Avanç

MeToo als centres d’investigació, diumenge a EL PERIÓDICO

MeToo als centres d’investigació, diumenge a EL PERIÓDICO
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de destapar el MeToo a la universitat –sobre els abusos de poder a l’interior de l’Acadèmia, tradicionalment jeràrquica–, de fer recapitulació de les denúncies a les universitats catalanes i demostrar que existeix un desajust entre els expedients oberts i les sancions, EL PERIÓDICO posa aquest diumenge el focus en el degoteig de casos de violència, abús o discriminació a l’interior dels centres Cerca, una xarxa que integra un total de 41 institucions científiques de diferents disciplines. Segons les víctimes i els experts, només es tracta de la punta de l’iceberg.

La investigació es completa amb el funcionament de la bústia de xivatades –la nova arma per fomentar les denúncies per abusos–, i amb una entrevista a Alejandro Pedregal, víctima d’assetjament en el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). L’historiador, que va deixar una feina a Finlàndia per incorporar-se a la institució, i que ara viu a Mèxic, explica el seu particular viacrucis i la «ineficàcia» dels protocols de protecció. 

¿Què passa al Màgic?

Per la seva banda, el suplement ‘Entendre-hi més’ obre aquesta setmana amb una radiografia de la situació al centre comercial de Badalona que s’ha convertit en escenari de diverses violacions en els últims mesos. Indaguem sobre les causes de la situació i parlem amb protagonistes i afectats per comprendre què està passant.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

El suplement també inclou un informe exhaustiu que analitza el creixement de les universitats privades a Espanya. En contrast amb l’estancament de les públiques, el nombre de les quals no ha experimentat una alça des de finals dels anys 80, els centres privats han gairebé triplicat el seu nombre, i ja en són 41.

El número també inclou una entrevista a l’analista de conflictes Vicenç Fisas, que dissecciona el tauler internacional a través de la guerra a Ucraïna, i un reportatge sobre les bessones Clara i Coral Martínez, que han deixat la UE Cornellà per jugar juntes a Las Troncas FC, un equip de la Queens League.