CLUB D'ESTIL D'EL PERIÓDICO

Mascaretes transparents: models, homologació, seguretat i preus

Diversos tapaboques que deixen veure l'expressió facial esperen l'aprovació del Govern

Des de fa mesos les persones amb problemes auditius, mestres i metges reclamen la regulació d'aquest article

mascarilla-expression-original-2

mascarilla-expression-original-2

7
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), més del 5% de la població mundial pateix algun tipus de pèrdua auditiva. Aquestes persones depenen en gran manera de la lectura labial, l’expressió facial o l’ús del llenguatge de signes per comunicar-se amb la resta. Les mascaretes transparents acabarien amb aquesta limitació si el seu ús estigués estès. Una reivindicació repetida des de l’inici de la pandèmia i que la lectora Ivet Cano Boada ens feia arribar a l’espai ‘Entre Tots’ d’EL PERIÓDICO a finals d’octubre: «Les persones amb discapacitat auditiva necessitem que ens atenguis amb mascaretes transparents».

La mateixa queixa que Marcos Lechetsord des dels 5 anys i amb implant coclear, va donar a conèixer a través de Change.org («Les mascaretes opaques m’aïllen. ¡Homologuin ja les mascaretes transparents!»). Després de reunir 80.000 firmes (ara en suma més de 101.000), es va entrevistar amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i ha aconseguit que diputats del PP, Ciutadans i Coalició Canària hagin portat l’assumpte al Congrés. Precisament aquest dimarts, la Comissió de Sanitat i Consum de la Cambra baixa va aprovar, per unanimitat, una proposició no de llei impulsada per la formació canària, per la qual apressen el Govern a certificar i distribuir mascaretes transparents, que facilitin la lectura de llavis, entre funcionaris, sanitaris i docents. Per ara, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha patentat uns models de nanofibres, «les millors candidates a ser transparents».

 

Cada vegada més sol·licitades

El principal obstacle en les cada vegada més buscades mascaretes transparents és l’ús d’un determinat material transparent que compleixi amb el protocol antibacterià permeti entrar i sortir l’aire.

A Catalunya, on hi ha prop de 180.000 persones amb problemes d’audició, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va anunciar a principis de novembre al Parlament que arribarien les mascaretes transparents, cosa que van aplaudir les Associacions Catalanes de Famílies i Persones amb Sordesa (ACAPPS), impulsors de la campanya #VullLlegirElsLlavis. Finalment, aquest dimecres, 18, la Conselleria d’Educació va anunciar el subministrament de 64.000 mascaretes transparents a escoles. Les fabrica l’empresa Mar Màgic, estan certificades per laboratoris acreditats i «són segures i eficaces contra la Covid-19».

Al País Valencià, des del 13 de novembre, s’han començat a repartir en escoles mascaretes higièniques transparents reutilitzables Biovest Expression. «Són segures i ajuden el nostre alumnat», tal com ha explicat el mateix conseller d’Educació, Vicent Marzà.

Fabricades a Espanya amb un teixit semitransparent i transpirable, tenen un alt grau d’eficàcia davant la filtració bacteriana (superior al 91,7%) i gran respirabilitat. Compleix la normativa espanyola UNEIX 0065:2020 i l’europea CWA 17553:2020, segons indica la web. 

Diversos projectes en marxa

A Espanya hi ha diversos projectes en marxa que esperen ser homologats. Un és basc. Tres joves enginyers biscaïns, Iñaki Mendialdua, Itxaso Domingo i Marcos Fernández, han creat unes mascaretes transparents a través de la seva ‘start-up’, Weetbe. El model, anomenat Weetbe Mask Osaka, equivaldria a la mascareta FFP2 i utilitza un material avalat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). En les seves característiques tècniques asseguren que els seus filtres bactericides filtren el 98% de les partícules, són reutilitzables, customizables i compten amb un motor de ventilació per facilitar la respiració. A l’espera d’homologació, han iniciat una campanya de ‘crowdfounding’ en Indiegogo, on les venen entre 45 i 65 euros.

L’empresa catalana Textil Artigas comercialitza la mascareta transparent de tela VisibleMask, certificada com a mascareta higiènica per l’Instituto Técnico Español de Limpieza (ITEL). Compleix la normativa UNE0065:2020 (Certificat Espanyol ITEL. C-12437)  i la CWA 17553:2020 (Certificat Europeu Leitat. IN-01617/2020-2). La mascareta està fabricada amb tèxtil de poliamida i té un 95% de filtració bacteriana. Es pot utilitzar 24 hores seguides i suporta 30 rentats. El model, que costa 14,52 euros, és ultra lleuger i està disponible a diverses talles. 

La mascareta VisibleMask està confeccionada amb tèxtil de poliamida.

L’empresa val·lisoletana especialitzada en vestuari laboral Comercial Ulsa també ha posat a la venda una mascareta certificada que permet llegir els llavis. Alguns dels clients amb qui treballaven els van demanar una solució perquè amb l’obligatorietat d’utilitzar mascareta no es veiés compromesa la comunicació amb persones amb discapacitat, sobretot auditiva. Però també perquè en el sector de l’ensenyament pogués dur-se a terme un correcte aprenentatge de la lectoescriptura i de la pronunciació. Aquest model té la certificació EN 14683:2019, el de les mascaretes quirúrgiques, és gairebé 100% transparent i està fabricada amb poliamida. En proves de laboratori, dona una eficàcia del 90%. És reutilitzable, no s’entela, aguanta 45 rentats i costa 15 euros. 

Una mascareta de Comercial Ulsa.

Un altre espanyol, Álvaro Gónzález Romero, i la seva parella, Simona Lacagnina, han creat des de Milà una mascareta intel·ligent anomenada Cliu, que és sostenible i capaç d’autodesinfectar-se sola, a més d’alertar de focus pròxims de coronavirus. Integra tecnologia Bluetooth per conèixer el nostre ritme cardíac o la qualitat de respiració, és reutilitzable, biodegradable i diu reduir al·lèrgies. Aquest sofisticat model també està en desenvolupament via ‘crowfunding’ en Indiegogo. El seu preu, 250 euros.

Diversos models de les mascaretes Cliu.

Crítiques en les xarxes a celebritats

Descartades les pantalles de plàstic que van sorgir a l’inici de la pandèmia, que no protegeixen gens davant la Covid-19, actualment moltes de les mascaretes que es poden trobar per internet estan equipades amb una part de plàstic integrat a una mascareta tradicional. Utilitzen un polímer sintètic que impedeix respirar bé, produeix baf i no protegeixen.

Per això, l’ús que han fet diverses celebritats, humoristes i periodistes d’algunes mascaretes transparents sense homologació ha sigut molt criticat en les xarxes. Aquest és el cas de la comedianta Susi Caramelo, la cantant Mónica Naranjo i la presentadora Cristina Tárrega.

Aquestes dues últimes han utilitzat en gales i directes el model AllegraMask MED, fabricat a Alemanya i Itàlia i amb un preu de 30 euros. Està feta de policarbonat, amb un sistema que impedeix que s’enteli i segons la directiva 93/42/CEE de 1993 com a «producte sanitari» (dispositiu mèdic classe I) i segons la certificació europea EPI (equip de protecció individual), com es pot llegir en la seva web. A Espanya i Portugal es venen a través del Grupo Marcas PubliExpres, en què s’assegura que es tracta d’«una innovació mundial patentada».

Més enllà de les nostres fronteres, ¿què?

A França, per exemple, on hi ha set milions de persones amb deficiències auditives, xifra similar a l’espanyola, ja disposen de mascaretes transparents homologades, com el model creat per la ‘start-up’ ASA Initia, Masque Inclusif, de la dissenyadora Anissa Mekrabech. És el que utilitza amb assiduïtat la ministra encarregada de les persones discapacitades en l’Assemblea Nacional, Sophie Cluzel. També tenen el model Masque Sourire, de l’empresa Odiora. Costen 21 i 12 euros, respectivament.

La ministra francesa Sophie Cluzel, amb una Masque Inclusif / AFP / ERIC PIERMONT

Notícies relacionades

Als EUA també hi ha diversos models aprovats per la FDA, l’agència nord-americana de medicaments. Entre aquests, LEAF Mask i Clear Mask LLC, que es comercialitzen amb el lema ‘Aconseguir veure la persona i no la seva mascareta’.

A Suïssa, l’Institut Federal Suís de Tecnologia de Lausana (EPFL) i els Laboratoris Federals Suïssos de Ciència i Tecnologia de Materials (Empa) van ser un dels primers a crear una mascareta quirúrgica transparent, la HelloMask. Van començar a treballar en aquest tipus de mascaretes fa dos anys i l’etapa final del seu desenvolupament ha coincidit amb l’arribada de la pandèmia. El repte era aconseguir un material transparent que fos porós (transpirable). I el van trobar en un polímer, a partir del qual es crea una membrana de fibres unides de tal manera que deixen espais de 100 nanòmetres (com en les quirúrgiques), i així es deixa passar l’aire però filtren els virus i bacteris. És un dispositiu mèdic de classe 1 que compleix la norma EN 14683. Són biodegradables i les produeix la ‘start-up’ HMCARE, que va néixer arran de l’epidèmia d’Ébola. S’espera que arribin al mercat el 2021, primer per als sanitaris i després per a tot el públic.

Club d’Estil d’ EL PERIÓDICO

En el Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda, la bellesa, la decoració i els regals. Aquí us explicarem les últimes tendències que més es porten al carrer i en les xarxes socials, i us donarem trucs perquè no se us escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos, explicant les vostres inquietuds o compartint les vostres pròpies experiències.