Copa del Rei (1-0)

L’Athletic li talla les ales a un Espanyol impotent en la Copa

• Un gol de De Marcos classifica l’equip de Valverde per als quarts en un monòleg dels lleons contra un rival sense profunditat a San Mamés.

RCDE

3

L’examen de San Mamés va resultar massa exigent per a un Espanyol que es va acomiadar de la Copa en vuitens (1-0). L’ajustat resultat no va reflectir la superioritat de l’Athletic, que va convertir el partit en un monòleg contra la defensa blanc-i-blava. Óscar de Marcos va ser l’únic capaç d’encertar amb un gol amb què n’hi va haver prou per assegurar el pas a quarts contra un Espanyol indefens.

L’equip català portava cinc partits sense perdre entre la Copa i la Lliga, amb l’empat al Camp Nou i el valuós triomf de diumenge a Getafe com a principals èxits d’una ratxa que es va truncar aquest dimecres a Bilbao. L’Espanyol mai va tenir fe en la victòria ni capacitat de reacció en un escenari que el va sobrepassar.

Cinc novetats

Quatre hores abans de l’enfrontament, el club va anunciar el fitxatge de Pierre-Gabriel, el lateral dret francès que arriba cedit fins a final de temporada amb una opció de compra. Propietat del Magúncia, el primer tram de curs l’ha jugat amb l’Estrasburg. Serà presentat dilluns per sumar en una plantilla que encara té més carències.

Diego Martínez va resoldre el «trencaclosques infinit» de l’alineació amb cinc novetats en l’onze respecte al duel del Coliseum. Joan García es va col·locar sota pals, mentre Brian Oliván va recuperar el seu lloc després de la sanció en la Lliga en una defensa de cinc amb Sergi Gómez i Rubén Sánchez. A la medul·lar, Edu Expósito es va situar al costat de Vini Souza i Darder. L’astre balear i Joselu, les dues grans estrelles del conjunt català, tampoc van descansar en una Copa que sempre porta a la memòria periquita els títols del 2000 i el 2006, que comencen a quedar massa lluny en el temps.

És normal que amb l’equip situat a la zona baixa, la prioritat sigui sempre la Lliga. El sorteig, a més, tampoc va ser benèvol amb els blanc-i-blaus. Amb el triomf d’aquest dimecres, l’Athletic suma 21 victòries a partit únic sense caure entre la Copa i la Supercopa. En el torneig del KO ha encadenat dues finals i una semifinal des del 2019. En aquesta edició ja es troba entre els vuit millors.

Gol anul·lat

I ho està amb mereixement, ja que els lleons van ser molt superiors des del primer moment. Com sol ser habitual a San Mamés, la posada en escena del bloc de Valverde va ser excel·lent. Amb intensitat i una marxa més que el rival, va assumir sempre la iniciativa. L’Espanyol gairebé no va passar del migcamp fins al minut 23, quan un córner va acabar amb un gol anul·lat a Joselu per un clar fora de joc.

Els bascos ho van intentar amb accions de Berenguer i Sancet, que van topar amb un inspirat Joan García, fins que una gran combinació de l’atac bilbaí va ser culminada per De Marcos, que va entrar com un canó per la dreta (m. 27). Va ser el premi just per a un Athletic que va continuar buscant el segon fins al descans.

Jugadors inèdits

Conscient que la imatge no era la més adequada, Diego Martínez va moure l’arbre en l’intermedi i va fer entrar Aleix Vidal per Cabrera, amb el consegüent retorn a la defensa de quatre. Van millorar una mica les prestacions de l’equip català, que va tenir un esperançador inici en la segona part liderat pel cor d’un immens Vini Souza.

A mitja hora del final, Melamed va suplir un castigat Darder i l’Athletic va recuperar el control. Valverde va confiar en Iñaki Williams i Muniain per aconseguir l’estocada final, mentre Diego apostava amb jugadors gairebé inèdits en aquest curs com Pol Lozano, Luca Koleosho i Lazo. L’Espanyol va arribar amb vida al tram final, però ni tan sols en el desenllaç van pressionar els periquitos, impotents contra un rival superior.