Supercopes per a guiris

NOMÉS 1.200 seguidors del barça es desplacen a Tbilisi per veure la final contra el Sevilla i la majoria són estrangers els turistes tornaran al Camp Nou davant l'Ahtletic

Unes aficionades estrangeres vibren amb el Barça durant el torneig Joan Gamper.

Unes aficionades estrangeres vibren amb el Barça durant el torneig Joan Gamper. / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / ÁLVARO RAMÍREZ / BARCELONA / SEVILLA

La presència catalana demà a l'estadi Boris Paitxadze de Tbilisi (Geòrgia) serà pràcticament testimonial: els jugadors sorgits del planter, els directius, els mitjans informatius desplaçats des de Barcelona i els habituals aficionats que acostumen a seguir al Barça en qualsevol partit europeu; els que viatgen assíduament en el vol que ocupen els futbolistes. ¿On han anat a parar les 1.200 localitats adquirides per seguidors blaugrana? Molt lluny del Camp Nou i més enllà de les fronteres espanyoles. Gairebé tots els seguidors blaugrana que seran a les grades georgianes en la final de la Supercopa Europea són estrangers i residents en diversos països europeus.

La UEFA, evidentment, no ha ajudat a l'hora d'escollir la ciutat de Tbilisi com a seu de la final del torneig, ja que el desplaçament en cotxe és pràcticament impossible -48 hores de conducció ininterrompuda, amb 4.584 quilòmetres a través de França, Itàlia, Eslovènia, Croàcia, Sèrbia, Turquia i Geòrgia- i l'aeri és car, amb l'obligació d'efectuar almenys una escala (preferentment Istanbul).

Aquesta situació ha provocat el desencant dels seguidors blaugrana, que no s'han bolcat tant en aquest partit com en finals de Supercopa precedents quan es disputaven a l'estadi Lluís II de Mònaco, fins al 2012, amb un desplaçament des de Catalunya molt més còmode i atractiu, a través de la Costa Blava francesa.

Noruega i Macedònia

Les pròximes finals tampoc atrauran gaire els seguidors del Barça. En el supòsit que el conjunt blaugrana guanyi les Champions del 2016 i el 2017 s'haurà de jugar la Supercopa a Trondheim (Noruega) i a Skopje (Macedònia); encara un viatge més complicat que el noruec. L'estadi Boris Paitxadze, amb una capacitat per a 54.000 persones, envoltat d'una pista d'atletisme, estarà, però, ple, ja que la final ha despertat una gran expectació a Geòrgia, on ha funcionat la revenda amb preus desorbitats. I es veuran samarretes blaugrana a les graderies, encara que els que les portaran seran aficionats que han comprat les entrades que corresponien al Barça davant la falta d'interès dels socis del club que, en un agost vacacional, han preferit quedar-se als seus llocs de descans i Tbilisi tampoc els ha seduït com a destí turístic.

El Barça no té dades oficials per establir un retrat del seguidor que serà demà a Tbilisi, encara que sí que té constància que no seran els habituals que van al Camp Nou. Habituals, a excepció del mes d'agost. En el trofeu Gamper hi va haver una majoria d'estrangers a l'estadi, un fet que es repetirà dimarts, dia 17, a la Supercopa d'Espanya, davant l'Athletic, ja que el partit no forma part de l'abonament anual de soci i són els turistes els que s'estan bolcant a l'hora d'adquirir les localitats.

Mig miler de sevillistesPel costat andalús és la final que compta amb menys presència de totes les disputades pel club. No seran ni mig miler, en la previsió més optimista, els aficionats sevillistes que s'han atrevit a recórrer bona part d'Europa en la final més oriental de totes les organitzades per la UEFA.

Notícies relacionades

Fins a Tbilisi hi ha 5.500 quilòmetres des d'Andalusia, les hores de vol que suposa el desplaçament, el desemborsament econòmic i la recent i important despesa que va suposar per als aficionats del Sevilla la final de Varsòvia han restat afluència al xoc. També s'hi uneix el fet de la peculiaritat del viatge oficial. L'expedició va partir  divendres des de la capital andalusa, on ja no tornarà fins després del partit davant el Barça. El viatge va començar a Atenes, on dissabte van jugar un partit amistós davant l'AEK d'Atenes (1-1). El viatge, que ha costat mil euros, ha suposat cinc dies fora de casa amb l'obligat requisit d'anar a Geòrgia estant de vacances.

La resta de sevillistes ha pujat a algun dels vols que uneixen la Costa del Sol amb Tbilisi i que parteixen des de Sevilla, amb unes tarifes per vol del voltant de 300 euros. Altres atrevits han aprofitat la seu de la final de la Supercopa per intentar conèixer una mica Geòrgia des del cap de setmana passat i altres, amb tarifes aèries una mica superiors, han fet escala a Istanbul, el lloc més habitual en el trànsit aeri.

Temes:

Futbol