En comunitat

Amiant, pluja de runa i rates: SOS de la Mobba de Badalona

  • Veïns de l’antiga fàbrica de bàscules exigeixen a l’ajuntament actuacions per garantir la seguretat a l’entorn mentre es resol el futur de l’edifici.

  • Fonts municipals estudien posar en marxa certes mesures, si bé diuen estar limitats per la judicialització del cas.

Amiant, pluja de runa i rates: SOS de la Mobba de Badalona

PARQUE DE LA MOBBA

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

La plataforma Parc de la Mobba, integrada per veïns que demanen a l’ajuntament la demolició d’aquesta antiga fàbrica, ha enviat un comunicat a la secció Entre Tots en què enumera els perills que comporta el mal estat de l’edifici. «Estem molt preocupats», escriuen.

El deteriorament de la façana és evident a simple vista i les plaques col·locades per recollir la runa que es desprèn no són efectives segons aquests veïns, que aporten fotos d’unes «pedrotes» que reboten a les planxes i impacten a les voreres, «especialment a la part que dona al carrer d’Eduard Maristany amb Dos de Maig», precisen en la seva carta.

Una de les portaveus de la plataforma, Manuela Ocaña, explica a aquest diari que «el perill és constant», però s’accentua els dies de vent fort. «Ja han danyat cotxes aparcats i ens fa por que pugui caure-li al cap a algú, perquè el mata. Per aquest carrer passen cada dia molts escolars», remarca una veïna també preocupada per la coberta de l’edifici i un enemic invisible anomenat amiant. «Sentim que estem morint lentament per les partícules de fibrociment que s’estan estenent per tot el barri», afegeix. 

La teulada de l’antiga fàbrica, d’uns 1.400 metres quadrats, està feta malbé i la plataforma insta el consistori a prendre mesures urgents. «Encara estem esperant una resposta a les instàncies presentades perquè resolgui un problema que ens sembla molt greu, perquè estem respirant això constantment», afegeix Ocaña, que considera que l’ajuntament que lidera el PSC «s’està escudant en la judicialització» del cas la Mobba, una cosa que consideren compatible amb unes «actuacions que podrien minimitzar» una situació que pot implicar «danys físics irreparables». 

Als despreniments i el fibrociment s’hi afegeix un problema de salut pública, diuen, provocat pel dipòsit d’escombraries, orines i excrements entre la tanca i l’edifici i una plaga de rates. «La fàbrica vella és cada vegada més un femer i un risc per sortir incendiats els edificis limítrofs», remarquen.

Al ser preguntat per aquesta queixa veïnal, l’ajuntament informa que estan «en espera d’una resolució judicial per part del jutge per poder definir el futur de l’espai». Amb tot, diuen ser «conscients de la situació, en precari, en la qual es troba l’antiga fàbrica i també el seu entorn». Aquestes fonts judicials avancen que posaran en marxa «algunes actuacions, les que permeti la llei, per millorar la seguretat i la convivència» sense entrar en més detalls.

Expropiació el 2014

Notícies relacionades

La polèmica al voltant de l’antiga fàbrica de balances i bàscules es remunta al 2014, quan va ser expropiada pel consistori i els seus terrenys van ser catalogats com a zona verda. El pla original preveu la demolició i la construcció d’un parc. No obstant, quan les màquines ja estaven dins per iniciar la demolició, una imatge que recorda perfectament Ocaña, les obres van ser paralitzades per ordre judicial: es tractava de protegir un bé d’interès cultural local (ICBL) avalat per un informe de la Generalitat.

Els interessos de la plataforma Parc de la Mobba xoquen amb els d’un altre col·lectiu, Salvem la Mobba, que defensa una mixtura d’usos: recuperar la part més nova com a centre artístic i cultural –ja va acollir un nucli de creadors artístics en la seva última etapa, activitat consentida per l’anterior propietari–, i destinar la resta a parc.

Temes:

Badalona Amiant