El duel Bolt-Gatlin destaca en un atletisme sense Issinbàieva

El velocista jamaicà busca un tercer triplet històric en una cita olímpica marcada per l'estigma del dopatge

 

  / AFP / ADRIAN DENNIS

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Prieto

¿Què pensarà la russa Elena Issinbàieva si el nord-americà Justin Gatlin, sancionat dues vegades per dopatge, aconsegueix guanyar un ranquejant Usain Bolt a la final de 100 metres de les proves d'atletisme que comencen aquest divendres a Rio?

Issinbàieva és la plusmarquista mundial de salt amb perxa i doble campiona olímpica. Tot i presentar un full de serveis immaculat en la seva carrera esportiva, en aquests moments 'disfruta' dels Jocs a la tele de casa seva, a Volgograd.

Sebastian Coe, campió olímpic als boicotejats Jocs de Moscou 1980 i Los Angeles 1984 i actual president de la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF), és el principal impulsor de la sanció a l'equip rus al complet al descobrir-se una trama de dopatge paraestatal. Issinbàieva va reclamar sense èxit el dret a participar en aquests Jocs i ara està decidida a portar el seu cas fins al Tribunal de Drets Humans. El britànic Coe, segons publica el 'Daily Mail', ha rebut amenaces de mort en les últimes setmanes.

REINCIDENT EN DOPATGE

Una part significativa de l'elit d'aquest esport insisteix a reclamar la inhabilitació completa d'un atleta quan aquest reincideix en el dopatge. Justin Gatlin és un dels assenyalats. Complerts els 34 anys, és el millor velocista nord-americà del moment, per experiència i resultats. Amb 22 anys ja era campió olímpic dels 100 metres a Atenes 2004. A partir d'aquí, la seva particular muntanya russa amb el dopatge podria servir d'argument a Petros Màrkaris per escriure una novel·la policíaca a l'estil d''Amb l'aigua fins al coll', en què s'intueix com a teló de fons el cas d'Ekaterina Thanou i Kostas Kenteris, els velocistes grecs que van fugir en una motocicleta per no passar un control per sorpresa en vigílies dels Jocs d'Atenes 2004.

Gatlin va ser caçat i sancionat per dopatge dues vegades després del seu èxit a la capital grega. La primera per amfetamines, que va recórrer al·legant l'ús d'un medicament per prescripció facultativa, ja que des de petit pateix dèficit d'atenció. La sanció de dos anys va quedar reduïda a un. Quan va tornar a la competició el 2006, va resultar positiu en un altre control, aquesta vegada per testosterona exògena, i va ser castigat amb vuit anys d'inhabilitació. El seu entrenador, Trevor Graham, amb un lamentable rècord de vuit atletes de la seva quadra sancionats per dopatge, va culpar el fisioterapeuta de Gatlin d'haver-li fet massatges amb una crema rica en un precursor de la testosterona. La seva sanció va ser rebaixada de vuit a quatre anys. El 2010 va tornar a competir i el 2012 va guanyar el bronze olímpic a Londres, amb Usain Bolt al caixó més alt del podi.

POQUES CARRERES D'USAIN

En el Mundial de Pequín de l'any passat, el nord-americà va estar a punt de sorprendre el jamaicà. Bolt, en la seva temporada més fluixa, va tornar a guanyar però només per una centèsima. Gatlin és de moment el millor velocista de l'any, amb 9.80 i 9.83 registrats en els 'trials' disputats a Eugene. Bolt només ha corregut un hectòmetre, al mes de juny, a Kingston, on va parar el crono en 9.88. En la seva segona carrera de 100 metres, a les proves de selecció jamaicanes fa poc més d'un mes, va haver de parar per una contractura muscular. Es va recuperar a temps per córrer un 200 a la reunió aniversari olímpic de Londres amb uns reconfortants 19.89 segons malgrat el fred i el vent en contra.

Des d'aleshores, Bolt ha intentat aïllar-se dels seus fans, mitjans i actes promocionals, per fer una bona recuperació. Una missió gairebé impossible. La seva reclusió va durar poc. Dilluns passat, Bolt ballava samba a la seu d'un dels seus patrocinadors, envoltat de les espectaculars corbes de les 'cabrochas'. El seu caràcter expansiu és una de les seves senyes d'identitat. Com Romário, un dels artistes del 'futebol' brasiler, si no es diverteix no fa gols.

FUTUR OBERT

Notícies relacionades

L'astre jamaicà no dóna mai mostres d'estar preocupat i a l'arribar a Rio va declarar que es trobava recuperat i millor que l'any passat. En forma, Bolt és un atleta imbatible i tots els pronòstics apunten que aconseguirà el seu desitjat triple triplet. Les possibilitats que Gatlin el superi en el primer intent, els 100 metres, són infinitesimals (la final de 100 metres es disputa aquest diumenge, a les 03.25 hora espanyola de dilluns). Però tothom sap que una lesió a poc més d'un mes vista de la gran cita esportiva de l'any no és una qüestió menor.

Bolt ha declarat que aquests seran els seus últims Jocs, encara que ningú es vol creure que sigui així si aconsegueix una altra vegada guanyar tres ors olímpics. També havien de ser els últims per a Issinbàieva, una altra atleta carismàtica i fins fa poc invencible, víctima ara dels danys col·laterals de la geopolítica esportiva. El seu dramàtic i involuntari comiat de l'atletisme portarà cua.