A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Rosell s'asseu a la banqueta per blanquejar 19,9 milions d'euros

L'expresident del Barça es troba en presó provisional des del 25 de maig del 2017

La defensa de l'exmandatari blaugrana denuncia vulneració de drets fonamentals

zentauroepp38572115 barcelona 23 05 2017 el expresidente del bar a sandro rosell171207151434

zentauroepp38572115 barcelona 23 05 2017 el expresidente del bar a sandro rosell171207151434 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’expresident del Barça Sandro Rosell està en presó preventiva des del 25 de maig del 2017 acusat d’un presumpte delicte econòmic. Més de 600 dies entre reixes. El seu advocat, Pau Molins, ha intentat obtenir la seva llibertat diverses vegades, però l’únic que va aconseguir és queel juliol de l’any passat fos traslladat a una presó de Catalunya. Ara, ha tornat a un centre penitenciari de Madrid. Aquest dilluns s’asseurà al banc dels acusats de l’Audiència Nacional juntament amb cinc persones més, entre elles la seva dona. “Soc innocent al 100%. No hi ha cas. L’únic que sé és que m’han robat dos anys de la meva vida”, ha dit recentment l’exmandatari blaugrana

La fiscalia reclama per a Rosell 11 anys de presói una multa de 59 milions d’euros per blanqueig de capitals i organització criminal. Li atribueix haverrentat 19,9 milions d’eurosprocedents del cobrament de comissions per la compravenda de partits amistosos de la selecció brasilera i la seva esponsorització perNike. L’advocat defensor de l’expresident del FC Barcelona,Pau Molins, afirma que les operacions empresarials “encaixen amb contractes lícits” d’intermediació propis dels drets audiovisuals i de futbol i els honoraris s’ajusten a aquest mercat.

En aquest procés judicial també hi figuren com a imputats la dona de l’expresident del Barça, Marta Pineda (s’enfronta a set anys de presó), l’advocat andorrà Joan Besolí (10 anys) i tres persones més. Alguns són considerats testaferros. La fiscalia no actua contra l’expresident de la Confederació Brasilera de Futbol,Ricardo Teixeira, que ha sigut investigat al seu país. El ministeri públic sol·licita, a més, que Rosell i Besolí siguininhabilitatsdurant un temps per actuar al món empresarial.

Estructura estable

L’acusació argumenta que els acusats guiats de “comú propòsit” per “obtenir importants beneficis econòmics com a contraprestació als riscos que corrien amb la seva il·lícita activitat, almenys des del 2006, van formar unaestructura estable, reforçada per vincles d’amistat i parentiu, dedicada alblanqueig de capital a gran escala”. La direcció de l’organització, segons la fiscalia, estava en mans de Rosell.

Segons la fiscal María Antonia Sanz, els imputats “van procedir aocultarles quantitats il·lícitament obtingudes per Teixeira amb motiu de la firma de contractes en què intervenia en representació de laConfederació Brasilera de Futbol (CBF), particularment el de compravenda dels drets audiviosuals de la selecció nacional del Brasil, a favor de la International Sports Events (ISE) i el contracte d’esponsorització firmat per la CBF amb la marca esportiva Nike”. 

Incideix que Rosell va dissenyar un pla a través de la societat instrumental Uptrend Developments, que va constituir a Nova Jersey (Estats Units), i un entramat societari de comptes en bancs andorrans "destinats a fer arribar els diners finalment a Teixeira, allunyant-lo del seu origen, fragmentant-lo i enfosquint la seva traçabilitat". Així mateix, detalla una presumpta venda simulada d’una entitat propietat de l’expresident del Barça.

Els contractes

L’acusació puntualitza que el24 de novembre del 2006Texeira va firmar un contracte amb ISE, una societat d’un milionari saudita domiciliada a les illes Caiman, per la venda de 24 partits amistososde la selecció brasilera. Només un dia abans Rosell, en nom d’Uptrend, va firmar un contracte amb ISE, pel qual la seva empresa seria la mitjancera en la venda de partits. Els 8,3 milions que va rebre la instrumental de Rosell “en realitat constituïa una part de la il·lícita comissió que Teixeira havia de desviar a favor seu i d’esquenes de la CFB”, al·lega la fiscalia.

Notícies relacionades

El ministeri públic també acusa Rosell de simular la venda d’una de les seves societats a una de libanesa inscrita només un mes abans de l’operació i l’administrador de la qual és un altre dels encausats.  Segons l’acusació, els 6.580.000 euros que van rebre per aquest negoci formaven part de les comissions dels partits amistosos, per la qual Uptrend ja n’havia rebut 8.392.612 a Andorra. La fiscalia xifra en 19.972.612 euros el total dels "capitals blanquejats”.

La defensa de l’expresident del Barça denuncia en el seu escrit la vulneració de drets fonamentals davant de la "injusta", "desproporcionada" i "desmesurada" durada de la mesura de presó. Recalca que la Confederació Brasilera de Futbol (CBF) és una entitat privada i que totes les quantitats que es van ingressar en un compte d’Andorra tenien un origen perfectament lícit i justificat.