Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.

Vicent Sanchis, un altre valencià més a Catalunya

foto 758613o

foto 758613o

Sóc un valencià dels més de 61.000 que vivim a Catalunya. Ahir vaig saber que Vicent Sanchis, un altre valencià, serà el pròxim director de TV-3. Independentment del seu perfil ideològic, que pot agradar a uns quants i desagradar a uns altres, la seua trajectòria professional sembla que l'ha fet mereixedor d'aquest càrrec.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Vicent Sanchis representa la figura dels milers i milers de valencians que hem hagut d'eixir de la nostra terra per progressar laboralment. Segur que molts de vostès han coincidit amb algun company valencià a la carrera, a l'oficina, a l'empresa, a l'hospital o possiblement és el mestre o professor dels seus fills. I és que de vegades sembla que els valencians som una mena de 'plaga' a Catalunya.

No obstant això, la migració valenciana no és cosa d'ara. Els valencians vam constituir el primer grup migratori en importància a Catalunya 'i Barcelona' fins als anys 40 o 50 del segle XX. ¿Ara bé, què se sap d'això? Gairebé res. La memòria de la migració valenciana a Catalunya s'ha anat esborrant amb el pas del temps. Doncs bé, al 1930 vivien tan sols a Barcelona 88.000 valencians, gairebé un 10% de la població total de la ciutat, i al conjunt del Principat sumaven 126.000 persones, molt per damunt del següent grup en importància, els aragonesos.

Avui en dia, el nostre nombre ha baixat quasi a la meitat, cosa que no vol dir que el degoteig de persones cap ací hagi parat en cap moment. Vicent Sanchis és, com molts altres valencians, un d'aquests 'nous' migrants, que, per diverses raons, s'han acabat assentant a Catalunya. Alguns, coneguts com ell, la coreògrafa i ballarina Sol Picó, la regidora de l'ajuntament Gala Pin o el futbolista 'Pichi' Alonso; altres, desconeguts com jo mateix.

I què va ser dels que van vindre durant les primeres dècades del segle XX? A molts dels seus descendents ja els coneixen vostès: Pasqual Maragall, Enric Millo, Joan Herrera, Empar Moliner, Quim Monzó, Montserrat Caballé... Però, ¿i al seu voltant? Facen un exercici amb els amics i coneguts, pregunten quants d'ells tenen algun avi o rebesavi valencià. Se sorprendran.

Participacions delslectors

Mésdebats