Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.

‘"Desconcentrar Catalunya"

‘"Desconcentrar Catalunya"

EL PERIÓDICO / EPC

La desconcentració és la dispersió de competències, organismes i institucions d’una mateixa administració arreu del territori (a diferència de la descentralització), fent venir a la ment el fet que a països com França, Itàlia o Gran Bretanya una sola ciutat (sovint la capital) concentra totes les activitats; en d'altres, com Alemanya o Països Baixos, es reparteixen a diferents llocs. A Catalunya, la concentració de recursos, decisions, avantatges i privilegis és greu davant fets com els alts preus de l’habitatge, caos al transport públic, inoperància de les administracions o la gran proporció de residents a l’àrea metropolitana, del 64,9% (a França és un 17,2%, a Alemanya un 7,2% i la totalitat d’Espanya té un 14,3%). És una paradoxa, davant els discursos de la defensa de les xarxes de transport reticulars, la cooperació, la crítica al centralisme, etc.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Així, a Catalunya, desconcentrar Barcelona ajudaria a l’equilibri territorial en contraposició a un model urbà capitalista insostenible, la pèrdua d’identitat per la creixent població foraana i el caos de 8 anys d’alcaldia teòricament ‘alternativa’. Aquesta lluita s’ha evidenciat en moviments de l’antagonisme metropolità (lluita per l’habitatge del Sindicat de Llogaters, oposició a l’ampliació d’infraestructures basades en la dinàmica del capital global, campanya contra el Quart Cinturó, etc). I és que el fet de desconcentrar les metròpolis esdevé necessari per guanyar en eficàcia i eficiència, pel futur de país i per millorar la qualitat de vida a les grans ciutats.

Participacions delslectors

Mésdebats