Rússia, al carrer

La IAAF suspèn totes les activitats internacional dels atletes per incompliment de la normativa antidopatge

3
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES ARMENGOL / BARCELONA

L'atletisme rus ha sigut expulsat del món. No se sap per quant de temps, però de moment està al carrer, pagant els excessos comesos durant anys en tot allò que es refereix al control de l'ús de substàncies i mètodes dopants. Rússia va ser suspesa ahir fulminantment de qualsevol activitat internacional a conseqüència de l'escàndol de dopatge destapat per un informe de l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) fet públic dilluns passat. La Federació Internacional d'Atletisme (IAAF), presidida des d'aquest mes d'agost per l'excampió britànic Sebastian Coe, va decidir ahir la sanció, que malgrat ser provisional podria impedir als atletes russos participar en els pròxims Jocs Olímpics de Rio de Janeiro que es disputaran d'aquí nou mesos.

El Consell de la IAAF, reunit ahir a través de videoconferència, va decidir la suspensió provisional dels atletes russos, sense fixar un temps determinat de càstig. La majoria de vots va ser aclaparadora (22-1). D'aquesta manera, la federació internacional ha atès, almenys de forma parcial, la recomanació de l'AMA, que en el seu informe denunciava una trama de «dopatge organitzat» que no podria existir «sense l'aprovació tàcita o explícita de les autoritats governamentals russes». L'AMA, així mateix, va tancar el laboratori antidopatge de Moscou, que havia eliminat més d'un miler de mostres de sang i orina.

DOPATGE INSTITUCIONALITZAT

 L'informe de l'AMA denuncia un sistema de dopatge institucionalitzat i la connivència entre atletes, federatius i responsables dels controls antidopatge per amagar casos i evitar controls. De fet, aquest mateix divendres l'AMA va denunciar «violacions significatives» en la forma de funcionar de l'agència antidopatge russa (RUSADA).

L'anterior president de la IAAF, el senegalès Lamine Diack, també en podria sortir greument perjudicat perquè la justícia francesa ha emprès una acció contra ell i alguns dels seus col·laboradors, acusant-lo d'haver-se embutxacat més d'un milió d'euros en suborns d'atletes russos a canvi d'amagar casos positius de dopatge. Però aquest tema no va ser tractat ahir, ja que el Consell de la IAAF (l'òrgan executiu) estava ocupat a posar límit a un escàndol que amenaça de carregar-se la credibilitat que li queda.

«LA SANCIÓ MÉS DURA»

Coe, que va succeir Diack l'agost passat en unes eleccions en què va superar l'exsoviètic, ara ucraïnès, Serguei Bubka, va voler donar ahir una mostra de fermesa en un assumpte sobre el qual, des del dia de la seva elecció, va dir que aplicaria «tolerància zero». «Hem pres la decisió de suspendre provisionalment la federació russa, la sanció més dura que podem aplicar en aquest moment. Però hem discutit i acordat que tot el sistema ha fallat als atletes, no solament a Rússia sinó a tot el món».

Coe va prosseguir, en una nota, amb el mea culpa de l'organisme que presideix: «Aquest ha sigut un toc d'atenció vergonyós i tenim clar que l'engany a qualsevol nivell no serà tolerat. La IAAF, l'AMA, les federacions i els atletes ens hem de mirar de prop a nosaltres mateixos, les nostres cultures i els nostres processos per identificar on són els errors i ser durs en la nostra determinació de corregir-los i reconstruir la confiança en el nostre esport».

CRITERIS MOLT RÍGIDS

Notícies relacionades

La primera competició en què Rússia ja no podrà participar seran els Europeus de cros, a França el 13 de desembre. El país també serà desposseït de l'organització de la Copa del Món de marxa i dels Mundials júnior, previstos per a l'any que ve. En aquest 2016, les principals competicions són els Mundials en pista coberta, els Campionats d'Europa i els Jocs Olímpics.

Per recuperar la seva condició de membre de la IAAF, Rússia haurà de constituir una nova federació nacional que es veurà obligada a seguir uns criteris molt rígids. Un equip d'inspecció serà creat els pròxims dies, que inclourà tres membres del Consell de la IAAF i un expert internacional independent en assumptes de dopatge, el noruec Rune Andersen.