Entendre-hi + amb la història

La Monyos, la romantització de la misèria | + Història

Avui atenem la petició de Carmen Trevejo, una lectora que ens ha demanat dedicar un article a un dels personatges més emblemàtics de Barcelona, i que ha donat peu a l’expressió «ser més conegut que ‘La Monyos’».

La Monyos, la romantització de la misèria | + Història

ARCHIVO DE ROSSEND TORRAS

4
Es llegeix en minuts
Xavier Carmaniu Mainadé
Xavier Carmaniu Mainadé

Historiador

ver +

Encara que la meteorologia s’entesti a dir el contrari, ja som en plena primavera. I per més que plogui, el cel hagi sigut de color plom durant setmanes i baixin les temperatures, la natura esclata de manera imparable. Fins i tot a la ciutat comença a despuntar el verd fresc i jove de les primeres fulles que surten a les capçades dels arbres urbans. Des del capdamunt de la Rambla de Barcelona és bonic de veure com les fileres de plàtans revifen. Allà, la primavera també es nota arran de carrer, a les parades de les floristes, on hi ha un bé de Déu de rams d’infinites variants cromàtiques. Que diferent de fa dos anys, quan aquella zona estava deserta per la pandèmia. La vida hi ha tornat... i els turistes també. Molts trepitgen aquell espai perquè les guies diuen que és un dels punts més famosos de la ciutat, però difícilment trobareu algun passavolant que sigui capaç de fer-se una idea del que havia significat la Rambla, ara que ha esdevingut parc temàtic de la barcelonor i ha engolit una via que era artèria ciutadana. Allà s’hi podia trobar tothom, des dels grans literats com Josep Maria de Sagarra i la colla de l’Ateneu Barcelonès fins a personatges tant populars que, malgrat tots els canvis de la modernitat, continuen ressonant al fons del calaix de la memòria col•lectivaa.

D’entre tots, sobresurt 'La Monyos', és a dir Dolors Bonella Alcánzar. Una dona nascuda el 1851 amb una biografia amb tantes ombres que fins i tot hi ha dubtes que aquest sigui el seu veritable nom real. D’extracció humil, sembla que de jove es guanyava la vida cosint i fent de minyona. A partir d’aquest punt hi ha diverses versions que intenten explicar perquè una noia nascuda al carrer de la cadena va acabar deambulant amunt i avall de la Rambla amb vestits estrafolaris i pentinats excèntrics (d’aquí l’origen del seu sobrenom). Totes les històries que ens han arribat coincideixen en apuntar que patia alguna mena de trastorn mental provocat per un fet traumàtic relacionat amb la seva filla de 4 anys. Mentre hi ha qui sosté que la criatura hauria mort atropellada per un carro, altres defensen que la nena -fruit d’una relació sentimental amb un fill de casa bona on hauria servit- li hauria estat arrabassada per la família paterna per evitar l’escàndol. Fos com fos, sembla que les circumstàncies personals tràgiques haurien tingut un efecte devastador per a la seva salut psíquica. Cosa absolutament comprensible després d’haver perdut una criatura.

Des de finals del segle XIX es va convertir en un personatge habitual del paisatge humà de la Rambla. I tant pel seu vestuari com pel seu caràcter exageradament jovial (com si volgués esborrar la pena que la rosegava per dins) de seguida va ser coneguda per tothom i va començar a inspirar cuplets i comèdies interpretades als escenaris del Paral•lel. Molts intel•lectuals i escriptors del primer terç del segle XX li van dedicar alguna ratlla, especialment durant els anys vint. Per exemple ara fa just un segle, el 1922, es va estrenar una obra de teatre titulada 'La Monyos'. 

Quan va morir, el setembre de 1940, als 89 anys d’edat, les cròniques periodístiques que informaren del seu funeral van fer palès que el comiat fou un demostració de dol col•lectiu impressionant. Tothom a Barcelona la considerava part de l’ànima de la ciutat.

Notícies relacionades

Ara bé, la vida de 'la Monyos' també posa de manifest el procés de romantització dels personatges marginats, al voltant dels quals el món de l’art i les lletres a vegades els confereix una aureola quasi mistificadora. El seu cas evidencia la fragilitat de la vida de les dones de classes baixes. Era tan pintoresca i i popular que va donar peu a l’expressió “ser més conegut que la Monyos”; però, en realitat, ningú es va preocupar d’aclarir si tot allò que s’explicava de la seva filla era cert ni si se la podia atendre per intentar millorar la seva situació. En aquell temps, persones com ella no mereixien cap consideració ni atenció. El dubte és saber què passaria en cas d’haver viscut al segle XXI.


Una pel·lícula i un musical

Tot i el pas dels anys, aquesta figura continua present en l’imaginari col·lectiu. El 1997 la cineasta Mireia Ros la va homenatjar amb la pel·lícula ‘La Moños’, per la qual va ser nominada al Goya a la millor direcció novella. I el 2014, al Teatre del Raval, de la mà de la directora Empar López, es va estrenar un musical homònim també inspirat en ella.

Entendre-hi + amb la història