L'ANÀLISI DE VETERANS PERIQUITOS

"Piqué només vol fer mal"

Quatre exjugadors de l'Espanyol critiquen el central per "tirar més llenya" al foc en comptes de calmar els ànims

"El seu discurs en fred és vergonyós i indefensable", coincideixen Marañón, Solsona, Sabaté i Soldevilla

marcosl41910550 fotodeld a  graf4929  barcelona  04 02 2018   el defensa del180205203045

marcosl41910550 fotodeld a graf4929 barcelona 04 02 2018 el defensa del180205203045 / Alejandro Garcia

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

El gest de Piqué desafiant la graderia de Cornellà després d’evitar la derrota del Barça en el derbi de diumenge va rebentar un partit que fins llavors no tenia pinta de volcà. El central va incendiar encara més les coses després amb una altra de les seves clàssiques reflexions que no han agradat gens ni mica a l’univers blanc-i-blau. Quatre exjugadors d’indubtable sentiment periquito consultats per EL PERIÓDICO reflecteixen el malestar d’un club amb més de 117 anys d’història.

Comencem amb Rafa Marañón, el segon màxim golejador de la història del club després de Tamudo. Va jugar 262 partits de Lliga (111 dianes) amb els periquitos entre el 1974 i el 1983, amb 17 derbis inclosos. El mític davanter destaca la qualitat futbolística de Piqué abans de valorar els seus gestos i paraules. «No pot jugar amb els sentiments de la gent. Ell sap perfectament que som de Barcelona, vam estar 74 anys a Sarrià, un barri que deu conèixer bé. Estem parlant d’un club ancestral, amb tan sols un any menys d’antiguitat que el Barça. Si ells han arribat més lluny deuen haver fet les coses millor o els deuen haver recolzat més», comenta l’antic golejador, de 69 anys.

Marañón resta importància a les paraules del central sobre la procedència de l’Espanyol. «Som a Cornellà i amb molta honra. El problema és la forma de dir-ho. Piqué només vol fer mal». L’excapità considera que el comportament de la grada va ser exemplar fins al gest del gol. «Si algun dia és president del Barça li recordaran tot això. Es complica la vida, tu ets futbolista, ja tindràs temps de fer de polític».

ALEJANDRO GARCÍA (EFE)

El símbol recorda les seves «guerrilles» amb Migueli, Zuviría, Heredia i el seu mític clau... «Després tots érem amics. A la selecció m’ajudaven més els del Barça que els del Madrid. Abans hi havia menys distància entre els jugadors, ara hi ha més indiferència», explica.

"Sou tots uns cabrons"

A Dani Solsona, un altre dels mítics periquitos, li rellisquen les paraules de Piqué sobre Cornellà. «Jo he nascut i visc aquí. Imagina’t. Entenc el cabreig pel to de menyspreu però no m’ofèn». També es mostra més o menys comprensiu amb la reacció després del gol. «Puc entendre-la pels insults que sol rebre, però amb aquells dits i aquella expressió de fer callar ve a dir ‘sou tots uns cabrons’». Per on no passa és per la mofa minuts després d’acabar el partit. «Allò dels xinesos, Tabàrnia i altres pel·lícules és horrible. Piqué és calculador, ho tenia pensat. Va esperar el seu moment per etzibar-la. És indefensable», apunta Solsona, de 66 anys. 

L’exquisit centrecampista va jugar 14 derbis de Lliga entre el 1970 i el 1978. «Una cosa és la gespa i una altra quan ja t’has dutxat i has comentat la jugada. El Barça no pot justificar les paraules de Piqué, estan malament i punt. Un professional ha de calmar les coses, no tirar més llenya». Solsona també es mostra crític amb l’Espanyol pel comunicat que va fer assegurant que el blaugrana flirtejava amb la xenofòbia. «Hauria sigut millor deixar-ho en punt mort, però van fer just el contrari».

Un derbi amb sis expulsats

Un altre periquito de cor com Jaume Sabaté es mostra contundent amb Piqué. «El primer que faria seria agafar un mirall i posar-l’hi davant perquè veiés el seu estúpid comportament i les seves declaracions nècies. Així reflexionaria una mica», diu l’exjugador i exentrenador blanc-i-blau. «És un professional que ha de donar exemple als nens. Ha superat tots els límits. Com va dir Martin Luther King, res al món és més perillós que l’estupidesa conscienciosa». L’exjugador, de 70 anys, recolza l’actitud de l’entitat blanc-i-blava en tota aquesta problemàtica: «L’Espanyol va defensar un sentiment».

Notícies relacionades

Més recent va ser l’aportació de Toni Soldevilla, central que va defensar la samarreta periquita en 116 partits de Lliga entre el 1996 i el 2005. El central considera que se li dona més importància a Piqué de la que es mereix. «Entenc que estigui molest pels insults a la seva dona i els seus fills, em poso a la seva pell, però després ha de callar. No cal seguir sembrant zitzània veient que l’ambient està tan caldejat. Sembla mentida que faci això un internacional amb la seva experiència», assegura l’antic defensa, que ara viu a Alacant, on porta una escola de tecnificació per a nens entre 8 i 12 anys.

Soldevilla vivia apassionadament els derbis. En la seva memòria sempre quedarà el partit del 13 de desembre del 2003 contra el Barça de Ronaldinho. «Va ser una passada, els ànims estaven molt calents amb declaracions de tothom. Vam acabar 7 contra 8 o una cosa així. A mi em van fer fora». En concret, hi va haver sis expulsats: De la Peña, Soldevilla i Lopo pels periquitos, i Márquez, Cocu i Quaresma pels blaugranes. El Barça va guanyar 1-3 a Montjuïc en una altra tensa batalla.