ATLETISME

La IAAF suspèn Rússia per l'escàndol del dopatge

La sanció és provisional, però tindrà efecte immediat

1
Es llegeix en minuts

L'atletisme rus ha sigut suspès fulminantment de tota activitat internacional a conseqüència de l'escàndol de dopatge destapat per un informe de l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) fet públic dilluns passat. La Federació Internacional d'Atletisme (IAAF), presidida des del mes d'agost passat per l'excampió britànic Sebastian Coe, ha decidit aquest divendres la sanció, que tot i ser provisional podria impedir als atletes de Rússia participar en els pròxims Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016.

El Consell de la IAAF, reunit aquest divendres a través de videoconferència, ha decidit la suspensió provisional dels atletes russos, sense fixar un temps determinat de càstig. La majoria de vots ha sigut aclaparadora (22-1). D'aquesta manera, la federació internacional ha atès, almenys parcialment, la recomanació de l'AMA, que en el seu informe denunciava una trama de "dopatge organitzat" que no podria existir "sense l'aprovació tàcita o explícita de les autoritats governamentals russes".

Notícies relacionades

L'AMA, així mateix, va tancar el laboratori antidopatge de Moscou, que havia eliminat més d'un miler de mostres. L'informe denuncia un sistema de dopatge institucionalitzat i la connivència entre atletes, federatius i responsables dels controls antidopatge per amagar casos i evitar controls. De fet, aquest mateix divendres l'AMA ha denunciat "violacions significatives" en la manera de funcionar de l'agència antidopatge russa (RUSADA).

L'anterior president de la IAAF, el senegalès Lamine Diack, també en podria sortir greument perjudicat perquè la justícia francesa ha emprès una acció contra ell i alguns dels seus col·laboradors, acusant-lo d'haver-se embutxacat més d'un milió d'euros en suborns d'atletes russos a canvi d'ocultar casos positius de dopatge.