Festa gran del futbol americà

Majestuós vol dels Eagles a la Superbowl LII

Els de Filadèlfia s'imposen 41-33 i impedeixen als Patriots de Brady i Belichick la seva sisena Lombardi

El 'quarterback' Nick Foles, que va estar a punt de deixar-ho fa un parell d'anys i que va ser suplent fins al desembre, MVP

MINNEAPOLIS, MN - FEBRUARY 04: Zach Ertz #86 of the Philadelphia Eagles celebrates defeating the New England Patriots 41-33 in Super Bowl LII at U.S. Bank Stadium on February 4, 2018 in Minneapolis, Minnesota.   Mike Ehrmann/Getty Images/AFP

MINNEAPOLIS, MN - FEBRUARY 04: Zach Ertz #86 of the Philadelphia Eagles celebrates defeating the New England Patriots 41-33 in Super Bowl LII at U.S. Bank Stadium on February 4, 2018 in Minneapolis, Minnesota. Mike Ehrmann/Getty Images/AFP / Mike Ehrmann (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

 “Voleu àguiles, voleu”. Així comença la “Cançó de la victòria” dels Eagles de Filadèlfia. I aquest diumenge, en la LII edició de la Super Bowl, davant els Patriots de Nova Anglaterra, per 41-33, han volat. Majestuosament. Fins al més alt de la festa gran del futbol americà.

A Minneapolis els Eagles han escrit un capítol de la història, amb el seu primer trofeu Vince Lombardi (encara que van guanyar tres campionats abans del format actual, el 1948, 1949 i 1960). Ho han fet, a més, amb molts ingredients que encara fan més memorable el seu capítol.

Aquests inclouen la gran actuació i gairebé increïble història personal del seu quarterbackNick Foles, que els Eagles van elegir en la tercera ronda del draft del 2012 però van traspassar als Rams el 2015. Després de ser acomiadat a San Luis Foles va pensar a tirar la tovallola. Devot cristià, va demanar “guia a Déu”, va decidir seguir i es va retrobar a Kansas City amb Andy Reid, el seu primer entrenador a Filadèlfia. El 2017 va tornar als Eagles. I va ser suplent fins al desembre, quan es va lesionar el quarterback titular, Carson Wentz. Aquest diumenge, Foles ha completat 28 de 43 passades per a 373 iardes i tres touchdowns. Fins i tot en el segon quart ha rebut ell la passada d'un touchdown. Ha acabat coronat Jugador Més Valuós (MVP) de la Super Bowl.

El seu duo amb l'entrenador Doug Pederson (protagonista d'una altra història increïble que el situa fa nou anys entrenant un equip d'institut) ha pogut amb el de Tom Brady i Bill Belichick, la millor dinastia de la NFL, que han aconseguit cinc títols en els últims 16 anys, incloent-n'hi un el 2005 contra els Eagles. La seva sisena Super Bowl haurà de seguir esperant (si és que segueixen junts, que no es pot donar per segur).

Un partit elèctric 

Ha sigut un partit tan intens, emocionant i elèctric que algun comentarista fins i tot l'ha arribat a comparar amb una final de NBA. També ha sigut històric, i per al tercer quart s'havia batut la marca de iardes ofensives, que ha acabat al final en unes inèdites 1.151. I en la lluita els Eagles han anat davant pràcticament tot el partit, amb els Patriots aconseguint avançar-se només breument en l'últim quart, incapaços, aquest cop, de fer, com acostumen, la volta a l'adversitat.

Els de Filadèlfia, a 2.21 del final, s'han beneficiat també d'una decisió arbitral dubtosa, fet no inusual en una lliga que segueix donant voltes a què definir com una recepció. Però la mateixa balança que en un partit de temporada regular s'havia inclinat polèmicament a favor dels Patriots aquesta vegada ha comptat com a bo el touchdown de l'eagle Zach Ertz.

Notícies relacionades

Poc després ha arribat la puntilla. Per placar Brady, que segueix en plena forma als seus 40 anys (i ho ha tornat a demostrar amb 505 iardes i tres touchdowns que baten el rècord d'una Super Bowl que ell mateix va marcar l'any passat), els Eagles han desplegat en el moment oportú la seva admirada defensa. I a 2.09 que el rellotge acabés de comptar, Brandon Graham ha placat l'històric 12. Ha sigut la seva única pèrdua de pilota. No n'han calgut més.

Els Eagles havien arribat com a underdogs, clars no favorits, i han sortir triomfants. Foles, que s'ha apuntat a classes on line d'una universitat per convertir-se en pastor, i en el futur vol fer classes de religió en un institut, ha arribat, per ara, a un altre cel. I a Filadèlfia, després d 57 anys d'espera, per primera vegada des que existeix la Super Bowl, es clama amb orgull: “Eagles campions”.