Simone Biles, l'astronauta de goma

La gimnasta nord-americana, de només 1,45 metres, sorprèn amb la perfecció, flexibilitat i ingravidesa dels seus exercicis

ecarrasco34990335 2016 rio olympics   artistic gymnastics   preliminary   wome160808201550

ecarrasco34990335 2016 rio olympics artistic gymnastics preliminary wome160808201550 / DAMIR SAGOLJ

3
Es llegeix en minuts
GERARDO PRIETO / RIO DE JANEIRO

Mentre Usain Bolt es manté desaparegut perseguint la màxima concentració per aconseguir una  recuperació  completa de la lesió, i Neymar Jr. assimila l'esbroncada de Brasília després de l'empat a zero de la 'canarinha' amb l'Iraq, totes les mirades als Jocs Olímpics de Rio 2016 es fixen ara en Simone Biles, una gimnasta que no arriba a fer un metre cinquanta d'estatura però que porta a dins una potent nau espacial d'alta volada.

Biles i les seves quatre companyes de l'equip nord-americà de gimnàstica artística, entre elles la campiona olímpica Gabby Douglas, i Aly Raisman, or a Londres 2012 en terra i bronze en barra ('biga', en diuen els brasilers), van arrasar el primer dia de competició (diumenge) per equips al Rio Olympic Arena, en què van superar Rússia i la Xina per 10 punts, ni més ni menys.

NOMÉS FALLA A LES PARAL·LELES

Des dels Jocs de Los Angeles el 1984, l'equip femení de gimnàstica dels Estats Units s'ha vist gairebé sempre avançat per les russes i les grans individualitats de l'Est europeu. A partir dels Jocs de Pequín el 2008, també per les xineses. Però un any després de Londres 2012, l'explosió de talent de Simone Biles ho ha canviat tot i la seva enorme empenta sembla que ha impulsat les companyes d'equip fins a situar les gimnastes de les barres i estrelles com a primera potència mundial de l'especialitat. Pel que se va veure en la primera jornada, la diferència és tan gran amb les altres que les finals i les medalles se les repartiran dins del mateix equip.

Les nord-americanes, liderades per Biles, van sumar en els 20 exercicis un total de 185,238 punts. El seu fort és el terra, però l'actuació de la texana sobre la 'biga' va deixar bocabadats el públic i els especialistes. L'únic punt feble són les paral·leles, en què l'habilitat tècnica compta més que la potència, de la qual Biles sembla que va sobrada.

IMPECABLE EN TERRA

El domini de l'espai i l'aparent ingravidesa de Simone Biles sembla que hanr desencadenat l'eufòria entre els aficionats a la gimnàstica. El seu exercici de terra no està a l'abast de qualsevol altra gimnasta (doble campiona mundial en terra i barra el 2014 i el 2015), i hi ha qui assegura que a Rio podria superar el mite de Nadia Comaneci, el gran referent d'aquest esport a nivell universal.

Mary Lou Retton

EXGIMNASTA DELS EUA

"Veient Simone Biles en tots els aparells, intueixo que es convertirà en la millor gimnasta de la història"

La gran icona de la gimnàstica nord-americana fins ara, Mary Lou Retton, ha pronosticat que Biles porta el camí de convertir-se en la millor gimnasta de la història. La menuda Simone (1,45 metres d'altura i 52 quilos de pes) és capaç d'estar més temps i espai que cap altra atleta a l'aire gràcies a una correguda curtíssima però suficient per imprimir una potència increïble a les seves piruetes, inigualables per a la resta de les gimnastes. Les previsions més optimistes apunten que serà capaç de guanyar les cinc medalles d'or a què aspira.

UNA MARE DROGOADDICTA

Amb tot just 7 anys d'edat, Simone ja enlluernava els tècnics a Spring, Texas, on es va mudar des de Columbus amb les seves germanes per ser atesa pels avis mentre la mare intentava superar una addició a les drogues. Amb 19 anys, Simone és la primera gimnasta en la història a guanyar tres títols mundials consecutius.

Un prodigi, una esponja capaç d'assimilar un exercici que normalment requereix anys de preparació en tan sols tres jornades d'entrenament, assegura la seva entrenadora Aimé Boorman. El seu exercici predilecte en terra és un doble mortal amb mig gir i aterratge cec. Una meravella impossible per a la resta de rivals, que a més porta el nom de la seva autora, 'el Biles'.

MOLTA DIFERÈNCIA AMB LES ALTRES

Notícies relacionades

La campiona olímpica a Pequín, Nàstia Liukin, profetitza que Simone Biles aconseguirà la distància més alta en puntuació respecte a la segona classificada, pot ser que sigui un nombre sencer, molt per sobre de les dècimes habituals entre els tres medallistes.

Després de la competició de diumenge passat, Biles domina la classificació individual excepte en paral·leles, cosa que li dóna el pas directe a la final dels altres tres aparells. Amb 62,366 lidera la taula, seguida de Raisman amb 60,607 i Douglas (60,131). L'única mala notícia per a l'equip nord-americà és que Douglas es queda fora de la final ja que el reglament impedeix disputar-la a més de dos gimnastes del mateix país.