el NOU repte del millor nedador de la història

Phelps s'encalla en el seu retorn a la piscina

Només és 7è en els 100 lliure als campionats dels EUA i vol millorar en papallona

Michael Phelps somriu al rebre una medalla pel seu setè lloc en els 100 lliure a Irvine (Califòrnia).

Michael Phelps somriu al rebre una medalla pel seu setè lloc en els 100 lliure a Irvine (Califòrnia). / AFP / HARRY HOW

2
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES ARMENGOL
BARCELONA

Michael Phelps ha tornat. Això és un fet. L'única cosa que s'ha d'aclarir ara és si ha tornat per quedar-se o el seu anhelat come back té una data de caducitat més aviat pròxima.

El millor nedador de la història, l'home capaç de guanyar 22 medalles olímpiques (18 d'or ) en tres Jocs, s'està jugant el seu futur esportiu aquesta setmana als Campionats dels EUA que se celebren a Irvine (Califòrnia). Hi busca la classificació per als Pan Pacífics de Gold Coast (Austràlia) del 21 al 24 d'agost. Si l'Exprés de Baltimore aconsegueix un parell de places en la selecció, de bon segur que s'animarà a continuar fins als Mundials de Kazan (Rússia) de l'any que ve i fins i tot els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016. Si no, la seva retirada de la competició pot ser definitiva.

20 MESOS D'ATURADA / Phelps ha estat 20 mesos sense competir des d'una retirada que semblava inalterable després d'exhibir-se als Jocs de Londres 2012. Però la vida de jubilat li va semblar avorrida -no trobava companys per jugar uns forats de golf, la seva nova afició, entre setmana- i a finals d'abril d'aquest 2014 va tornar a les piscines. En quatre tornejos des d'aleshores ja ha aconseguit marques interessants, si bé allunyades de les dels seus grans rècords. Als 29 anys, al costat del seu entrenador de sempre (Bob Bowman) i entrenant-se en la vetusta piscina de sempre, al barri de Meadowbrook de Baltimore, Phelps acredita la tercera millor marca mundial de l'any en els 100 papallona, i és el tercer nord-americà més ràpid en els 100 esquena i els 100 lliure.

Les bones perspectives, però, van començar a truncar-se dimecres a Irvine. Després de fer al matí la tercera millor marca en els 100 metres lliure (48.77 segons), en la final de la tarda es va endarrerir, va girar malament al mur i, després de sortir últim del viratge, va acabar setè, amb 49.17, a gairebé un segon del campió olímpic, Nathan Adrian (48.31), i lluny també del seu gran rival, Ryan Lochte (48.96). «És bastant depriment no començar els campionats amb un resultat acceptable, sobretot perquè en les eliminatòries em vaig sentir bé. En la final, vaig creure que arribava a la paret, però em vaig equivocar. Llavors vaig saber que no tenia cap possibilitat», va assegurar un decebut Phelps. «Potser ara segueixi els meus consells i entreni els girs», el va renyar Bob Bowman.

Notícies relacionades

Però l'esperança no s'ha perdut del tot per a Phelps. Els 100 lliure mai han estat la seva prova, al contrari que la que li toca nedar avui mateix, els 100 papallona. L'esportista que més medalles olímpiques atresora tindrà dues oportunitats més en els 100 esquena -un altre experiment- i, sobretot, en els 200 estils, la distància en què va ser tres cops seguits campió olímpic.

MENYS PISCINA I MÉS PESOS / Phelps, que ara neda 9.000 metres diaris (la meitat que abans) però treballa el doble amb pesos, ha descartat les distàncies superiors per convertir-se en velocista, cosa més compatible amb la seva edat. I no tira la tovallola. «Vull obtenir una plaça en l'equip dels EUA. Després d'un dia de descans, estaré llest per als 100 papallona», va prometre el supercampió.