L'amenaça de multa no evita una monumental xiulada a l'himne

El Govern lamenta el que ha passat i convoca una reunió demà per estudiar sancions

L’escena, vista des de les grades del Camp Nou. / JON ANDER CEANURI

L’escena, vista des de les grades del Camp Nou.
La xiulada de l’himne a la final de la Copa del Rei.

/

3
Es llegeix en minuts
ROGER PASCUAL / BARCELONA

L'últim a posar una multa per xiular l'himne d'Espanya va ser Primo de Rivera el 1925. El dictador va decidir tancar l'antic camp del Barça a les Corts durant sis mesos. Noranta anys després el president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal, havia amenaçat amb sancions si es xiulava la Marxa Reial un altre cop al feu blaugrana. Com acostuma a passar la prohibició no ha fet més que servir d'esperó i Felip VI va haver d'escoltar una pluja de xiulets en la seva estrena a la llotja de la Copa del Rei. La més forta registrada en les últimes finals, superant fins i tot les de Mestalla el 2009 i la del Vicente Calderón el 2012. El Govern ja va anunciar ahir una reunió per demà per estudiar sancions.

Artur Mas estava girat mirant el gest inexpressiu de Felip quan va començar a sonar l'himne... i els xiulets. Al president de la Generalitat se li insinuava un feble somriure que contrastava amb el gest molt seriós, de funeral, d'un Ángel María Villar que no havia pogut evitar que els xiulets a l'himne tornessin a ser protagonistes de la Copa.

MAS PARLA D'EFECTE BUMERANG

«Jo he estat en altres finals com les de València i Madrid, on també es va xiular l'himne. Això s'ha de situar en el context de la normalitat d'aquesta mena de situacions i no fer el ridícul de provocar i amenaçar, que només contribueix a fer que la gent tingui més ganes de xiular», va sentenciar Mas, que va comentar que el Rei s'ho havia pres amb naturalitat. «No ha comentat res. Ha sigut molt discret i en el seu lloc, com li toca». «Pot agradar més o menys que es xiuli un himne o una persona; a mi de tant en tant també em xiulen i has d'estar-hi  acostumat», va afegir Mas. «Si el Govern insisteix a amenaçar amb sancions, a part de fer el ridícul el que generarà és un efecte bumerang».

Tot i que la megafonia del Camp Nou estava al màxim no va poder tapar els xiulets, que van arribar als 119 decibels durant els 48 segons que va durar la versió abreujada de l'himne. Si el gest de Mas pot donar lloc a tota mena d'interpretacions, el gran somriure d'Aritz Aduriz sota la xiulada monumental no admetia gaires dubtes. Un riure que destacava entre la serietat de la resta de titulars, conscients que cada mínim gest que fessin seria analitzat amb tot el detall.

No va ser la primera xiulada del dia. Aquesta se la va emportar l'speaker que va donar la benvinguda als espectadors en castellà. Xiulets que no es van aturar fins que Manel Vich va donar la benvinguda al públic en català, seguida ràpidament per crits d'independència. Uns càntics que es van tornar a sentir al minut 17.14, però amb menys força del que és habitual en un Camp Nou banyat ahir de samarretes blanc-i-vermelles.

«Gràcies a Déu, la pilota roda i aquest jugador que és Messi ha aconseguit després d'una setmana que aquest conflicte sigui història», va comentar al descans el vicepresident blaugrana Carles Vilarrubí intentant treure ferro a l'assumpte.

Notícies relacionades

Tot i això, la història continuarà portant molta cua. Uns minuts després el Govern espanyol va enviar un comunicat en què lamentava el que havia passat: «És una falta de respecte per a aquest esport, per al conjunt dels aficionats i per a tots els espanyols, que tenen dret a disfrutar d'aquest partit com el que és, un espectacle esportiu, i, al mateix temps, a ser respectats a través dels símbols que ens representen a tots i a la nostra democràcia».

«MANIFESTACIÓ D'INTOLERÀNCIA»

En la nota s'anuncia la convocatòria per demà de la comissió estatal contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport, amb l'objectiu de «procedir a denunciar les actuacions inconvenients i, en el seu cas, proposar les sancions que fossin procedents, en aplicació de la legislació vigent, els principis de la qual han de ser preservats». El Govern central considera que «qualsevol mostra o manifestació d'intolerància és sempre reprotxable; i encara  més quan busca la repercussió pública aprofitant un espectacle esportiu, que tots els espanyols tenen dret a disfrutar, sense la protesta i la pertorbació que alguns vulguin imposar». Algunes organitzacions independentistes havien repartit 10.000 xiulets.