Ajornats els Jocs Mediterranis de Tarragona

La celebració, prevista per a l'estiu que ve, tindrà lloc el 2018 i dilluns es comunicarà oficialment

2
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / TARRAGONA

Els Jocs Mediterranis previstos a Tarragona del 30 de juny al 9 de juliol del 2017 pengen d’un fil tan fi a vuit mesos de la cita que pràcticament es dóna per fet que s’endarreriran un any. A menys que aquest cap de setmana, segons diverses fonts municipals, prosperin les gestions fetes entre totes les formacions polítiques en els llargs mesos de buit de poder i el flamant nou executiu del president Rajoy aporti els 12 milions d’euros que li falten a l’organització.

Això sí, ha de ser un document per escrit i amb totes les garanties per poder posar en marxa la maquinària administrativa i poder licitar i contractar els serveis i equipaments que falten, afegeixen des de l’ajuntament. Si no arriba aquest gir miraculós, Tarragona 2017 passarà a ser Tarragona 2018. Aquesta proposta s’ha tractat oficialment entre dijous i divendres al Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM), que es va celebrar a la ciutat algeriana d’Orà, organitzadora dels Jocs del 2021, però ni es confirma ni es desmenteix que s’hagi aprovat.

SENSE MITJANS NI TEMPS

La probabilitat de canviar de dates la va avançar el mateix president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, poc abans de viatjar a Orà dijous i, a la tarda,  l’alcalde de Tarragona i president del comitè organitzador, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), va lamentar en un comunicat consensuat amb el COE la falta de garanties financeres per celebrar els Jocs, i va admetre que treballaven en un nou escenari.

Aquest dilluns està previst oferir una conferència de premsa conjunta, encara que diverses filtracions del mateix COE asseguren que els Jocs se celebraran sí o sí el 2018. Materialment, diuen, no hi ha temps suficient per acabar totes les instal·lacions. Fins ara, el missatge oficial repetit pel coordinador dels jocs, Javier Villamayor, és que l’agenda estava molt ajustada, però encara es complia i tot estaria a punt a temps.

Es confia tan poc en el miracle d’última hora que, segons informa Efe, abans de la conferència de premsa conjunta d’aquest pròxim dilluns ja s’haurà comunicat el canvi de dates a les institucions implicades i als patrocinadors.

Tarragona no serà una excepció en la història dels Jocs Mediterranis. La ciutat grega de Volos ja va renunciar-hi directament l’any 2013. El Comitè Internacional va rebutjar la seva proposta de reduir a la meitat el pressupost inicial de 186 milions d’euros. Tarragona gestiona xifres molt més modestes, pròximes a la proposta hel·lena rebutjada, però tampoc ha cobert el pressupost. 

FALTA LA PISCINA

Notícies relacionades

Mentre l’ajuntament sostenia que l’Estat havia compromès 15 milions d’euros, el president del Consell Superior d’Esports, Miguel Cardenal, ja assegurava dos anys enrere en una visita a Tarragona que aquest compromís no existia. La inversió en obra pública ronda els 53 milions d’euros, i fins ara el Govern central n’ha aportat 3,4 i en va prometre 3 més a les portes de l’última campanya electoral. Dels 12 milions que falten, 9 són del pressupost operatiu, és a dir, de l’esquelet que sosté els Jocs –nòmines, dietes, allotjament, mobilitat…–, i 3 per a la piscina olímpica.

Dels 22 milions d’euros previstos en patrocinis, se n’han aconseguit 9, a més de col·laboracions en espècies o serveis que no són monetàries, molt lluny de més del 70% de què es parlava. Malgrat totes les incerteses, l’organització ha mobilitzat prop de 4.000 voluntaris, que han rebut formació, i entre els 26 països banyats pel Mediterrani de tres continents es va incloure per primera vegada Portugal.