Torna la Bundesliga

La lliga de futbol més popular del món

El Bayern serà el rival a batre després de guanyar la competició sis anys seguits

1421172353 extras noticia foton 7 1

1421172353 extras noticia foton 7 1

3
Es llegeix en minuts
Joan Barretina

Torna, una temporada més, a rodar la pilota a la lliga més popular del planeta: la Bundesliga. Com a mínim, per al públic local, una fet cada vegada més atípic en el futbol modern. La lliga alemanya va comptar, en la 2017-2018, amb una mitjana de 43.879 assistents per partit, la qual cosa la converteix en el campionat amb més públic del món. La Premier League supera, amb prou feines, els 35.000 espectadors de mitjana i, La Lliga, els 26.000. Malgrat el mantra estès de la poca emoció de la Bundesliga en la qual habitualment guanya el Bayern –una mica parcialment cert, ja que en els últims 15 anys quatre equips més han guanyat el campionat–, la Lliga Federal de Futbol cuida els seus aficionats, especialment, amb la regla '50 +1', a través de la qual obliga als clubs que la meitat més un vot estigui en mans dels socis i associacions lligades als clubs.

Aquesta campanya perdrà una part important de l’essència del futbol alemany. Per primera vegada en la seva història,l’Hamburg  no serà a la màxima categoria del futbol germànic. Després de temporades salvant, sobre la botzina, el descens, l’únic equip que ha disputat, fins ara, totes les temporades de la Bundesliga, va perdre contra el Colònia en l’eliminatòria pel descens i va posar punt i final a 55 anys seguits a l’elit.

El rival a batre

Malgrat un inici de segle complicat en l’àmbit de lliga, el Bayern de Munic ha tornat a teixir la seva hegemonia a la Bundesliga. El conjunt bavarès ha guanyat les últimes sis edicions de forma contundent i vol mantenir-se a dalt de tot. Malgrat això, a Munic també prioritza la Lliga de Campions, després de dues temporades consecutives en què ha caigut, a quarts i en semifinals, contra elReial Madrid de Zinedine Zidane. El nou Bayern de Niko Kovac donarà el tret de sortida a la competició divendres (20.30 hores) contral’Hoffenheim. El conjunt que dirigeix Julian Nagelsmann va acabar en tercera posició la temporada passada i disputarà la ‘Champions’.

 

El Bayern va guanyar la Bundesliga 2017-18 després de vèncer l’Augsburg (1-4) / DPA

Els dos grans aspirants, a piori, tornen a ser el Borussia Dortmund i el RB Leipzig. Curiosament, els dos equips debutaran enfrontant-se entre ells diumenge (18.00) en el partit que tancarà la primera jornada. Cap dels dos va realitzar una bona temporada i provaran de canviar la dinàmica. No van ser capaços de presentar-se com a alternativa en el lideratge, en cap moment, i van caure eliminats a la Lliga de Campions a la primera de canvi. El Dortmund li ha confiat la banqueta local del Signal Iduna Park al suís Lucien Favre, exentrenador del Niça i amb sis anys d’experiència a la Bundesliga entre el Hertha de Berlín i el Borussia Mönchengladbach; el Lepizig, per la seva part, no disputarà la ‘Champions’ i ja esperaNagelsmann, que s’asseurà a la banqueta de l’equip saxó a partir de l’estiu de 2019.

Caldrà veure si els equips que semblen partir des del tercer esglaó poden donar la campanada. El Schalke 04 iel Hoffenheim  ja van aconseguir superar en la classificació, la temporada passada, Dortmund i Leipzig, tot i que entre els quatre equips hi va haver tan sols deu punts de diferència.

 Torna a la competició l’històric Fortuna Düsseldorf. Fundat el 1895, va aconseguir l’ascens després de proclamar-se campió de la Segona Divisió germànica.

Lluny de la bombolla

Notícies relacionades

Al Bayern de Munic li ha anat tan bé en els últims anys que, pràcticament, no ha tocat l’equip. A part del nou inquilí de la banqueta, amb prou feines ha realitzat un parell d’incorporacions però que són dos torpedes a la línia de flotació dels seus rivals: el centrecampista Leon Goretzka, estrella del Schalke i pretès pelBarça,  i l’extrem Serge Gnabry, una de les estrelles delHoffenheim. A la boca de sortida, una baixa destacada: s’ha desprèsd’Arturo Vidal, que ha aterrat al Camp Nou. També ha traspassat Douglas Costa a la Juventus, club en el qual estava cedit.

Els aspirants també han provat de reforçar-se però lluny de les xifres que es mouen, en els últims temps, al mercat europeu. El Dortmund ha incorporat noms com el mundialista belga Axel Witsel o el lateral marroquí, també mundialista, Achraf, procedent del Reial Madrid. Les baixes més sensibles del Borussia són YarmolenkoGonzalo Castro Batshuayi, nou jugador del València. El RB Leipzig ha invertit més de 30 milions d’euros en el mercat francès per incorporar Mukiele i Cunha iel Hoffenheim  i el Schalke han incorporat poques peces. Menció especial per al Bayer Leverkusen, que també ha invertit 30 milions d’euros per intentar tornar a estar a dalt de tot.

Temes:

Bayern Munic