UNA BANQUETA AGITADA

Gattuso, el senglar que torna a San Siro

L'enèrgic exjugador debuta aquest diumenge com a entrenador d'un Milan en crisi

ecarrasco41125016 deportes genaro gattuso entrenador del ac milan171130202047

ecarrasco41125016 deportes genaro gattuso entrenador del ac milan171130202047

3
Es llegeix en minuts
Eloy Carrasco

Els jugadors es tiraran al foc per ell», ha dit Gianluca Zambrotta. «Ja gruny», va titular La Gazzetta dello Sport. Les dues frases es referien a Gennaro Gattuso, àlies Ringhio, Rino en la versió breu del malnom, el nou entrenador del Milan, i totes dues condensen bé la definició de la personalitat de l’home que ve a salvar un club històric que derrapa. Ringhio significa grunyit en italià i se suposa que així s’expressa, amb enèrgics i irrefutables esbufecs, aquest calabrès que al gener complirà 40 anys. Potser la furiosa energia de senglar que va desplegar durant les seves12 temporades a San Siro és el que més necessita un club ara com ara pàmfil, desnaturalitzat fins a límits irreconeixibles.

Gattuso va fer dimarts la seva primera roda de premsa després del nomenament i li va faltar temps per ensenyar l’ullal i, per descomptat, deixar titulars. Per exemple: «Vull patiment, disciplina i ADN Milan». «Quan perdem un partit, Milanello deu ser un funeral». I una deliciosa advertència als seus futbolistes, perquè es vagin preparant: «Els he avisat que de tant en tant els caurà algun renec, que no siguin primirats. Pane al pane, vino al vino», va dir. «Al grup hi ha regles, costums, sentit de pertinença i disciplina». I tant que gruny.

Gattuso, que com a futbolista era la quinta essència del model ultraitalià (ambició, coratge, suor), ha declarat que vol que el seu Milan jugui ràpid i directe, segurament amb tres defenses, quatre centrecampistes, dos mitjapuntes i un davanter. Sembla clar que els que dosifiquin l’esforç ho tenen cru. La situació, certament, exigeix entrega màxima. El nerviós Rino és el setè tècnic negre-i-vermell des que va marxar Max Allegri el 2014. Hi han desfilat, amb diferents dosis de temps i infortuni, Mauro Tassotti, Clarence Seedorf, Pippo Inzaghi, Sinisa Mihajlovic, Mauro Cristian Brocchi i Vincenzo Montella, però l’equip no carbura de cap manera. No guanya la Lliga des del 2011 i alguns anys ni tan sols s’ha classificat per a Europa, tot i ser el segon que més Champions (set) té.

Notícies relacionades

Montella el va deixar setè, a 18 punts del líder, i Gattuso afronta demà un debut-trampa. El seu equip viatja a Benevento, la llar del pitjor cuer en la història de les grans lligues europees. Aquest principiant del sudha perdut els 14 partits disputats. Per al Milan i el seu entrenador suposaria una ofensa terrible ser els primers a cedir punts davant el pobre diable del Calcio. Per això el tècnic ha començat el treball mental. «És com la final del Mundial», va dir dimarts. Després va dirigir el primer entrenament, contagiant amb el seu vigor el grup. Ja ha identificat el Gattuso que hi ha al Milan d’avui: Kessié, un centrecampista ivorià de llarg recorregut i cama forta.

Les coses simples

Al camp era el que era, però assegura que el que li agrada és el futbol tècnic. No el deixa mentir una de les seves moltes anècdotes. Se li va acostar un periodista al final d’un partit, a peu de camp, i el primer que li va comentar és que havia sigut el millor. Gattuso li va llançar un placatge ràpid: «No comencem insultant el futbol». Sempre va saber que les seves condicions no eren les dels escollits, des que, sent aamb prou feines un adolescent, va marxar al Glasgow Rangers. Allà va topar amb Gascoigne i les seves bromes pedestres, entre les quals hi havia defecar en la seva muda de recanvi. A la seva biografia, El codi Gattuso, va deixar una idea clara: «El futbol és un joc simple: com més senzilles fas les coses, més disminueix el risc d’error».  Encara que de vegades porti al límit la simplificació: «Per ser sincer, aquesta mania dels sistemes no em fa tornar boig. Al camp un es mou constantment. El que marca la diferència és la mentalitat». La seva, això ho sabem, és de ferro. 

Temes:

Fitxatges Futbol