Márquez torna a fer por a l'Argentina

El bicampió guanya a plaer una carrera en què, per seguretat, es van utilitzar dues motos

jmexposito33404368 spain s marc marquez  r  on honda rides ahead of i160403230351

jmexposito33404368 spain s marc marquez r on honda rides ahead of i160403230351 / JUAN MABROMATA

3
Emilio Pérez de Rozas

Era un dels punts marcats al calendari. Com diria Gerard Piqué, «allà va començar tot». A Termas de Río Hondo, Argentina. Allà Marc Márquez (Honda) va començar a sentir que Valentino Rossi estava disposat a jugar tota classe de jocs, fins i tot els il·legals, també els prohibits, per lluitar pel títol amb el bicampió més jove de la història. I, malgrat que encara no tingués una bona màquina (mireu, mireu, la segona Honda, la de Dani Pedrosa, va acabar ahir a 28 segons del guanyador, que va ser la primera moto alada), Márquez va decidir que havia de guanyar, que volia guanyar, que necessitava guanyar, que somiava sortir líder del circuit on va començar a sentir-se ferit en el més profund del seu cor l'any 2015.

DOBLE REVENJA / A sobre, amb l'embolic dels pneumàtics, un autèntic caos, els van dir que, per obligació, per necessitat, perquè s'hi jugaven la vida, seria una carrera de 20 voltes i que havien de fer 10 girs amb una moto i 10 més amb l'altra. I a la vendetta rossistica de l'Argentina-2015 s'hi va afegir la venjança de l'equip de Márquez per Austràlia-2013, recordeu, aquell gran premi en què tots (després se'n va autoculpar el bo, l'eficaç, el meravellós Santi Hernández, el seu tècnic) es van equivocar, van comptar malament les voltes i Márquez va entrar a canviar la moto quan ja no es podia fer, una volta després de complir-se el límit establert.

«Així que vaig decidir que havia de guanyar per mi i per ells. Que havia de guanyar per assaborir, un altre cop, la victòria (no s'imposava des d'Austràlia-2015) i per enterrar, d'una vegada, aquell error absurd, que tantes rialletes, fins i tot en el nostre equip, ha provocat». Ho va explicar Márquez després del podi. I ho va explicar després d'una de les celebracions més espectaculars i dentals, ja que no va parar de riure, dels últims anys.

DOMINADOR TOTAL / I ho va celebrar així perquè, amb canvi i tot, amb passeig pel box, amb la primera i amb la segona moto, Márquez no va deixar mai, mai, de manar, de ser líder, de ser el més ràpid i el millor. Des que es va apagar el semàfor, Márquez va tenir els altres 20 col·legues al darrere. I els millors a més de cinc segons ¡una bogeria! I tot sobre un mirall, sobre un traçat perillosíssim.

Mentre Márquez se n'anava, escapava i temia, per què no dir-ho, que el duel de Rossi es repetís, al darrere hi passaven milions de coses. Jorge Lorenzo (Yamaha) va caure només començar, al mateix lloc on havien caigut tots, tots, divendres i dissabte. ¡Fins i tot Márquez va caure dues vegades al primer revolt del traçat! Va reviure Maverick Viñales (Suzuki) les sensacions que podia conquistar el seu primer podi entre els reis, però va caure quan l'acariciava. I, un cop caiguts els bons, van aparèixer els potents, els qui porten una cavalcadura d'acer que arriba als 350 km/h, les dues Ducati. I, al final, quan els Andrea, tots dos, havien mossegat, mastegat i paït el cos sencer de Rossi, a l'últim revolt, a l'antesala de la meta, a 78 metres de la glòria, quan el Doctor, un altre cop, com li va passar a Qatar, es quedava fora del podi, Iannone, The Maniac, com ell es diu, va entrar colat al penúltim revolt i va atropellar el seu company Dovizioso, convertint en plata Rossi, que tornava a ser llauna.

Quan va passar tot això, Márquez ja feia un grapat de segons que havia guanyat el seu GP núm. 51 i s'havia convertit en el principal favorit al títol. Bé, com gairebé sempre. I no amb una, sinó amb dues motos.