Entendre + el fitnes

Dieta paleo: Què és i com et pot beneficiar

  • Aquesta dieta, erròniament relacionada amb el fet de menjar gairebé exclusivament carn, es basa en l’eliminació de productes que poden ser perfectament prescindibles per a l’ésser humà

Dieta paleo: Què és i com et pot beneficiar

El Periódico

4
Es llegeix en minuts
Begoña González

La manera de menjar dels humans ha anat adaptant-se i evolucionant amb el pas dels anys. La hiperdisponibilitat dels productes ultraprocessats i frescos en totes les èpoques de l’any permeten infinites combinacions a l’hora d’asseure’s a la taula. Aquesta accessibilitat sense límits ha provocat que moltes persones triïn habitualment productes no del tot saludables. Per fer front a aquesta situació han sorgit multitud de dietes o moviments que pretenen educar o informar els consumidors.

Una d’aquestes opcions és la dieta paleo. Basada en el consum d’aliments similars als que es podrien haver consumit durant l’era paleolítica, que data de fa aproximadament 2,5 milions d’anys fins fa uns 12.000 anys, moment en què es comença a practicar l’agricultura, pretén eliminar productes que poden ser perfectament prescindibles per a l’ésser humà. A simple vista, aquesta manera de menjar sembla un retrocés evolutiu, però correctament planificada resulta una opció saludable i rica en nutrients.

Al parlar de dieta paleo, erròniament se sol pensar en una dieta restrictiva basada en la carn. Però el cert és que això només és així en imatges fantasioses i cinematogràfiques, ja que en realitat s’hi solen incloure carns magres, per descomptat, però també peix, fruites, verdures, fruita seca i llavors. És a dir, aliments que en el passat es podien obtenir mitjançant la caça i la recol·lecció. Així, els únics aliments que s’eliminen de la dieta paleo són els que es van tornar comuns a partir de l’agricultura, com lactis, llegums, sucres refinats i derivats del gra així com pseudocereals, com les llavors de xia o l’amarant.

És un estil de vida

«Hi ha el mite que només mengem carn, però res més lluny de la realitat, de fet mengem molta fruita i verdura», assegura Françoise de Valera, cofundadora de la marca de nutrició esportiva WIN IT i seguidora de la dieta paleo. Així, és important destacar que tot i que va sorgir als Estats Units, on és molt coneguda, «va arribar a Espanya aproximadament fa cinc anys molt lligada al Crossfit», explica. Per tant, és alguna cosa més que una restricció alimentària. «La paleodieta fa referència a un estil de vida. Dona importància a l’activitat física, el descans, els ritmes circadiaris... és una cosa que va més enllà del menjar», explica el dietista-nutricionista esportiu Albert Martínez.

Majoritàriament, s’eliminen del consum aliments com processats, ultraprocessats i aquest perfil d’aliments que queden exclosos del patró paleo. Una cosa que és en essència molt positiva, ja que és de sobres coneguda l’alta presència d’ingredients innecessaris i perjudicials, o almenys no beneficiosos, per a la salut. «Sobretot s’eviten els cereals pels efectes que tenen en els nivells d’insulina», assegura De Valera.

Tot i així, no hi ha un patró únic de dieta paleo. «Hi ha una sèrie de tribus que basen la seva alimentació en carbohidrats i són paleo, així que no necessàriament significa menjar carn o no menjar hidrats», assegura Martínez. «D’altra banda, algunes fonts de carbohidrat contenen gluten i poden tenir caràcter inflamatori, una cosa que s’evita amb la dieta paleo, ja que les fonts d’hidrats consumides no provenen del cereal, sinó que són per exemple patates, moniato, tapioca o fruites», afegeix el nutricionista. Aquests aliments aporten a més altes quantitats de fibra, per la qual cosa els efectes són també beneficiosos per al trànsit intestinal.

Falta de nutrients

D’altra banda, hi ha la preocupació de poder tenir falta de nutrients derivada d’eliminar aliments però no és una cosa habitual. «L’important és planificar-la bé, informar-se o acudir a un professional perquè la dieta sigui equilibrada i no hi faltin nutrients», explica Martínez. «Fa 16 anys que la faig i segueixo viva», fa broma De Valera. Així, es pot concloure que una dieta paleo ben planificada i equilibrada és apta per a tots els públics. «La clau és la planificació», diu Martínez. «Ha d’adaptar-se a cada persona, el seu ritme de vida i estil de vida», afegeix.

Evidentment qualsevol persona que passi d’una dieta pobra en aliments de qualitat i rica en processats o refinaments notarà una gran millora pel simple fet d’abandonar aquests productes que no aporten res. Però de cara al rendiment esportiu s’ha demostrat que pot ajudar a millorar-lo si es poden complir els requeriments de macronutrients necessaris.

Notícies relacionades

«Òbviament, quan es fa esport es necessita una ingesta de carbohidrats més elevada que persones amb menys ritme esportiu, però això és fàcil de complir amb aliments paleo», explica De Valera, que té una marca que es dedica a comercialitzar gels i suplements amb carbohidrats aptes per a dieta paleo a partir de mel, xarop de tapioca o de dàtil. El seu cas és un model d’inspiració per a molts, ja que a l’entrar de ple en la dieta paleo va aconseguir un pes saludable que manté des d’aleshores i consumeix més hidrats que altres col·legues que practiquen el seu mateix esport, el ‘trail’, per poder complir els seus entrenaments setmanals i rendir al màxim.

Entre els beneficis, destaquen sobretot les digestions més lleugeres i la reducció del consum d’aliments processats, així com els pics de glucosa provocats pels sucres. Però en aquest cas, com en les qüestions que afecten el cos, els beneficis depenen molt de cada persona i les seves rutines.