LES FINALS DE LA COPA DEL MÓN D'ESQUÍ

Dos descensos cap a la glòria

Andorra acull amb èxit per primera vegada al Pirineu dues carreres llargues d'alt voltatge

zentauroepp47332489 andorra 13 3 2019  audi fis world cup finals nicole schmidho190313170033

zentauroepp47332489 andorra 13 3 2019 audi fis world cup finals nicole schmidho190313170033 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol

"Ara sí, avui és el dia. És una jornada important per a Andorra perquè és la primera vegada que es disputa un descens de primer nivell al Pirineu". El director general de la competició, Conrad Blanch, obria amb emoció, aviat al matí, el dia d’inici de les finals de la Copa del Món d’esquí alpí. Després de molts anys, de molt temps de perseguir-ho i d’haver organitzat ja dues proves femenines els anys 2012 i 2016, la més llarga un supergegant, l’estació de Grandvalira va començar a acollir aquest dimecres el programa complet d’esquí alpí, la setmana d’alt voltatge que posa punt final a la temporada. Una vegada completades les dues carreres en la complicada pista de L’Àliga, al sector d’El Tarter, Blanch respirava mes tranquil. "Ha sortit tot molt bé, perfecte", resumia, mentre estava pendent de la complexitat d’una organització de molta exigència per part de la Federació Internacional d’Esquí (FIS).

Paris i Puchner s’emporten els triomfs, i Feuz i Schmidhofer els Globus de Cristall de descens

Per alguna cosa aquesta setmana final és la que acaba decidint en molts casos els preuats Globus de Cristall, aquest trofeu que es s’emporta el guanyador de la classificació general de cada modalitat (eslàlom, gegant, supergegant i descens) i, en un format més gran, el guanyador absolut, en homes i dones. Aquest apartat ja té decidits els campions, en les figures indiscutibles de l’austríac de 30 anys Marcel Hirscher –que a Andorra només disputarà les dues proves més curtes–, que el cap de setmana passat es va assegurar el seu vuitè gran Globus de Cristall consecutiu (tot un rècord), i de la nord-americana Mikaela Shiffrin, que aquest dimecres complia 24 anys i ha encadenat ja tres títols, a més d’haver-se assegurat la victòria en eslàlom i gegant. Shiffrin saltarà aquest dijous a la pista (10.30 h.) per intentar dominar també en supergegant. Un fenomen.

Els 25 millors

Però dimecres era el dia destinat als dos descensos de glòria que han situat Andorra i el Pirineu a les pàgines de la història. I tots hi van jugar bé el seu paper. L’organització, preparant a la perfecció una pista de 2.435 metres de longitud, amb 710 de desnivell i arribada als 1.725 d’altitud, davant una grada atapeïda amb més de 1.000 persones. I els esquiadors (només els 25 millors de la temporada hi estan convidats, cosa que elimina espanyols i andorrans, tot i que el país amfitrió competirà divendres en la prova per equips), defensant les seves opcions. En el descens masculí, l’italià Dominik Paris (29 anys) va aconseguir la seva 14a victòria en la Copa del Món, però no va poder evitar que el petit, compacte i veterà suís Beat Feuz (32) s’emportés per segon any consecutiu la general malgrat el seu sisè lloc, ja que partia amb 80 punts d’avantatge i encara n’hi van sobrar 20 (la victòria en dona 100). En una carrera molt igualada (els 11 primers van entrar en el mateix segon, igual que en la prova femenina), Paris, amb 1.26.80, es va imposar al noruec Kjetil Jansrud (1.27.14) i a l’austríac Otmar Striedinger (1.27.21).

"La neu està una mica humida, però la pista és perfecta, dura", elogia el campió italià després de la victòria

Paris, que aquest dijous intentarà en el supergegant (12.00 h.) emportar-se el Globus de Cristall que se li va escapar aquest dimecres (cinc homes més en tenen opcions també), va elogiar la neu trobada en aquest primer descens d’altura al Pirineu. "La neu està una mica més humida que en altres llocs, com Beaver Creek o Val Gardena, però la pista ha sigut perfecta, era dura, al nivell de les millors", va assegurar l’italià, líder també d’una banda de música heavy metal. Feuz, per la seva banda, tampoc va escatimar els elogis: "A Andorra soc feliç. La pista està molt ben preparada i suposa un repte per a nosaltres. És difícil guanyar aquí per la igualtat que genera aquest recorregut".

Notícies relacionades

La duresa del recorregut es va manifestar en la baixada femenina, en la qual l’austríaca Corinne Hütter va haver de ser evacuada en llitera després d’una caiguda. L’aturada de 15 minuts va ser aprofitada pel seu compatriota Mirjam Puchner, que amb un dorsal alt (18, de 21) i la neu una mica més freda i, per tant, més ràpida, va aconseguir la segona victòria de la seva carrera (1.32.91), per davant de l’alemanya Viktoria Rebensburg (1.32.94) i la suïssa Corinne Suter (1.32.99).

Un triplet austríac va copar la general, comandat per la petita i simpatiquíssima Nicole Schmidhofer (29), amb  Stephanie Venier (25) i Ramona Siebenhofer (27) darrere. "Ara ho celebraré amb la meva família, que és aquí, per després concentrar-me en el supergegant", va explicar Schmidhofer.

Temes:

Esquí Andorra