DE 0,96 EUROS A 0,72

El Govern redueix el preu de les mascaretes quirúrgiques

El Col·legi d'Infermeria demana que siguin gratis per als més vulnerables

zentauroepp53161641 mascarilla y gel200418124224

zentauroepp53161641 mascarilla y gel200418124224 / GOVERN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern, a través de la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments (CIPM), òrgan col·legiat del Ministeri de Sanitat del qual formen part diversos ministeris i les comunitats autònomes, ha acordat aquest dijous abaixar el 25% l’import màxim de venda al públic de les mascaretes quirúrgiques, que ara no costaran més de 0,72 euros, en comparació amb els 0,96 anteriors.

Segons ha informat Sanitat en un comunicat, l’objectiu és que les persones «puguin accedir en condicions econòmiques no abusives a aquest producte sanitari de protecció de la salut». Aquest preu, amb IVA inclòs (21%) i l’impost de recàrrec equivalent, «es revisarà amb la periodicitat que la vigilància dels preus de mercat requereixi».

El mes d’abril passat, la CIPM ja va acordar un preu màxim de venda al públic de les mascaretes quirúrgiques de 0,96 euros. La comissió ha fixat aquest preu després de revisar els preus de mercat actuals de les mascaretes quirúrgiques a Espanya, tant a grans superfícies, com en oficines de farmàcia i venda ‘online’, per tal de «garantir la lliure competència per sota del preu màxim fixat».

Els infermers demanen gratuïtat per als vulnerables

El Consell General d’Infermeria ha defensat aquest dijous la gratuïtat de les mascaretes, fins i tot les FFP2, d’alta protecció, per als col·lectius més desfavorits, ja que la despesa anual en mascaretes per a una família de quatre membres pot arribar als 1.500 euros.

En una nota de premsa, el Consell General, que representa 316.000 infermeres a tot Espanya, considera que, independentment que s’hagi decidit reduir l’IVA de les mascaretes al 4%, «el lògic seria aplicar un règim que tingui en compte la renda i condicions socioeconòmiques de cada individu, com per exemple estar sense ocupació».

Notícies relacionades

El president del Consell General d’Infermeria, Florentino Pérez, afirma que «l’ideal seria que la població tingués accés a molt baix preu a les mascaretes autofiltrants d’alta protecció, conegudes com a FFP2, i fins i tot que es facilitessin de manera gratuïta». Segons la seva opinió, «la plena gratuïtat seria un escenari desitjable, almenys, de les mascaretes quirúrgiques; hi ha moltes vides en joc».

Per a aquesta organització de professionals, la reducció de l’IVA que aprovarà el Govern és benvinguda, però admeten que «arriba una mica tard» i pot ser una mesura «que quedi curta en la lluita contra l’emergència sanitària i social que viu Espanya».