CAIGUDA AMB ESCÀNDOL

Xile, vermella de vergonya

L'eliminació del Mundial provoca els retrets i la dona de Claudio Bravo acusa altres jugadors de borratxos

Arturo Vidal i Pizzi, el tècnic, anuncien que deixen la selecció

ecarrasco40496106 chile players react after brazil score against them during a171011195726

ecarrasco40496106 chile players react after brazil score against them during a171011195726 / Nelson Antoine

3
Es llegeix en minuts
Eloy Carrasco / Barcelona

De tots els fracassos que va deixar la nit americana, potser el més sorollós sigui el de Xile. Campiona de les dues últimes edicions de la Copa Amèrica, la selecció de Juan Antonio Pizzi va caure amb estrèpit davant el Brasil (3-0) en un partit que li era decisiu, i després hi va haver molts vidres trencats. «Tenim una sensació de merda, una sensació d’haver arribat a aquesta situació perquè nosaltres ens l’hem complicat sols», va resumir d’una manera molt gràfica Claudio Bravo.

    

Bravo es lamenta després d'encaixar un dels gols de Gabriel Jesús en el xoc decisiu davant Brasil. / REUTERS

Per si no fos prou contundent, la seva dona, Carla Pardo, va tirar més llenya al foc. «Jo sé que la majoria s’hi han deixat la pell, mentre que altres anaven de festa i fins i tot no s’entrenaven de la borratxera que portaven. Que cadascú assumeixi la seva responsabilitat i que plorin els que tenen dret a fer-ho», va escriure al seu compte d’Instagram. La majoria dels xilens interpreten que els trets van per a Arturo Vidal, una de les estrelles de l’equip, absent en el partit clau per sanció i famós pels seus habituals desordres disciplinaris. 

 

Xile és l’equip amb el rànquing de la FIFA més alt (novè) que no va al Mundial i el fiasco ja té conseqüències. El mateix Vidal (30 anys) ha anunciat el seu comiat de la Roja sud-americana, i l’exblaugrana Bravo (34) s’ho està pensant. Un altre ex del Barça, el seleccionador Pizzi, no va trigar a comunicar que plega. «El meu contracte finalitza i jo em descarto», va declarar en la conferència de premsa posterior al partit, a l’estadi Allianz Parc de São Paulo. «Soc el màxim responsable d’aquesta situació. Jo vaig elegir els jugadors i el sistema per jugar. Assumeixo la responsabilitat», va concloure.

La reclamació al TAS

A més de les asprors que han posat colofó a l’eliminació de Xile, un altre element perjudicial ha encès encara més la ferida. Una reclamació feta, i guanyada, pels xilens al Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) ha resultat, paradoxalment, fatal. La federació d’aquest país va presentar una demanda contra Bolívia per alineació indeguda d’un jugador en un partit que va acabar en empat. Els jutges van donar la raó a Xile, que es va adjudicar un triomf de despatx que en lloc d’un punt n’hi va reportar tres. Perú, alertada, també va reclamar perquè el mateix jugador va ser alineat indegudament en el seu duel contra Bolívia, que van perdre. El TAS els va donar per guanyadors, de manera que el seu guany de tres punts als despatxos (per dos dels xilens) ha resultat decisiu: al final de la classificació, Perú i Xile han empatat a 26 punts.

La festa de Panamà

Una altra caiguda inesperada és la dels Estats Units. Des de 1990, mai ha faltat a una fase final. Semblava que aquesta vegada també ho aconseguiria, però es va donar la combinació fatídica. Va perdre el seu partit a Trinitat i Tobago, que no s’hi jugava res (2-1), i Panamà va guanyar el seu a Costa Rica (2-1). Per als panamenys, Rússia-2018 serà la primera presència en un Mundial. L’alegria es va desfermar al país del canal així que Román Torres va marcar el gol de la victòria, al minut 88, i el president, Juan Carlos Varela, va decretar un dia de festa nacional.

Notícies relacionades

    

Hernán Darío Gómez, el seleccionador de Panamà, corre a abraçar-se amb Román Torres, l'heroi de la classificació. / AP

La Concacaf encara podria tenir un quart representant al Mundial (a més de Mèxic, Costa Rica i Panamà) si Hondures guanya la repesca davant Austràlia, que dimarts va acabar amb l’increïble somni de la selecció siriana.