RECTA FINAL DEL JUDICI

El fiscal li aclareix a Rosell que no se'l jutja per presidir el Barça sinó per blanqueig

El ministeri públic qualifica de «paranoia» la tesi de l'expresident culer i li recorda que és a la banqueta per repartir-se comissions amb Teixeira

Rebaixa la petició de presó d'11 a 6 anys al suprimir el caràcter continuat del delicte de blanqueig i la qualificació d'organització criminal

jcarbo47122786 sandro rosell190225142336

jcarbo47122786 sandro rosell190225142336 / Pool EFE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El fiscal ha qualificat avui al judici de “paranoia” la tesi de Sandro Rosell que se’l persegueix per haver presidit el FC Barcelona i ha mantingut que el jutgen per blanquejar i repartir-se comissions rebudes per l’expresident de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF), Ricardo Teixeira.

L’Audiència Nacional ha reprès la vista amb l’informe del fiscal José Javier Polo que ha demanat sis anys de presó per a Rosell, cinc per al seu soci, l’advocat andorrà Joan Besolí; un any i 11 mesos per a la seva dona, Marta Pineda, per a Pedro Andrés Ramos González i per a Shahe Ohanessian, i un any i sis mesos per a José Colomer Esteruelas, aquests últims com a presumptes testaferros.

Per al fiscal, al judici s’ha provat que van cometre delictes de blanqueig de capitals i degrup criminal, si bé ha rebaixat la seva petició per al principal acusat ha rebaixat la seva peticiód’11 anys de presó a sis , a l’apreciar inicialment un delicte continuat de blanqueig i organització criminal.

No “s’ha perseguit cap acusat per les seves circumstàncies personals, això només serveix per alimentar una paranoia. No hi ha hagut persecució contra Rosell de cap classe i menys pel fet que hagi sigut president d’un club de futbol”, ha assegurat el fiscal.

Blanqueig de capital

Polo ha indicat que els acusats van formar, almenys des de 2006, una agrupació delictiva dedicada al blanqueig de capital a gran escala, tot i saber-ne la seva procedència il·lícita. Ha afegit que actuaven sota la iniciativa i coordinació de Sandro Rosell, que va presidir el Futbol Club Barcelona entre el 2010 i el 2014, i d’acord amb les capacitats que cadascú aportava, amb especial rellevància Joan Besolí, gestor de professió i titular d’un important nombre de societats i comptes bancaris a Andorra.

Segons el fiscal, els acusats facilitaven les seves relacions personals i professionals, els seus coneixements sobre operativa bancària, la creació i ús de denominacions socials de les quals n’eren titulars, les seves identitats i els seus comptes per permetre altres persones fer operacions per incorporar els beneficis d’activitats il·lícites al tràfic legal. Moltes de les seves societats eren “tapadores”, purament instrumentals, no tenien infraestructura i estaven establertes a paradisos fiscals, ha insistit el representant de la Fiscalia.

El fiscal ha concretat que van ocultar les comissions il·lícites obtingudes per Ricardo Teixeira, que va ser president de la CBF entre 1989 i el 2012, i ha recordat que l’han investigat al Brasil, els Estats Units, Andorra i Suïssa.

Ha afegit que aquestes comissions procedien d’un contracte de compravenda de drets audiovisuals de la selecció nacional de futbol del Brasil realitzada el 2006 a través de la CBF a favor de la societat International Sports Events perquè una televisió de l’Aràbia Saudita retransmetés 24 partits amistosos, i altre del 2008 d’esponsorització firmat amb Nike.

Federació sota sospita

El fiscal ha aclarit que la CBF és una associació de dret privat de caràcter esportiu i sense ànim de lucre però d’interès col·lectiu. Ha recordat que els dos antecessors de Teixeira a la Confederació Brasilera de Futbol estan condemnats i per això ha comentat: “Com ha de contestar la CBF que ha sigut perjudicada en els seus interessos quan l’han dirigit aquest tipus de persones”.

Segons el fiscal, Sandro Rosell va articular amb la resta d’acusats una sèrie de mecanismes per ocultar els beneficis de Ricardo Teixeira amb els quals va aconseguir blanquejar gairebé 20 milions d’euros (en concret 19.972.612), dels que suposadament se n’hauria quedat almenys 6,5 milions.

Notícies relacionades

Ha especificat que van blanquejar 8.392.612 a través d’una societat instrumental, Uptrend Developments LLC, i un entramat societari complex amb comptes a bancs d’Andorra per fer arribar els diners a Ricardo Teixeira, allunyant-lo del seu origen, fragmentant-lo i enfosquint la seva traçabilitat.

Igualment van aconseguir 6.580.000 euros a través de la venda simulada de l’empresa Bonus Sport Marketing (BSM), propietat de Sandro Rosell i de la seva dona, en què hi va participar com a comprador el també acusat Shahe Ohannessian. Finalment, el fiscal ha esmentat el blanqueig de 5 milions d’euros per ocultar comissions il·legals pel patrocini de Nike a la CBF.