personatge popular

Un Japó entristit plora la mort de l''avi olímpic'

Naotoshi Yamada tenia 92 anys i havia assistit a tots els Jocs, incloent-hi els de Barcelona, des de 1964

FILE PHOTO: Naotoshi Yamada poses for a photo at his office in Tokyo, Japan, October 3, 2018. Picture taken October 3, 2018. REUTERS/Toru Hanai/File Photo

FILE PHOTO: Naotoshi Yamada poses for a photo at his office in Tokyo, Japan, October 3, 2018. Picture taken October 3, 2018. REUTERS/Toru Hanai/File Photo / Toru Hanai (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

El japonès Naotoshi Yamada, conegut per haver assistit a tots els Jocs Olímpics des dels celebrats a Tòquio el 1964, ha mort als 92 anys d’edat, segons van confirmar aquest dilluns a Efe fonts pròximes a la seva família. Anomenat ‘avi olímpic’ al Japó, Yamada va assistir als primers Jocs celebrats a Tòquio quan tenia 38 anys, i des d’aleshores es va desplaçar a totes les seus dels Jocs Olímpics d’estiu. Va sumar, doncs, en total 14 ‘participacions’ olímpiques.

Yamada va morir en un hospital toquiota per causes naturals. L’avi esperava també poder assistir en els pròxims Jocs de Tòquio 2020. La seva mort ha causat una forta commoció al Japó. "Sempre deia que els Jocs de Tòquio serien la culminació de la seva vida dedicada a animar els Jocs", va afirmar la família de Yamada.

Va ser a Barcelona 1992

Notícies relacionades

L’‘avi olímpic’ va estar present en les cerimònies d’obertura i tancament dels Jocs en ciutats tan diverses com Mèxic, Munic, Seül, Barcelona, Sydney, Pequín i Moscou, i afirmava ser l’única persona al món en haver completat tantes assistències.

Sempre abillat amb un barret daurat, un xandall de l’equip olímpic nipó i un ventall decorat amb la bandera del seu país, Yamada solia atreure l’atenció de les càmeres de mitjans japonesos i internacionals en cada edició dels Jocs. Yamada va fundar en la dècada dels seixanta una empresa de fabricació de cordes que després va ampliar amb negocis en els sectors hoteler i immobiliari, i tenia dos fills i cinc nets.