ELS EUROPEUS D'ATLETISME

La marató dona dues medalles més a Espanya a Berlín

Plata en homes i bronze en dones per equips, amb Javi Guerra fregant el podi (quart)

jcarmengol44637244 athletes compete in front of the brandenburg gate during the180812122749

jcarmengol44637244 athletes compete in front of the brandenburg gate during the180812122749 / Michael Sohn

3
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol

L’espanyol Javi Guerra ha repetit la quarta posició que ja va aconseguir en els anteriors Europeus d’atletisme amb presència de la marató, els de Zuric 2014, en la carrera d’aquest diumenge a Berlín, on l’equip espanyol ha afegit dues medalles més al seu botí de la setmana amb els podis per equips tant en homes (plata) com en dones (bronze). Espanya eleva així a 10 medalles el balanç, a falta de la jornada final de tarda d’aquest diumenge.

Guerra, que partia amb la segona marca continental de l’any (els 2.08.36 aconseguits el febrer a Sevilla), s’ha mantingut en el reduït grup davanter gairebé tota la carrera, juntament amb Jesús España, fins que el belga Koen Naert se n’ha anat sol per davant, deixant un rosari de perseguidors que l’han escortat al podi. Naert ha guanyat amb un rècord dels campionats (2.09.51) -el tenia Martín Fiz des de Hèlsinki 1994-, seguit del suís d’origen eritreu Abraham Tadesse (2.11.24) i de l’italià d’origen marroquí Yassine Rachik (2.12.09).

El segovià Guerra, de 34 anys, ha arribat visiblement enfadat a la meta a l’escapar-se-li una altra vegada la medalla. Ha entrat quart, amb 2.12.22, mentre que Jesús España, a punt de fer 40 anys i en la seva última competició oficial, ha sigut sisè amb 2.12.58. El 16è lloc de Camilo Santiago, amb 2.17.24, és el que ha fet possible la plata per equips (puntuen els tres primers de cada país), només per darrere d’Itàlia.

Triomf bielorús en dones

En dones, l’antiga marxadora bielorussa Volha Mazuronak es va sobreposar a una hemorràgia nasal per proclamar-se campiona d’Europa de marató amb un temps de 2.26.22, batent en l’esprint per sis segons la debutant francesa Clemence Calvin. La txeca Eva Vrabcova-Nyvltova va arribar tercera a la meta amb un registre de 2.26.31, rècord nacional.

Espanya va aconseguir la medalla de bronze a la Copa d’Europa per equips. La donostiarra d’origen etíop Trihas Gebre va ser la millor de l’equip, novena amb 2.32.13, la seva millor marca personal, seguida de la madrilenya Azucena Díaz, 13a amb 2.34.00 id’Elena Loyo, 23a amb 2.37.54, que van ser les tres que van puntuar.

La marató femenina va començar a l’hora prevista, a les 9.05, en la Breitscheidplatz, on dissabte es va produir una alerta de seguretat que va retardar la sortida de la marxa femenina de 20 km. Els bombers van haver de revisar el clavegueram de la zona per esbrinar la procedència de l’olor de gas que hi havia en una àrea pròxima al circuit de la marxa. L’incident es va resoldre sense problemes i la marxa femenina va començar juntament amb la masculina, gairebé dues hores després.

Aquest diumenge, un contingent de 56 maratonianes, entre elles les espanyoles Trihas Gebre (en el seu segon marató), Marta Galimany, Azucena Díaz, Elena Loyo i Clara Simal, han sortit per recórrer els 42.195 metres per un circuit de 10 quilòmetres que passava per la Porta de Brandenburg, el Reichstag o la Columna de la Victòria. El termòmetre marcava 19 graus a la sortida i la humitat ambiental assolia el 55 per cent.

La campiona anterior, la francesa Christelle Daunay, no va poder defensar la seva corona, víctima d’una fractura d’estrès a un peu.

Una dotzena de corredores, Gebre entre elles, van passar per davant en el km 5 amb un parcial de 17:31. Mazuronak, cinquena en els Jocs de Río 2016 i líder europea aquest any amb 2.25.25, sagnava pel nas i intentava tapar-se l’hemorràgia amb les mans. Les seves dificultats respiratòries no li van impedir passar primera pel km 10 en 35,12 al costat de vuit més.

El paquet davanter es mantenia al cobrir la mitja marató en 1.14:00. Mazuronak semblava haver resolt els seus problemes nasals i tot seguit va resoldre que era el moment de fer una tria. Va canviar i es va emportar la francesa Clemence Calvin, en la seva primera marató, i a la txeca Eva Vrabcova-Nyvltova. Després va arribar la bielorussa Maryna Damantsevich. Gebre, que començava a patir, es va quedar en un segon grup.

Notícies relacionades

A punt d’arribar al 'mur' dels 35 quilòmetres la debutant francesa va demostrar que no tenia por en la distància i va atacar les seves companyes de fuga. Pretenia emular la portuguesa Rosa Mota, que també va conquistar el títol com a debutant en Atenes-82, però Mazuronak i la txeca van respondre.

El trio de cap es va mantenir unit fins al km 40, però el persistent accelerament de la bielorussa la va deixar sola amb Calvin per jugar-se el títol. Mazuronak va fer l’esprint a 500 metres i va baixar la cinta amb un temps de 2.26.22, sis segons més ràpida que la seva rival. La txeca va assolir el bronze amb 2.26.31.