Mor l'exciclista José Luis Viejo als 65 anys

Posseia el rècord de victòria en solitari del Tour amb gairebé 23 minuts de diferència aconseguida el 1976

José Luis Viejo, en la seva etapa al KAS.

José Luis Viejo, en la seva etapa al KAS. / EFE / ARXIU

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

A finals de setembre li van tributar l'últim homenatge, a Azuqueca de Henares, on José Luis Viejo (65 anys) havia nascut i on ha mort aquest diumenge a causa d'un càncer. Va descobrir una placa que recordava el gran dia de la seva vida esportiva, com a ciclista, i és clar, al Tour, el 6 de juliol de 1976. Una gesta sobre una bicicleta que recordava any a any quan s'acostava o arribava la que per a ell sempre va ser una data inoblidable.

Notícies relacionades

José Luis Viejo va anar al Tour de 1976 com a gregari de Luis Ocaña, era una altra oportunitat més de lluitar per un impossible, reeditar la victòria de 1973. I com en els anys anteriors, Ocaña, al capdavant del conjunt Super Ser, ja no tenia el pedaleig fresc que el va portar a dalt de tot del podi del Parc dels Prínceps. L'endemà d'haver acabat els Alps, en el típic dia de transició, Viejo es va escapar. I ho va fer en solitari, a 160 quilòmetres de la meta de Manosque. En poc temps ja tenia 10 minuts de diferència i fins i tot es va permetre el gust, veient-se guanyador, de celebrar la victòria molt abans de travessar la línia de meta. El pilot es va presentar a 22.50 minuts del corredor de Guadalajara, un rècord que segueix vigent des de llavors.

Viejo sempre va viure a Azuqueca de Henares, on regentava una botiga de bicis i també una administració de loteria, que estava considerada com a talismà pels seus veïns pels premis que havia repartit. Va ser professional entre 1971 i 1982. Va córrer als equips de La Casera, Super Ser, Kas, Teka i Zor. Va disputar els Jocs Olímpics de 1972, a Munic, i va aconseguir la medalla d'or en la contrarellotge per equips dels Jocs del Mediterrani de 1971. Tenia també victòries d'etapa a les voltes a Andalusia, Aragó, Astúries, Valls Mineres, País Basc i Setmana Catalana, entre altres proves.