordre de crida i cerca internacional per a un altre individu d’origen albanès.