en blaugrana

El Pep és Google, 'Mou' és Apple

Mourinho i Karanka, el seu ajudant, dissabte al Bernabéu.

Mourinho i Karanka, el seu ajudant, dissabte al Bernabéu. / J. M. PRATS

2
Es llegeix en minuts
Martí Perarnau
Martí Perarnau

Periodista

ver +

Vola aquests dies per la xarxa una metàfora: Guardiola és com Google i Mourinho com Apple. El Pep utilitza una perpètua versió beta del seu model, on les coses preliminars predominen sobre les definitives. Si alguna cosa no funciona, i ben segur alguna cosa falla en algun moment, no importa: no cal disculpar-se per això perquè forma part de la filosofia (sic) de l'autor que es troba en permanent estat de creació, evolucionant sobre versions anteriors, traient d'aquí per retocar allà. De correcció en correcció sense la possibilitat d'assolir la perfecció ja que el mateix concepte beta ho fa inviable: es tracta d'avançar, corregir, modificar, ensopegar, buscar alternatives, corregir de nou i seguir avançant. No hi ha meta, sinó camí. L'èxit és el camí i la forma de recórrer-lo, no l'arribada a un punt determinat. Guardiola no té una décima a l'horitzó, sinó tots els camins per obrir.

Mourinho és Apple perquè fabrica models gairebé perfectes, preciosos en la seva funció, gairebé sense màcula. El Porto des de la seva modèstia, el Chelsea amb tota la seva potència artillera, l'Inter com a organització defensiva... productes excel·lents d'acabat portentós i sorprenents, innovadors. Ningú s'imaginava que un petit club portuguès toqués el cel o que un multimilionari rus pogués ser obedient (cert temps), ni tampoc que una combinació estranya de refugiats, mercenaris i veterans se soldés en una idea solidària per defensar un castell comú. Mourinho va aconseguir les tres proeses, tres molt bons productes en la seva faceta per més que a cada un li faltés un esglaó per ser excelsos. Com els Mac, l'iPhone o l'iPad, magnífics però cadascú amb els seus errors, ni Porto, ni Chelsea ni Inter van ser productes rodons, potser perquè ell és un home entossudit en la recerca de la perfecció al contrari que el Pep, convençut que no hi ha més èxit que el camí per descobrir. Guardiola i Mourinho són l'eix essencial d'aquesta temporada i al seu voltant girarà tot.

Notícies relacionades

Primer, la defensa

El portuguès fabricarà un nou producte: ha començat per l'organització defensiva, on està triomfant amb facilitat. Li costarà més armar la creació, però té bons jugadors i només necessita que l'afició li regali temps. Florentino i la premsa amiga n'hi han donat, al contrari que als seus antecessors. Guardiola està en l'enèsima versió beta del model amb la dificultat que els seus homes essencials estan esgotats, ferits i sense preparació. La verdadera pretemporada del Barça encara no ha començat i les peces clau no estaran a punt abans del 15 d'octubre, digui el que digui un entorn nervioset i bastant prepotent que ha rebut un mastegot als morros. Acostumem-nos-hi: ningú canviarà la filosofia de Google Pep: avançar, corregir, ensopegar, modificar...